Als bekenden je ineens met een rollator zien lopen

Het was een confronterende ontmoeting, een paar weken geleden. Toen kwam ik een bekende tegen die mij nog nooit met rollator had zien lopen. Nu heeft nog bijna niemand dat, maar zij was de eerste. Ze was niet de laatste, ook al was het in het begin moeilijk om met het rode monster op pad te gaan. Ik hoopte toen nog dat het ooit zou wennen, nu kan ik zeggen dat dit zo is.

Ik besloot er een IG-TV filmpje van te maken en nog wat later besloot ik het op mijn eigen kanaal op YouTube te gooien. Ik schreef toen al dat ik niet wist of zou blijven doen in de toekomst, omdat ik er best wat moeite mee om die ruimte ‘op te eisen’. Ik weet dat er meer dan genoeg van op dit soort kanalen te vinden is, maar ik voelde me er uiteindelijk niet prettig bij en heb alles weer verwijderd. Ik schrijf toch liever en vandaar dat ik hieronder alsnog die vlog deel, maar dan in woorden. Uiteraard heb ik meer geschreven dan ik toen sprak. 😉

Oude bekende

Vandaag (een tijdje terug dus) kwam ik een bekende tegen, toen ik hier in de wijk aan het wandelen was. Vorige week heeft zij mij nog zien lopen zonder enig hulpmiddel. Tweemaal per week loop ik met iemand een uurtje, als vrijwilligerswerk, want ook al kan ik niet functioneren in een gewone baan, ik wil wel graag van nut zijn voor de gemeenschap.

Vorige week maakte ik nog een praatje met die bekende en ze leek te schrikken van het feit dat ik met rollator liep. Ik ken haar al zo’n 18 jaar ofzo, maar dan zakelijk gezien. Ik zag haar in principe tweemaal per jaar, maar als ik pech had veel vaker. Zij kent mij dus alleen maar als gezond persoon.

Toen kwam de vraag: ‘Wat doe jij nou? Waar loop jij nou mee?’

Ik moet zeggen dat dat best wel confronterend vond en ik schrok er ook best van, maar ik begrijp ook dat ik dat misschien wel vaker ga meemaken in de toekomst. Ik weet overigens heel goed dat het niet kwaad bedoelt is, dat is ook niet de insteek van deze blogpost.

Energiebesparing

Ik weet dat ik de komende tijd vaker met dit ding zal lopen en dat vind ik ook niet erg. Ik merk namelijk dat het me best wel veel energie scheelt als ik hem gebruik. Toch durf ik nog niet met opgeheven hoofd te lopen, ik ontwijk nog wel de blikken van mensen die ik tegenkom. De tranen branden toch nog regelmatig in mijn ogen.

Ik hoopte stiekem ook wel een beetje dat ik op dat moment ook gewoon door kon lopen. Achteraf gezien ben ik erg dankbaar dat ze me toch aansprak. Ik vond het namelijk erg leuk haar weer tegen te komen en even met haar te kletsen. Ze had een vriendin mee die best wel wat van M.E. weet en dat gebeurt niet zo heel erg vaak. Ik voelde me best wel gehoord, ook schreeuwde er een stemmetje in mijn achterhoofd: ‘Aansteller! Doe normaal! Wat zullen ze wel niet denken?’ en nog heel veel meer. Ik vraag me wel eens af of dat gevoel nog weggaat.

Ik voel me namelijk toch een beetje een oplichter als ik loop met de rollator. 

Dat komt omdat ik toch al 24 jaar zonder loop, terwijl ik hem eigenlijk wel nodig had. Dat wordt me steeds duidelijk!

Letterlijk gezien worden

Het was fijn om eens (letterlijk) gezien te worden en gehóórd te worden. Dat had(den) ze niet hoeven doen en toch namen ze even de tijd om met me te kletsen. Ik geef toe dat de tranen nog harder brandden toen ik weer naar huis liep en dat ik daar ook zonder omweg meteen naartoe liep. Toch denk ik dat het in zekere zin toch helend was. Het was een mooie eerste ervaring in confrontatie en ik hoop dat er een dag komt dat ik wél met opgeheven hoofd kan wandelen met mijn rollator.

Geplaatst door

*Niet te vangen in hokjes |*Blogt ook niet binnen kaders |*70's kind | *Never a dull moment | *Getrouwd in hetzelfde jaar als de Koning en Koningin |*Moeder van een koningskoppel (niet diezelfde, uiteraard!) | *Sinds 1998 ME/CVS | *Alles behalve lui te noemen |*Droomt graag groot |*Moet het doen met wat kan | *Schreef zeventien boeken | *Drie te koop | *Blogt sinds 2006 |*Vaak voor anderen, nu voor zichzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s