Stemmen voor de TOP 2000 – nr. 1500-1001 [serie]

Ja, nog steeds moeten nog héél even wachten. Ik kan er ook niet aan doen! Over twee weken is het zover: dan kunnen we EINDELIJK weer stemmen voor de Top2000. Hier thuis is dit een jaarlijks terugkerend fenomeen. Niet alleen het stemmen, maar ook het kijken. Elk jaar dat de kinderen ouder worden staat de tv steeds langer op deze heerlijke muziekmarathon.

De Top2000 stemweek gaat dit jaar in op 1 december. 
Weet jij inmiddels al waar je op gaat stemmen?

Dit jaar houd ik voor het eerst een lijstje bij in mijn telefoon met nummers die ik er graag in wil zetten. Dit besloot ik een aantal weken geleden te doen, want ik zie in zekere zin ook op tegen het stemmen, want welke nummers kies je nou? Ik neem jullie mee in mijn poging de mooiste nummers te stemmen. De komende tijd zal ik vier keer een top 10 met jullie delen, uiteraard alleen maar ter kennisgeving, wat je ermee doet is aan jou. Ik hoop dat je geniet van veertig prachtige liedjes, want minder is echt niet mogelijk. :-p

Mocht je toch niet weten wat de Top 2000 is dan heb ik hier de uitleg:
De NPO Radio 2 Top 2000 is een jaarlijks radioprogramma van de Nederlandse publieke radiozender NPO Radio 2. Hierin worden de bij stemming 2000 populairst bevonden platen achter elkaar gedraaid. Jaarlijks kan in de eerste week van december, de Top 2000 Stemweek dus vanaf 1 december, op deze lijst worden gestemd. Diverse dj’s van NPO Radio 2 zenden dan uit vanuit de Top 2000 stembus en doen diverse locaties aan door heel Nederland. Luisteraars kunnen dan tevens hun stemlijst indienen. (Bron: Wikipedia)


Nr 1490: Yellow Submarine – Beatles

Als ik de titel van dit liedje lees dan moet ik denken aan de tijd dat ik het leerde spelen op het keyboard van mijn moeder. Op de toetsen sticker met noten en met een onwennige linkerhand op de plek waar ik akkoorden moest indrukken. Ik was er niet zo heel erg goed in, bijna dertig jaar na het uitkomen van dit liedje. Het lied werd in 1966 geschreven en kwam uit op single. Het stond op de achterkant van Eleanor Rigby. daarnaast kwam hij uit op het album Revolver Tevens was Yellow Submarine inspiratie voor de gelijknamige tekenfilm uit 1968. Het maakte dan ook deel uit van de soundtrack bij deze film. Het is makkelijke melodietje en bevat niet al te veel akkoorden, toch lukte het me niet echt om maat te houden. Helaas. Ook op mijn elektrische gitaar was het niet te doen, dat terwijl er weinig aan te verknallen is. 😉


Nr 1479: Thank God I’m a country boy – John Denver

Dit is het ultieme quickstep liedje wat mij betreft. Wat hebben echtgenoot en ik hier vaak op gedanst tijdens de talloze danslessen die we hebben gevolgd. Spijtig genoeg hield het na twee jaar op (geloof ik), maar ik ben nog altijd groot fan van nummers met dit tempo. Daarnaast werd dit liedje óók gezongen terwijl wij onze openingsdans deden op onze trouwdag. Behalve nog wat basisstappen kunnen we helemaal niets meer van de quickstep, maar in gedachten zie ik ons zo weer dansen. Ik ben nog steeds fan van deze (lang geleden overleden) zanger. Ik geef toe dat er veel betere nummers in de 1400 staan, maar gevoel zegt ook wat. De kleine dingen… 😉


Nr 1394: In these armst – Bon Jovi

Dit nummer stond al in mijn lijstje op de telefoon. Ik was groot, groot, groot fan van Bon Jovi toen ik een tiener was en dit nummer was samen met Bed of Roses maandenlang, zo niet jarenlang, het meest gedraaide nummer op mijn walkman. Vooral dat stukje: “And these were our words. Our words were our songs, Our songs are our prayers, These prayers keep me strong, And I still believe, If you were in these arms” (2:19) was mijn favoriet. Nog steeds komt die tekst echt binnen. Rock was in die tijd helemaal mijn ding!


Nr 1341: Do they know it’s Christmas time – Band Aid

Dit nummer mag echt niet ontbreken, ik heb er hier zelfs een ander nummer voor opgegeven. Band Aid en ik… het is een lang verhaal en je kunt dat »»»HIER lezen««« als je dat wilt. Band Aid is een Britse liefdadigheidsgroep die al in 1984 werd opgericht. De band werd opgericht door Bob Geldof en Midge Ure met als doel geld te werven om de Ethiopische hongersnood te bestrijden. “Do they know it’s Christmas time?” werd op 25 november 1984 binnen 24 uur opgenomen en drie dagen later als single uitgebracht. Het bereikte in veel landen de eerste plaats, ook in Nederland. Dit nummer werd later nogmaals opgenomen en daarna nog een keer, maar het werd geen van beiden zo’n hit als in 1984.


Nr 1294: Too much love will kill you – Brian May

In 1992 kwam dit nummer voor het eerst uit, maar het was pas als vijftienjarige dat ik nummer oppikte en het keer op keer bleef luisteren. Ik had het gevoel dat ik het nummer had kunnen schrijven, maar dat kwam waarschijnlijk door het feit dat ik alleen maar hoorde wat ik wilde horen. Pas later kwam ik namelijk achter de werkelijke betekenis van wat er gezongen werd. Als tiener was ik depressief, wist ik niet wat ik met de wereld aan moest. Ik voelde me al jarenlang een buitenbeentje en ik wilde helemaal niet opgroeien en oud worden. Het leven was al moeilijk genoeg; het was zwaar, heel zwaar! Het ging voornamelijk om het volgende stukje tekst dat ik het keer op keer bleef luisteren: ‘I feel like no one ever told the truth to me About growing up and what a struggle it would be’. Het is een vrij lange tekst, maar als het had gekund had ik het vast op mijn lichaam laten tatoeëren.


Nr 1284: De bestemming – Marco Borsato

Ik ben bang dat ik niet al te veel kan vertellen over waarom dit liedje zo belangrijk voor me is, maar het stond in de Top 40 toen echtgenoot en ik net een paar maanden verkering hadden. Ondanks het feit dat ik gelukkig met hem was, had ik ook zo mijn twijfels. Niet per se over hem, maar ik vroeg me af wat voor zin het leven had. Wat we hier allemaal te zoeken hebben. Waarom we hier zijn. Was er een liedje dat die gevoelens perfect omschreef was het deze wel. Het zal je wellicht niet verbazen dat het nog steeds een van mijn meest favoriete nummer aller tijde is. Het mooiste stukje?

Oh ik kan maar niet bevatten
Waar en waarom ik hier ben
Zoekend naar het antwoord
Op een vraag die niemand kent
Ik wil het spel best spelen
Maar hoe moet dat
Als ik niet weet wat het doel is
Moet ik dan blind geloven
Dat het zo z'n reden heeft
Dat geen mens mij kan vertellen
Waarom ik dit leven leef
En dat alles hier dus neerkomt op vertrouwen
En dat ik net dat gevoel mis (Bron lyrics: Genius.com)

Nr 1195: Just say yes – Snowpatrol

Gewoon een prachtig nummer om naar te luisteren. Niet de enige van deze band overigens, want ze hebben nog meer mooie liedjes. Dit nummer speelde ik regelmatig af toen ik bijna dagelijks in de sportschool trainde om zo af te vallen en zwanger te kunnen raken van de jongste. Het heeft me door heel veel trainingen heen gesleept, trainingen die pijn deden, trainingen die me uitputten. Het lukte me om 30 kg af te vallen en ik werd spontaan zwanger van mijn tweede kind, dus zonder tussenkomst van hormoonbehandelingen en dat was heel erg fijn! Het nummer werd oorspronkelijk geschreven voor anderen, waaronder Gwen Stefani, maar die wilde het nummer niet hebben*. Snowpatrol zelf scoorde er een grote hit mee.


Nr 1147: Road To Nowhere – Talking Heads

Opnieuw een oud nummer (1985) waar ik pas vele jaren later een goede herinnering aan overhield. Echtgenoot en ik gingen een aantal jarenlang op vakantie naar Zwitserland. In het laatste jaar waren we eerste een weekje in Zermatt en nog twee weken in Saas Fee (beiden kanton Wallis – tegen Italië aan). In tegenstelling tot andere jaren maakten we dat jaar een vakantievideo en de muziek van dit nummer kwam achter een filmpje waar ik in de sneeuw liep. Ik zakte erin weg tot mijn knieën en had de illusie dat ik mezelf wel met mijn hand eruit kun drukken. Niet dus! 😉 Het is leukste filmpje van mezelf ooit. We denken regelmatig terug aan deze tijd, zeker wanneer we in uitzonderlijke gevallen op lege wegen fietsen, rijden.


Nr 1070: L’Amour Toujours – Gigi D’Agostino

Dit blijf ik een steengoed nummer vinden en ik kan hem dan ook niet overslaan. Een ultiem dansnummer in de disco. Of gewoon een heerlijk nummer om thuis knetterhard aan te zetten. Nog beter misschien om hem door de speakers van je autoradio te knallen. 😉 Leuk feitje – en ik heb dat van Wikipedia – is dat Heracles Almelo dit nummer gebruikt als goaltune. Wellicht volgend jaar toch maar eens naar een match tussen de Arnhemmers en de Tukkers. De stad waar ik volwassen werd en de stad waar ik werd geboren. Perfect!


Nr 1002: Running to stand still – U2

Het wordt al wat moeilijker om de juiste keuzes te maken, maar toen ik moest kiezen tussen een nummer van Kensington en deze won U2 het in dit geval toch. Er is een klein stukje in dit nummer wat ik echt zo prachtig vindt! Op 1:44 kun je het horen, maar eigenlijk moet je het deel ervoor ook luisteren omdat het opbouwt. Mijn moeder was (en is waarschijnlijk nog) groot fan van U2, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dit nummer pas sinds een paar jaar ken en dat ik het ken van de Top 2000 zelf. Pas sinds nu weet ik ook de betekenis van dit nummer, niet echt vrolijk dus. 😦 Het gaat over een aan heroïne verslaafd koppel woonachtig in de Ballymun Flats in Dublin. In de jaren 1980 van de twintigste eeuw was heroïneverslaving een groot probleem in de stad*, aldus Wikipedia. Wat ik zo mooi vind aan de muziek van deze band is dat ze taboe durfden aan te boren, dat ze de dingen die verborgen moesten blijven een gezicht gaven. Volgens mij was dat heel vooruitstrevend in die tijd. Ik schreef over twee van de vele nummers een blog. Beiden kun je vinden via »»»deze link«««.


Dat was het weer voor vandaag.
Hieronder kun je meer uit deze reeks vinden.

Voor wie nu al niet kan wachten om zichzelf weer urenlang te verliezen in muziek: »»»je kunt HIER««« de hele Top2000 van vorig jaar terugkijken.

Geplaatst door

*Niet te vangen in hokjes |*Blogt ook niet binnen kaders |*70's kind | *Never a dull moment | *Getrouwd in hetzelfde jaar als de Koning en Koningin |*Moeder van een koningskoppel (niet diezelfde, uiteraard!) | *Sinds 1998 ME/CVS | *Alles behalve lui te noemen |*Droomt graag groot |*Moet het doen met wat kan | *Schreef zeventien boeken | *Drie te koop | *Blogt sinds 2006 |*Vaak voor anderen, nu voor zichzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s