The Last Shaman – Netflix documentaire

Foto door Rachel Claire op Pexels.com

Gisteravond hebben echtgenoot en ik de film The Last Shaman op Netflix bekeken. Ik persoonlijk ben wel van van dit soort films, maar het verbaasde me enigszins dat hij hem ook wilde kijken, want normaal gesproken is hij niet zo van dit soort films. Het lijkt niet bepaald op The fast and the furious kan ik zeggen.

The Last Shaman is een Britse documentaire dat werd geregisseerd door Raz Degan en geproduceerd door Leonardo DiCaprio. Ik heb hem een aantal weken geleden aan mijn leeslijst toegevoegd omdat het over Ayahuasca gaat en ik wilde dat verhaal graag horen/zien.

LET OP: deze review bevat spoilers!

Luxe en commercieel

Op Instagram volg ik al een aantal jaren ondernemer Charlotte van ’t Wout en zij heeft dit ritueel nu tweemaal gedaan in de tijd dat ik haar ‘ken’ en ik vind haar verhalen echt reuze interessant. Nu moet ik zeggen dat zij er steeds een paar duizend euro voor uitgeeft en naar luxe resorts gaat; deze jongen heeft het anders gedaan.

Permissie voor zelfmoord

James Freeman is een bevoorrechte Amerikaanse jongen, uit een rijk gezien, wiens veelbelovende leven wordt gestopt door een acute depressie. Het is dusdanig ernstig dat hij de basisemoties niet eens meer voelt en daardoor het leven niet meer ziet zitten. In een ultieme laatste poging het tij te keren geeft hij zichzelf tien maanden om in het midden van de jungle genezing te vinden. Lukt het niet dan geeft hij zichzelf permissie zelfmoord te plegen.

Ayahuasca

Wanneer James zich realiseert dat de moderne de westerse behandelingen en medicijnen hem niet verder kunnen helpen keert hij het de rug toe. Hij vertrekt naar de Peruaanse Amazone waar Ayahuasca hem verder zou kunnen helpen, omdat er meerdere mensen genezen zijn van depressie. Toch is het vinden van de juiste sjamaan niet zo makkelijk als het wellicht in eerste instantie lijkt. Ayahuasca drinken wordt steeds commerciëler en het lijkt erop dat sjamanen tot het uiterste willen gaan. Spoileralert! Er gaat iemand in de film dood door het gebruik, maar dat is niet James.

Van sjamaan naar sjamaan

In de loop van 10 maanden gaat hij van sjamaan naar sjamaan, van plek naar plek; steeds dieper de jungle in. Daar vindt hij vriendschappen, antwoorden en een soort verlossing.

Op zoek naar antwoorden

Ik vond het een inspirerend en eerlijk verhaal. Het was mooi om te zien hij James langzaam maar zeker opbloeide in de jungle. Daar heeft hij veel voor moeten doen en dat is best aangrijpend om te zien. Waar heel veel mensen na een nacht of twee de antwoorden hebben gekregen op de vragen die ze hadden of vonden wat ze zochten, duurde dat bij James heel veel langer. Vier maanden lang zag hij helemaal alleen in een hutje allerlei plantensoorten te inhalen, te eten en te drinken.

Ik heb nooit zelfliefde gehad. Ik kende de bron van de liefde niet. Ik wist niet hoe ik die heelheid, die vervulling, die volledigheid, dat gevoel van welzijn, van innerlijke liefde moest vinden. De antwoorden die de maatschappij me gaf, waren dat ze van een vrouw komt, of dat ze van rijk zijn komt, of dat komt van beroemd en leuk gevonden worden door mensen en populair zijn. Ik denk niet dat die antwoorden waar zijn.

James

Wat ik vooral van deze film geleerd heb is:

Als je loslaat wie je denkt te moeten zijn, vind je verlichting. 

Het is een korte film en absoluut de moeite waard om te kijken als je Netflix hebt.

Hieronder kun je de trailer bekijken.

Geplaatst door

*Niet te vangen in hokjes |*Blogt ook niet binnen kaders |*70's kind | *Never a dull moment | *Getrouwd in hetzelfde jaar als de Koning en Koningin |*Moeder van een koningskoppel (niet diezelfde, uiteraard!) | *Sinds 1998 ME/CVS | *Alles behalve lui te noemen |*Droomt graag groot |*Moet het doen met wat kan | *Schreef zeventien boeken | *Drie te koop | *Blogt sinds 2006 |*Vaak voor anderen, nu voor zichzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s