Inspirerende boeken van oktober 2021

Langzaam maar zeker begint er een einde te komen aan de lange lijst van te lezen boeken in mijn boekenkast. Vorige maand kon je lezen dat ik een aantal van die boeken niet heb uitgelezen en heb weggedaan. Deze maand is dat niet het geval. Een aantal van de boeken die straks de revue passeren heb ik kortgeleden gekocht en een aantal van de boeken die ik luisterde staat als papieren versie in mijn boekenkast.

Nu ik meer last krijg van hersenmist luister ik liever naar een goed boek dan dat ik hem lees met mijn ogen. Dat kost me minder energie en kan ik liggend op bed doen. 

Daarnaast las ik graag boeken over mijn ziekte en hoe om te gaan met chronisch ziek zijn. Het waren er ‘maar’ dertien afgelopen maand, want echt veel energie om te lezen had ik helaas niet. Normaal gesproken maak ik een onderscheid tussen de meest inspirerende boeken en de leesboeken, maar dat was ik even vergeten,  🙈 dus uiteindelijk staan alle gelezen boeken hier.


1. Mezelf zijn met de ziekte ME – Monique Hillebrand

chronisch ziek, maar tóch intens en vol liefde van het leven kunnen genieten

Waardering: 5 uit 5.

Van chronisch ziek en uitzichtloos, naar intens en vól liefde in het leven staan; een bijzondere transformatie welke mijn leven totaal heeft veranderd. Gedurende 15 jaar vanaf dat de ziekte ME (Myalgische Encefalomyelitis) zich op 17-jarige leeftijd bij mij openbaarde, bleef ik mezelf afvragen of en hóe je optimaal geluk kon ervaren, ongeacht de slechte lichamelijke staat. Ziekten gaan meestal gepaard met een langdurig acceptatieproces en sommige patiënten zullen nooit in staat blijken hun aandoening (volledig) te accepteren. Tot mijn vreugde heb ik de sleutel tot geluk mogen vinden en dit genoegen gun ik alle mensen die zelf of in hun directe omgeving te maken krijgen met een chronische ziekte. Het is naar mijn idee mogelijk om in harmonie te leven, zelfs wanneer je voor langere periodes bedlegerig bent, al dan niet met verlammingsverschijnselen. Hoe ik dit voor elkaar kreeg? Ik neem je graag mee in mijn verhaal over hoe ik mijn leven met een chronische ziekte beleef, in de hoop dat dit een inspiratie zal zijn voor lotgenoten.
Eindelijk vond ik een Nederlandstalig boek waarin ik mezelf helemaal kon vinden. Op sommige onderwerpen zijn er enorm veel overeenkomsten tussen de auteur en mij. Een recensie volgt nog.


2. De prins op het verkeerde paard – Jill Mansell 🎧

Als tiener was Maddy Harvey een lelijk eendje. Ze droeg een ziekenfondsbrilletje, had scheve tanden en elke dag een bad-hair-day. Maar nu is ze een mooie zwaan. Als ze Kerr McKinnon ontmoet is het liefde op het eerste gezicht. Dagen later ontdekt ze wie hij werkelijk is en dan beginnen de moeilijkheden. Gelukkig kan een verhaal à la Romeo en Julia ook heel komisch uitpakken!


3. Happy ziek – Iris Scheys

Overlevingsgids voor een fijn leven bij ziekte

Een boek dat al zeker een jaar op mijn verlanglijstje stond, maar dat ik steeds uitstelde omdat ik me afvroeg of ik er wel wat mee kon. Wat zonde eigenlijk, want ik heb er heel erg veel aan gehad. Ook dit boek zal ik nog uitgebreid uitlichten in een blogpost.
Ben jij ondanks je ziekte op zoek naar een fijn leven? Dan heten we je van harte welkom bij Happy ziek! Happy ziek is een fictieve organisatie waar iedereen met een langdurige ziekte bij mag horen. De overlevingsgids, het originele personeelshandboek van Happy ziek, begeleidt haar collega’s naar een fijne manier van leven. Omdat er veel verandert wanneer je langdurig ziek bent, neemt de gids je mee in thema’s als emoties, energiemanagement, veranderende relaties, hoop, zelfzorg, angsten, communicatie en zo veel meer. Daarnaast biedt de overlevingsgids van Happy ziek een aantal handige mini-cursussen aan, zoals Timemanagement, Assertiviteit en Gespreksvoorbereiding. 


4. De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy

Waardering: 5 uit 5.

‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert.
Het mooiste boek (qua illustraties) dat ik in tijden heb gekocht. Het is een boek van 0-100. Je kunt plaatjes kijken, eruit voorlezen, je kind leren lezen en zelf helemaal in verdwalen omdat het zulke mooie boodschappen bevat. Nadeel is dat het veel te snel uit is.


5. Schot in de roos – Jill Mansell 🎧

Waardering: 5 uit 5.

Het begint allemaal met een glimmend rode grasmaaimachine. Is dat haar kerstcadeau? Met een schok realiseert Nancy zich dat de sieraden die haar man Jonathan de laatste tijd gekocht heeft niet voor haar bestemd waren, maar voor een andere vrouw. Ze vertrekt naar Londen om een nieuw leven te beginnen. Het duurt niet lang voor ze haar knappe buurman Connor ontmoet.


6. Huisje boompje feestje – Jill Mansell 🎧

Waardering: 5 uit 5.

Striptekenares Molly Hayes woont in het rustieke dorp Briarwood. Wat relaties betreft heeft ze weinig geluk: ze valt altijd op foute mannen. Vlak na haar laatste break-up krijgt ze een nieuwe buurman: de Londenaar Dexter Yates. Hij is knap, single en heeft een baby. Er is gelijk een enorme aantrekkingskracht tussen Molly en Dex, maar Molly houdt de boot af. Liever een goede buur dan weer een foute vriend, denkt ze. Maar hoe lang houdt ze vol? Jill Mansell is een absolute bestsellerauteur. Van haar boeken zijn al meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Ze schrijft heerlijke feelgood romans, altijd met humor en romantiek.


7. The Greatest Secret – Rhonda Byrne

Waardering: 5 uit 5.

The Greatest Secret is een kwantumsprong waarmee de lezer de materiële wereld verlaat en het spirituele domein betreedt, waarin alles mogelijk is. Het boek bevat toegankelijke oefeningen die meteen in de praktijk kunnen worden gebracht, maar ook diepgaande inzichten en openbaringen die helpen korte metten te maken met angsten, onzekerheden, zorgen en pijn. Dankzij de vele wijsheden van spirituele leermeesters van over de hele wereld, uit het heden en verleden, is The Greatest Secret een tijdloos meesterwerk dat de lezer de weg wijst naar een rijk leven zonder lijden. ‘In The Secret ging het om het creëren van wat je wilt zijn, doen of hebben. Daar is niets aan veranderd – die waarheden staan nog steeds overeind. In dit boek draait alles om de grootste ontdekking die je als mens kunt doen en leer je hoe je afscheid kunt nemen van negativiteit, problemen en alles wat je niet wilt, op weg naar een permanent gelukkig en stressvrij leven.’ – uit The Greatest Secret


8. Within these four walls – Mindfully Evie

Waardering: 5 uit 5.

Vorige kwartaal kocht ik een ander boek van »»»Mindfully Evie, namelijk: Everything is always changing««« en toen ik erachter kwam dat ze nog een boek had geschreven heb ik die ook aangeschaft. Uiteraard meteen gaan lezen.
“Every word written in this book was written from within the confines of my home. Spanning over nearly three years this book is a testament to my time being housebound and proof that despite all the suffering, there is always happiness to be created, peace to be unearthed, and a life to be lived. A journey of self-discovery and personal growth, I hope this book may offer you comfort, inspiration, and wisdom, whatever path you find yourself on. And I hope by sharing my story and imparting my thoughts, it may help you in some small way too.” – You’ll find this book is a collection of “pieces”: some longer, some shorter, some reading like letters, others like journal entries, some like poems, and some continuous and broken prose. The book is split into three parts: The Storm, The Aftermath, and The Calm, as well as a bonus chapter called ‘A Conversation with Wisdom’. This book will take you on a transformative journey from the bad moments, to the good moments, and everything in between.


9. Mijn schaduw is roze – Scott Stuart 🧒

Waardering: 5 uit 5.

Mijn schaduw is roze is een prachtig prentenboek over genderidentiteit, zelfacceptatie, gelijkheid en diversiteit. De inspiratie voor zijn verhaal vond Scott bij zijn eigen zoon: net als het hoofdpersonage is hij gek van prinsessen, feeën en dingen die doorgaans zogezegd ‘niet voor jongens’ zijn. In het echte leven trokken vader en zoon als Elsa naar de première van Frozen 2 en in het boek ontdekt het jongetje ook (dankzij de steun van zijn vader) dat ieder van ons een schaduw heeft waarvan hij soms het gevoel heeft dat hij die moet verstoppen. Mijn schaduw is roze is een belangrijk boek voor een nieuwe generatie kinderen (en volwassenen) en een prachtige illustratie van onvoorwaardelijke liefde, respect en positief ouderschap.
Dit boek kwam ik geheel toevallig tegen (nou ja, volgens het algoritme van Instagram dan) en ik heb het meteen gekocht. Een hartverwarmend boek waarin een jongetje helemaal mag zijn wie zij is. Ja, dat lees je goed. Een prachtig boek over genderidentiteit. Binnenkort verschijnt deel 2 en er komt zelfs een derde boek.

10. Walvisvaarders – Bianca Mastenbroek 🧒

Waardering: 5 uit 5.

Maart 1725. Tijs weet het zeker: in de ijzige wateren van het verre Groenland wacht het avontuur. Nu hij en zijn beste vriend Maarten een plekje hebben veroverd op de walvisvaarder van Klaas Daalder, houdt niets hem nog tegen een held te worden en het hart van de mooie Antje te veroveren. Maar het leven op het schip blijkt meedogenloos. Barre kou, genadeloze storm en dichte mist eisen hun tol. Als de walvisvaarder dan ook nog vast komt te zitten in het ijs, keren de bemanningsleden zich tegen elkaar. Tijs en Maarten vechten om te overleven, maar de kans dat ze veilig terug kunnen naar hun geliefde Texel wordt met de dag kleiner. Zal Tijs Antje ooit terugzien? Een ijzingwekkende historische jeugdroman over hoop en wanhoop, vertrouwen en wantrouwen, vriendschap en verraad.
Wat een heerlijk spannend kinderboek is dit. Thrillers voor volwassenen kan ik niet echt waarderen, maar een spannend kinderboek vind ik wel leuk. Ik zag dit boek op Texel liggen en heb hem toen niet meegenomen. Toch bleef het aan me trekken en wilde ik het per se lezen. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb, want het is een boek dat je keer op keer kunt blijven lezen. Momenteel leest de jongste hem.


11. The Spiritual Poems of Rumi (3) – Translated by Nader Khalili

Translated by renowned Rumi expert Nader Khalili, over 120 poems on spirituality from the Persian mystic poet and Sufi master have been carefully collected and curated in this beautifully illustrated edition. For more than eight centuries, Jalaluddin Muhammad Balkhi Rumi-commonly referred to simply as Rumi-has enchanted and enthralled readers from every faith and background with his universal themes of love, friendship, and spirituality, which he seamlessly wove into resplendent poetry. The verses herein perfectly express the spiritual quest and desire for a deeper understanding of not only ourselves, but also of our collective oneness as humankind. You Are you are a sudden resurrection an endless bliss you set a fire in the meadow of our dreams laughing today you are happy crashing the prisons blessing the poor With intricately designed and richly colored covers that mirror the beauty of the words within, the Timeless Rumi series presents themed collections of poems from the great Sufi mystic Jalaluddin Muhammad Balkhi Rumi that serve as cherished tools for self-reflection.


12. Van tienermoeder naar zakenvrouw – Tara Boxman ✅

Waardering: 5 uit 5.

Als Tara, streng religieus opgevoed als Jehovah’s Getuige, op zestienjarige leeftijd op de wc zit met een positieve zwangerschapstest, slaat de paniek toe. Dit kan niet waar zijn! Kan een jonge tienermoeder zich ontworstelen aan een verstikkende religie, in haar eentje een kind opvoeden en uitvinden waar ze écht gelukkig van wordt? Een levensverhaal vol pieken en dalen, over moederliefde en zakeninstinct, over keihard op je bek gaan, verkeerde keuzes maken en het toch tot een succesvolle zakenvrouw schoppen.


12. Rijssen – uitgave van Jumbo Rijssen

Spaaralbum over de rijke historie van Rijssen; het kent een interessante geschiedenis. Wat me vooral opviel is dat de Rijssenaren in het verleden heel veel te danken heeft gehad aan de ondernemer die de Jutefabriek opzette. In die boek plakplaatjes zoals je dat ook met voetbalboeken ziet, maar voorzien van veel tekst en links naar YouTube filmpjes. Erg leuk om te krijgen.


13. Van uitgeblust naar energiek – Anitta Rogier

We moeten met minder mensen steeds meer werk verzetten. Dan is het niet zo gek dat één op de drie werknemers een te hoge werkdruk ervaart en dat het ziekteverzuim door stress en burn-out toeneemt. Dit werkboek bij het succesvolle Handboek coachen bij stress en burn-out geeft coaches, psychologen, artsen en hun cliënten de instrumenten in handen om verantwoord en effectief te herstellen. De oefeningen kunnen ook preventief gebruikt worden: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Met de opdrachten in dit boek kunnen coaches hun coachees begeleiden naar meer veerkracht en bevlogenheid. De opdrachten kunnen in coachsessies als handvat worden gebruikt of als huiswerk worden meegegeven. De lezer kan ook het heft in eigen hand nemen door zelf met de creatieve werkvormen aan de slag te gaan. Zo kun je voorkomen dat je klachten van kwaad (langdurige stress) naar erger (burn-out) gaan. Mocht het al zo ver zijn, dan zijn de oefeningen ook geschikt om je te helpen bij het stap voor stap herstellen van een burn-out.


Geplaatst door

*Niet te vangen in hokjes |*Blogt ook niet binnen kaders |*70's kind | *Never a dull moment | *Getrouwd in hetzelfde jaar als de Koning en Koningin |*Moeder van een koningskoppel (niet diezelfde, uiteraard!) | *Sinds 1998 ME/CVS | *Alles behalve lui te noemen |*Droomt graag groot |*Moet het doen met wat kan | *Schreef zeventien boeken | *Drie te koop | *Blogt sinds 2006 |*Vaak voor anderen, nu voor zichzelf

5 reacties op ‘Inspirerende boeken van oktober 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s