LEESTIP! – Mezelf zijn met de ziekte ME – Monique Hillebrand

Chronisch ziek, maar tóch intens en vol liefde van het leven kunnen genieten

Ondanks dat er miljoenen mensen de ziekte M.E. hebben zijn er niet zo heel veel ervaringsverhalen te lezen. Heel erg vreemd is dat natuurlijk niet, want een deel van die patiënten is bed gebonden en kunnen niet tegen licht en geluid. Het laatste waar je dan op zit te wachten is te gaan schrijven. Maar zelfs wanneer je meer energie te besteden heb vergt het toch veel van je. Ik vind het dan ook noemenswaardig dat er steeds meer boeken verschijnen over deze ziekte. Toen ik mijn eigen boek schreef en publiceerde (nu niet meer te koop) was de spoeling heel erg dun en het was ook de tijd dat je nog niet zo veel e-books kon kopen als nu, laat staan in het buitenland. Ik had dan ook heel erg het gevoel de enige te zijn.

In de jaren die volgden kwamen er steeds meer boeken over de ziekte, maar ervaringsverhalen bleven uit. Tot een paar jaar geleden, toen ging er een wereld voor me open met Engelstalige boeken. Echter, in het Nederlands viel het tegen. Dit jaar vond ik niet alleen maar Engelse boeken over deze vreselijke ziekte, maar vond ik zelfs een Nederlands boek van een Nederlandse auteur. Die moest ik uiteraard meteen aanschaffen, want wanneer een boek in eigen beheer wordt uitgegeven is OP ook gewoon echt OP.

Het boek was ver boven verwachting goed en ik heb hem in één ruk uitgelezen!

Flaptekst

Van chronisch ziek en uitzichtloos, naar intens en vól liefde in het leven staan; een bijzondere transformatie welke mijn leven totaal heeft veranderd. Gedurende 15 jaar vanaf dat de ziekte ME (Myalgische Encefalomyelitis) zich op 17-jarige leeftijd bij mij openbaarde, bleef ik mezelf afvragen of en hóe je optimaal geluk kon ervaren, ongeacht de slechte lichamelijke staat. Ziekten gaan meestal gepaard met een langdurig acceptatieproces en sommige patiënten zullen nooit in staat blijken hun aandoening (volledig) te accepteren. Tot mijn vreugde heb ik de sleutel tot geluk mogen vinden en dit genoegen gun ik alle mensen die zelf of in hun directe omgeving te maken krijgen met een chronische ziekte. Het is naar mijn idee mogelijk om in harmonie te leven, zelfs wanneer je voor langere periodes bedlegerig bent, al dan niet met verlammingsverschijnselen. Hoe ik dit voor elkaar kreeg? Ik neem je graag mee in mijn verhaal over hoe ik mijn leven met een chronische ziekte beleef, in de hoop dat dit een inspiratie zal zijn voor lotgenoten.


Een korte review

Normaal gesproken ben ik van de uitgebreide recensies, maar dit keer houd ik het bij een korte review. Niet omdat ik niet heel graag alles wil vertellen, maar omdat ik niet te veel wil verklappen. Wel deel ik graag de onderwerpen in dit boek met je, omdat ik denk dat je op die manier een goede kijk kan krijgen voor wat betreft de onderwerpen. Dit (en een aantal extra pagina’s) is overigens ook te lezen op de website van BOL.com. Daar vindt je »dit inkijkexemplaar« waar je er nog iets verder in kunt duiken.

Bij het uitkomen van dit boek (december 2020) heeft Monique Hillebrand-Draad al achttien jaar lang de ziekte M.E. Ze was zeventien jaar oud toen de ziekte zich openbaarde. In die jaren heeft ze niet alleen heel veel moeten doorstaan, maar heeft de ziekte haar ook heel veel geleerd. Toch duurde het zestien jaar voordat ze zich niet langer wanhopig voelde en dit kon omzetten naar bevrijding.

Mezelf zijn met de ziekte ME is opgedeeld in een paar belangrijke pijlers:

 • Zoals bij elke ziekte en aandoening is er een moment dat het zich openbaart. Daar begint deze auteur haar verhaal mee.
 • Het wordt gevolgd door het acceptatieproces van de ziekte.
 • Daarna de overgave: de sleutel tot een gelukkig leven.
 • Dan moet je natuurlijk leren leven en ervaren in het nu.

Hoe ironisch is het eigenlijk dat je, wanneer je lijdt aan een (chronische) ziekte haast geacht of verplicht wordt te blijven “strijden” terwijl je daar nou juist helemaal geen energie voor hebt!

Ook wordt er aandacht besteed aan een aantal andere belangrijke onderwerpen:

 • Hulpmiddelen gebruiken.
 • Sociale contacten.
 • ME & partner/kinderen.
 • Voeding.
 • Betekenisvol leven.

Achterin het boek vind je een speciale boodschap van de auteur aan jou.

Mijn gevoel over dit boek

Het verhaal van Monique lijkt heel erg veel op mijn eigen verhaal, waardoor ik meer dan eens het idee had dat het over mij ging. Na al die jaren van zoeken, onzeker zijn, twijfelen en balen (understatement) is het een verademing om te weten, te lezen, te voelen, dat ik niet de enige ben. Natuurlijk heb ik al vele andere boeken gelezen, maar die verhalen gingen voornamelijk over extreem ziek zijn – zoals de tijd dat ik nog héél erg ziek was – bedlegerig zijn en 22 uur per dag slapen.

Mezelf zijn met de ziekte ME past vooral heel goed bij mijn huidige ik. Het was dan ook dit boek dat me deed besluiten om alsnog een afspraak te maken bij de huisarts en heb ik een verwijzing gevraagd naar een internist.

Monique Hillebrand-Draad neemt je niet alleen mee aan de hand in haar eigen verhaal, haar eigen gelopen pad, maar biedt ook troost en vertrouwen in je eigen weg. Genezen mag dan wellicht niet mogelijk zijn, maar ik denk dat er al een heel grote stap wordt gemaakt wanneer je je leven betekenisvol kunt leven.

Wat mij betreft zou elke M.E.-patiënt dit boek moeten kunnen lezen.

Het is zeer toegankelijk en herkenbaar geschreven. Er is duidelijk rekening gehouden met de doelgroep.

Het mooiste zou zijn dat een luisterboek uitgeverij dit oppikt en het uitgeeft als audioboek. Ik hoop dat met heel mijn hart voor iedereen die dit boek goed kan gebruiken.

Je kunt het leven van Monique volgens op haar website: »»»www.mezelfzijnblog.nl«««.

Titel: Mezelf zijn met de ziekte ME
Auteur: Monique Hillebrand-Draad
Uitgeverij: Brave New Books
ISBN: 9789464183283 
Je kunt het boek onder andere hier bestellen»»»

Geplaatst door

*Niet te vangen in hokjes |*Blogt ook niet binnen kaders |*70's kind | *Never a dull moment | *Getrouwd in hetzelfde jaar als de Koning en Koningin |*Moeder van een koningskoppel (niet diezelfde, uiteraard!) | *Sinds 1998 ME/CVS | *Alles behalve lui te noemen |*Droomt graag groot |*Moet het doen met wat kan | *Schreef zeventien boeken | *Drie te koop | *Blogt sinds 2006 |*Vaak voor anderen, nu voor zichzelf

2 reacties op ‘LEESTIP! – Mezelf zijn met de ziekte ME – Monique Hillebrand

 1. Hallo Angela, mag ik jou ontzettend bedanken!! Wat ongelooflijk lief en fijn dat je zo’n uitgebreide aandacht aan mijn boek hebt besteed op je website.
  Wat ik ook hartverwarmend vond om te lezen, is dat je zoveel (h)erkenning uit mijn boek kon halen. Dat was tenslotte mijn doel ☺️

  Super dat deze boodschap is overgekomen bij jou, en hopelijk ook bij alle andere lezers.
  Een luisterboek zou inderdaad welkom zijn…
  Enorm bedankt!

  Liefs,
  Monique

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s