Stemmen voor de TOP 2000 – Top 10 nr. 2000-1501 [serie]

We moeten nog héél even wachten en dan is het zover: dan kunnen we EINDELIJK weer stemmen voor de Top2000. Hier thuis is dit een jaarlijks terugkerend fenomeen. Niet alleen het stemmen, maar ook het kijken. Elk jaar dat de kinderen ouder worden staat de tv steeds langer op deze heerlijke muziekmarathon.

De Top2000 stemweek gaat dit jaar in op 1 december. 
Weet jij al waar je op gaat stemmen? 

Dit jaar houd ik voor het eerst een lijstje bij in mijn telefoon met nummers die ik er graag in wil zetten; dat besloot ik een aantal weken geleden te doen, want ik zie in zekere zin ook op tegen het stemmen. Welke nummers kies je nou? Er bestaan miljarden platen. Ik neem jullie mee in mijn poging de mooiste nummers te stemmen. De komende tijd zal ik vier keer een top 10 met jullie delen, uiteraard alleen maar ter kennisgeving, wat je ermee doet is aan jou. Ik hoop dat je geniet van veertig prachtige liedjes, want minder is echt niet mogelijk. 😉

Mocht je toch niet weten wat de Top 2000 is dan heb ik hier de uitleg:
De NPO Radio 2 Top 2000 is een jaarlijks radioprogramma van de Nederlandse publieke radiozender NPO Radio 2. Hierin worden de bij stemming 2000 populairst bevonden platen achter elkaar gedraaid. Jaarlijks kan in de eerste week van december, de Top 2000 Stemweek dus vanaf 1 december, op deze lijst worden gestemd. Diverse dj’s van NPO Radio 2 zenden dan uit vanuit de Top 2000 stembus en doen diverse locaties aan door heel Nederland. Luisteraars kunnen dan tevens hun stemlijst indienen*.

Dit keer met een paar nummers die een heel grote rol hebben gespeeld in mijn leven en die onlosmakelijk aan mij verbonden zijn!

Nr 1987: Domino – Clouseau

Ik was erg groot fan van deze band. Dat dat al weer zo lang geleden is, kan ik bijna niet geloven. In 1990 kwam dit nummer uit en ik kan het nog altijd woord voor woord meezingen. Ik denk dat de bijbehorende videoclip er ook voor zorgde dat ik hem zo vaak hoorde/zag. Ik word ook nu weer blij als ik ernaar luister. De kans is trouwens vrij groot dat je nogmaals een nummer van deze band zult tegenkomen. Hij gaat in ieder geval even op mijn lijstje voor dit jaar.


Nr 1911: Secret Garden – Bruce Springsteen

Als jong meisje was ik al groot fan van Bruce Springsteen. Urenlang kon ik naar zijn nummers luisteren en verzon ik toen al hele verhalen om een songtekst heen. Dit nummer werd in 1992 geschreven en zou in eerste instantie op het album Human Touch komen. Uiteindelijk nam Springsteen het pas op in 1995 en belande het nummer op het album Greatest Hits. Een album dat door mij overigens werd grijsgedraaid. Je zou het zelf kunnen kennen uit de film Jerry Maguire; het nummer werd gemixt met de beroemde zin: “You had me at hello”, een quote van Rene Zellweger* en werd daardoor onderdeel van de soundtrack van de film. Tijd om die weer eens te gaan kijken!


Nr 1898: Terug Naar De Kust – Maggie MacNeal

Het is een wat cheesy nummer (uit 1976), maar ik ben dol op dit soort nummers. Ik kan er zo heerlijk bij wegdromen. Toch moet ik ook oppassen dat ik niet te melancholiek wordt. Het nummer werd geschreven door dichter Theun de Winter en gaat over “zijn” Texel*.


Nr 1858: Have you ever been mellow – Partyanimals

Het lijkt me zo heerlijk om weer eens een overvol Top2000 café te zien dansen op dit nummer. En dan zelf ook lekker meedoen in de woonkamer! Dat eerste zal er dit jaar opnieuw niet inzitten ben ik bang. 😦 Have you ever been mellow stamt uit 1996 – is het eerste nummer van de groep – en ik heb hier talloze keren op gedanst in »»»discotheek Lucky««« in Rijssen. Achteraf gezien bizar eigenlijk dat het 11 weken (!) lang op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 stond.


Nr 1780: Enola Gray – Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD)

In een Top 2000 lijstje van mij kan synthesizer muziek eigenlijk niet ontbreken. Aangezien ik op moment van schrijven niet precies weet welke nummers er nog meer in de lijst staan, voeg ik hem toe aan déze favorietenlijst. Het is een soort van voor mijn tijd (ook al werd ik in 1979 geboren), maar ik kan me wel herinneren dat ik hem regelmatig hoorde. Mijn moeder luisterde vroeger altijd naar Radio 10 Gold (vanaf 1988!) en er was in mijn herinnering nooit een moment dat de radio niet opstond. Ik ben opgegroeid met jaren 80 muziek.


Nr 1775 – Casser la voix – Patrick Bruel

In mijn lijstje mag dit nummer gewoon echt niet ontbreken. Ik herinner me vrij weinig van mijn jeugd, maar wat ik nog heel erg goed weet is dat ik op een gegeven moment een grote gettoblaster kreeg (ik mis hem zoooooo) en daar zat mijn allereerste cd bij. Het was de dubbel-cd Si ce soir… van Patrick Bruel en die kreeg ik van mijn (destijd) favoriete oom en tante. Ik was dol op de Franse taal en hoewel ik er geen zak van begreep werd ik gegrepen door zijn stem. Wikipedia vertelt het volgende: “Casser la voix (1989)” is naar het Nederlands te vertalen als “de stem uitschreeuwen” en dat kan voor mij gevoelsmatig wel kloppen.


Nr 1660 – Wit licht – Jeroen Van Koningsbrugge

Dit liedje stond op repeat in de tijd dat ik vijf ontstekingen in mijn mond had. Gezongen tijdens The Passion in 2015 en zoals dat wel vaker is met ontstekingen in mijn mond waren die er ook weer rond Pasen. Het is een beetje the story of my life, maar dat jaar was het heftiger dan ooit. Het was een heel erg moeilijke periode voor mij en ik putte troost uit de muziek van The Passion. Dit nummer staat overigens ook op mijn ‘uitvaart lijst’. Dat je het weet haha.


Nr 1612: I want you to want me – Cheap Trick

Dit nummer 1977 is een van mijn favorieten nummers uit de jaren zeventig. Het nummer werd in eerste instantie geen succes, behalve in Japan, maar toen het liedje live werd opgenomen werd het ineens een grote hit in Amerika en Europa. In de Nederlandse Top 40 haalde het zelfs de nummer 1-positie*.


Nr 1575: Voltooid Verleden Tijd – Is Ook Schitterend

Als er één band is die ABSOLUUT NIET mag ontbreken dan is het wel Is Ook Schitterend, oftewel IOS! Dit is de muziek die ik luisterde als ik op weg was naar mijn lief op de ijsbaan. Het is de muziek die ervoor zorgde dat ik verliefd werd, dat ik ging samenwonen, trouwen en moeder werd. Deze muziek is de basis van mijn hele leven NU. Dit nummer speelt een rol in mijn allereerste boek. Hoe kan ik dat dan niet delen?! Ik heb nog steeds spijt dat ik niet naar hun laatste concert ben gegaan. Maar ja, ook toen deed M.E. dingen die voorkwamen dat ik dit kon doen.


Nr 1548 – Guaranteed – Eddie Vedder

Misschien wel het meeste bekende nummer van 2021. Het was het favoriete nummer van Peter R. de Vries en werd niet alleen op zijn uitvaart gedraaid, maar de eerste zin uit dit nummer stond ook op mijn been getatoeëerd. Het was al een tijdje een van mijn favoriete nummer en toch had ik nooit paraat wat de eerste zin precies was. Nu zal ik dat nooit meer vergeten. Dat geld ook voor de dood van mijn favoriete misdaadverslaggever. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik ook een brok in mijn keel kreeg toen ik het voor deze post luisterde. Typisch hoe iets een favoriet nummer kan zijn en je nooit écht hebt geluisterd.


Voor wie nu al niet kan wachten om zichzelf weer urenlang te verliezen in muziek: »»»je kunt HIER««« de hele Top2000 van vorig jaar terugkijken.

Tot de volgende serie! Laat me weten wat jouw favoriete top 10 is, als je dat leuk vindt.

*(Bron: Wikipedia)

Geplaatst door

*Niet te vangen in hokjes |*Blogt ook niet binnen kaders |*70's kind | *Never a dull moment | *Getrouwd in hetzelfde jaar als de Koning en Koningin |*Moeder van een koningskoppel (niet diezelfde, uiteraard!) | *Sinds 1998 ME/CVS | *Alles behalve lui te noemen |*Droomt graag groot |*Moet het doen met wat kan | *Schreef zeventien boeken | *Drie te koop | *Blogt sinds 2006 |*Vaak voor anderen, nu voor zichzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s