Stemmen voor de TOP 2000 – nr. 1000-501 [serie]

Nog een weekje te gaan en dan is het zover: dan kunnen we EINDELIJK weer stemmen voor de Top2000. Hier thuis is dit een jaarlijks terugkerend fenomeen. Niet alleen het stemmen, maar ook het kijken. Elk jaar dat de kinderen ouder worden staat de tv steeds langer op deze heerlijke muziekmarathon.

De Top2000 stemweek gaat dit jaar in op 1 december. Weet jij al waar je op gaat stemmen? 

Dit jaar houd ik voor het eerst een lijstje bij in mijn telefoon met nummers die ik er graag in wil zetten. Dit besloot ik een aantal weken geleden te doen, want ik zie in zekere zin ook op tegen het stemmen, want welke nummers kies je nou? Ik neem jullie mee in mijn poging de mooiste nummers te stemmen. De komende tijd zal ik vier keer een top 10 met jullie delen, uiteraard alleen maar ter kennisgeving, wat je ermee doet is aan jou. Ik hoop dat je geniet van veertig prachtige liedjes, want minder is echt niet mogelijk. :-p

Mocht je toch niet weten wat de Top 2000 is dan heb ik hier de uitleg:
De NPO Radio 2 Top 2000 is een jaarlijks radioprogramma van de Nederlandse publieke radiozender NPO Radio 2. Hierin worden de bij stemming 2000 populairst bevonden platen achter elkaar gedraaid. Jaarlijks kan in de eerste week van december, de Top 2000 Stemweek dus vanaf 1 december, op deze lijst worden gestemd. Diverse dj’s van NPO Radio 2 zenden dan uit vanuit de Top 2000 stembus en doen diverse locaties aan door heel Nederland. Luisteraars kunnen dan tevens hun stemlijst indienen. (Bron: Wikipedia)


Nr 981: Super Trouper – ABBA

Ik twijfelde er heel ever over, omdat er meer geweldige nummers in de 900 zitten, maar als jong meisje was ik al fan van ABBA. Ik kan het er dus gewoonweg niet uitlaten. De titel Super Trouper refereert aan de gigantische spotlights die gebruikt worden bij concerten in een stadion. Het is algemeen bekend dat ABBA optreden niet zo leuk vond. Ze prefereerden de studio boven een tournee. Dit komt terug in de teksten van het nummer dat, zoals meerdere ABBA-nummers, vrolijk en snel klinkt, maar eigenlijk droevig is*. Ken je toevallig ook de A-Teens? Daar was ik ook groot fan van als twintiger. Super Trouper was hun tweede single. Ben je nieuwsgierig? Kijk dan even »»»hier naar hun videoclip«««.


Nr 920: Just can’t get enough – Depeche Mode

Van dit nummer zal ik vast nooit genoeg krijgen. Sorry voor de makkelijke grap, maar ik geloof dat ik in alle jaren dat dit ik nummer ken het wel ergens op een device heeft gestaan, hoewel je dat toen anders noemde. Eerst op de radio van mijn moeder, later op mijn cassettebandjes, daarna op een cd, gevolgd door een MP3- en MP4-speler en als laatste in mijn Spotifylijst op mijn iPhone. Het is de derde single van deze band, die vernoemd werd naar het modetijdschrift, Dépêche mode, wat “modenieuws” betekent*.


Nr 896: De Bom – Doe Maar

Een nummer dat keer op keer in mijn leven blijft terugkomen is De Bom van de band Doe Maar. Vooral op de momenten dat ik het gevoel heb dat alles me boven mijn hoofd groeit. Wij hadden vroeger één cd van de band en ik denk dat we die helemaal kapot hebben gedraaid. Ik kan me die kleurrijke cover nog herinneren en dat er één liedje was dat (bijna) niet gedraaid werd in de strenggelovige stad waar ik woonde. ;-). Nog steeds luister ik niet dat nummer vanwege het gevloek. Dat gezegd hebbende: dit is een van mijn favoriete liedjes en ik schreef er zelfs een »»»muziek uit vervlogen tijden««« over.


Nr 806: Like a prayer – Madonna

Een close-call met Nothing Rhymed van Gilbert O’Sullivan, maar als ik kijk naar welke invloed Madonna heeft gehad op mijn leven (en die van vele anderen) in de jaren 90, dan kan ik niet voorbij gaan aan dit nummer. Hoe vaak heb ik wel niet meegezongen met dit liedje?! Ik heb echt geen idee, maar ik kende het van voor naar achteren en weer terug. Ik heb zelfs nog zo’n Madonna rokje gehad, maar ik geloof niet dat ik hem ooit buiten heb aangehad. Toen al geen rokjes fan. 😉 Ik heb net als zij een moedervlek op mijn lip. Ik vond hem bij haar mooi, maar bij mezelf afzichtelijk. Jaren later raakte ik hem kwijt na een val met de fiets. Hij kwam wel terug, maar niet meer zo donker als nu. Mijn zoon heeft hem ook, aan de andere kant van zijn lip en ik vind hem prachtig!


Nr 784: Natural – Imagine Dragons

Sinds een aantal jaren ben ik fan van deze band en het heeft me al door menig trainingssessie geholpen. Vooral tijdens krachttraining vind ik het erg fijn om er naar te luisteren. Bij voorkeur net een tikkie té hard door mijn hoofdtelefoon. Nu zijn er wel heel veel meer nummers die ik mooi vind van deze band, maar ik kies in deze blogspost voor dit nummer. Zanger Dan Reynolds vertelde over het nummer dat het gaat over “jezelf vinden en bereid zijn om op te staan tegen welke tegenslagen je ook tegenkomt”. In een persbericht dat het nummer aankondigde schreef hij: “Leven in een samenleving waarin alleen de sterksten overleven kan het slechtste in je naar boven brengen, en soms het beste. Ik zou liegen als ik zei dat ik niet sceptisch ben geworden over een aantal dingen uit de laatste tien jaar van mijn leven. Echter geloof ik dat wanneer je echt leert om van jezelf te houden, de beoordelende ogen en hatelijke woorden nietszeggend worden.”*


Nr 731: 9 to 5 – Dolly Parton

Ook hier weer een dilemma. Lea van The Cats heeft het maar net verloren van dit nummer. De reden is omdat ik 9 to 5 de laatste maanden weer heel erg veel draai. Met name tijdens het koken vind ik hem heel erg fijn om naar te luisteren. “9 to 5” werd door Parton specifiek geschreven voor de gelijknamige film, waarin zij haar filmdebuut maakte. In de film zijn drie vrouwelijke werknemers zijn het gedrag van hun seksistische baas beu en smeden ze een plan om hem tot inkeer te brengen*.


Nr 664: Leningrad – Billy Joel

Dit nummer blijft fascinerend om naar te luisteren. Soms hoor ik het jarenlang niet en dan luister ik er weer uren- en urenlang naar. Ik hou van de stem van Joel en ik vind zijn teksten erg krachtig. Joel schreef “Leningrad” na een ontmoeting met een Russische clown genaamd VIn het nummer beschrijft Joel het leven van Razinov als een van de vele Sovjet-kinderen die hun vader verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog, specifieker tijdens het beleg van Leningrad. Hij werd soldaat in het Rode Leger, dronk wodka om de pijn te verlichten en werd uiteindelijk een circusclown die Russische kinderen blij maakte.*.


Nr 642: El Condor Pasa (if I Could) – Simon & Garfunkel

Een van de duo’s waar ik heel graag naar luister zijn Simon & Garfunkel en dit nummer is te horen in een van mijn favoriete films: Wild! Een film gemaakt naar het boek van Cheryl Strayed – Wild: Over jezelf verliezen en terugvinden en 1700 kilometer hiken. Dit nummer is de rode draad door het hele verhaal en komt een aantal keren terug. Ik heb het liedje zelf al talloze keren geluisterd tijdens mijn eigen wandelingen.


Nr 533: Long blond animal – Golden Earring

Ik ben heel wat jaren groot fan geweest van Golden Earring, hoewel ik niet al hun nummers mooi vind. Voor dit nummer geldt dat ik de live versie het mooiste vind. Het was dezelfde periode dat ik zelf elektrische gitaar leerde spelen van een van een oud Nederlands kampioen. Ik had er talent voor, maar ik ging verhuizen en het was me te ver reizen om het wekelijks te doen. Het was dezelfde periode dat ik mijn eerste ziekteverschijnselen kreeg, dus ik ging in Arnhem niet op zoek naar een andere gitaarleraar. Spijt? Ja, best wel!


Nr 513: Heading up high – Armin van Buuren feat. Kensington

Kom ik opnieuw aan met een liedje dat ik tijdens mijn trainingen gebruikte. Dit keer voor op de racefiets. In 2016 stond dit nummer op repeat en daarmee legde ik meteen de basis voor »»»mijn boek Tijdrit»»». Ik geloof dat het dat jaar zelfs het meest gedraaide nummer in mijn Spotify lijst was. Zeg nou zelf, dat is toch een lekker tempo?!


*BRON: Wikipedia

Voor wie nu al niet kan wachten om zichzelf weer urenlang te verliezen in muziek: »»»je kunt HIER««« de hele Top2000 van vorig jaar terugkijken.

Geplaatst door

*Niet te vangen in hokjes |*Blogt ook niet binnen kaders |*70's kind | *Never a dull moment | *Getrouwd in hetzelfde jaar als de Koning en Koningin |*Moeder van een koningskoppel (niet diezelfde, uiteraard!) | *Sinds 1998 ME/CVS | *Alles behalve lui te noemen |*Droomt graag groot |*Moet het doen met wat kan | *Schreef zeventien boeken | *Drie te koop | *Blogt sinds 2006 |*Vaak voor anderen, nu voor zichzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s