Inspirerende boeken van augustus 2021

Dit keer kan ik met recht zeggen dat ik erg weinig boeken heb gelezen. Het is al zo lang ik me kan heugen dat ik iedere vakantie hele stapels boeken las, maar dit jaar was toch echt anders. De hele maand augustus was vakantiemaand en de hele maand vond ik andere dingen belangrijker dan lezen. Ik had wel tijd om ’s avonds in een boek te duiken, maar ik was gewoon veel te moe om te lezen. Het boek dat op nummer 1 hieronder staat is het enige boek dat ik blééf lezen. Het was zo intrigerend dat ik het maar moeilijk weg kon leggen, ook al raakte het me diep. Kom dan laat ik je zien wat ik allemaal las. Overigens is dit niet de volgorde van lezen.

Normaal gesproken let ik erop dat ik het op volgorde in mijn blog zet, dit keer heb ik ervoor gekozen eerst de boeken te plaatsen die de meeste indruk op me maakten. Vijf van deze boeken licht ik voor je uit. Wat ik verder nog las staat wel op volgorde van lezen.

1. Wees onzichtbaar – Murat Isik

Waardering: 5 uit 5.

Het boek dat ik gewoon weg niet weg wilde leggen is dit boek. Toen ik in juli in de boekhandel stond wilde ik een dik boek hebben. Tot mijn grote verbazing liggen er bijna geen dikke boeken meer in de winkel. What is happening? Dit boek trok meteen mijn aandacht door de cover. Ik kan niet zeggen dat ik hem nog nooit had gezien, maar het had me nog nooit aangetrokken. Binnenkort zal ik op de site een review van dit boek plaatsen.
De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt die tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de daaropvolgende jaren definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.


2. Han – Min Jin Lee

Waardering: 5 uit 5.

Over het algemeen ben ik niet zo van dit soort boeken en ik weet eigenlijk niet waarom. Ook voor dit boek geldt dat ik in de boekhandel stond en een dik boek wilde lezen in mijn vakantie. Ondanks dat het niet echt mijn genre is, trok het me toch aan en voor ik wist kon ik hem niet meer wegleggen.
Een prachtige, veelomvattende roman over een Koreaans-Amerikaanse gemeenschap in New York, voor liefhebbers van klassieke auteurs als George Eliot en de Brontës. Tijdens haar studie op Princeton heeft Casey Han zichzelf een verfijnd taalgebruik aangemeten, een benijdenswaardige golfervaring opgedaan, een populair blank vriendje gekregen en een master in de economie behaald. Maar ze keert terug naar New York zonder baan en met een aantal slechte gewoonten. Als oudste dochter van Koreaanse immigranten uit de arbeidersklasse is ze inmiddels een wereld verwijderd van die van haar ouders. Terwijl Casey een traject van kleine triomfen en spectaculaire mislukkingen aflegt, speelt zich een botsing van waarden en ambities af tegen de kleurrijke achtergrond van de New Yorkse samenleving. Han is een prachtige inkijk in het leven van de Koreaans-Amerikaanse gemeenschap in New York, die doet denken aan de negentiende-eeuwse klassiekers die Casey keer op keer verslindt: van Eliot, de Brontës, Trollope. Net als in deze klassiekers schetst Min Jin Lee een beeld van een gemeenschap in een wereld vol vooroordelen en klassenverschillen, vol botsingen tussen ambitie en traditie en tussen het verlangen een eigen weg te kiezen en angst voor verlies van decorum en van de familie-eer. Het resultaat is een veelomvattende, indrukwekkende en zeer meeslepende roman.


3. Angst overwinnen doe je zo – Arentina Drenth

Een boek waarin niet te veel woorden worden gebruikt. De auteur wilde een boek over angsten schrijven, maar weet uit eigen ervaring dat dit soort boeken vaak lastig te lezen zijn, zeker als je dyslectisch bent. Mij sprak het ook heel erg aan dat er niet te veel wordt herhaald en dat het te vertalen verhaal helder is. Daarnaast vind je er ook nog prachtige illustraties in – die vaak meer zeggen dan (te veel) woorden kunnen.
We kennen allemaal angsten. Vliegangst, angst voor kleine ruimtes, angst voor het coronavirus, angst voor spinnen, sociale angsten of de angst om dood te gaan. In dit boek helpt auteur Arentina Drenth je om een actieplan op te stellen, waarmee je je angst de baas kunt worden. Ze doet dit in simpele taal en met weinig woorden, zodat iedereen met haar praktische tips en oefeningen aan de slag kan. De eenvoudig uitgelegde theorie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en wordt verduidelijkt door prachtige illustraties. 


4. De koe knikte ja – Erik Schumacher

Een dun pamflet met een duidelijk verhaal. Toen ik hem kocht had ik niet door dat het zo ‘dun’ was, maar het was eigenlijk wel een verademing om een boekje te lezen dat (ook weer) niet te veel woorden nodig had om te vertellen wat hij wilde. Het heeft mijn kijk veranderd waardoor ik besloten heb volkomen veganistisch te leven. Daarover trouwens later meer, want dat valt niet bepaald mee. |
Sinds Erik Schumacher veganist is, kan hij rekenen op onverbloemd medelijden van zijn omgeving. Zelf is hij er blij mee. Afgeschrikt door de vee-industrie ging hij alle treden af. Eerst at hij vaker vleesloos, toen alleen Beter leven, daarna alleen nog vis, en vervolgens werd hij vegetariër. Maar als hij eerlijk was, bleven dat onbevredigende tussenposities. We hebben lang genoeg weggekeken van de waarheid achter ons menu. In het oude Athene kregen koeien voor de slacht water op hun kop gesprenkeld om ze zogenaamd instemmend te laten knikken. Tegenwoordig staan er lachende dieren op vleesverpakkingen. Er valt zoveel te winnen. Een einde aan het leed van miljarden wezens. Een hernieuwde kennismaking met de koe. Een reuzenstap naar een duurzame toekomst. En alles wat we ervoor hoeven te doen is een andere route lopen door de supermarkt.


5. Je kunt je leven helen – Louise Hay

Dit boek luisterde ik vorig jaar als audioboek en ik wist dat ik het zelf wilde hebben. Het werkboek staat nog op mijn lijstje en zal ik aanschaffen als papieren versie. Dit boek kocht ik als e-book. Ook over dit boek zal ik later nog een review plaatsen.
Louise Hay laat je op een eenvoudige en begrijpelijke manier kennismaken met de verbinding tussen lichaam en geest. Je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf zijn vaker dan je denkt de oorzaak van emotionele problemen en lichamelijke klachten. Als je leert om van jezelf te houden en jezelf en anderen te vergeven, zet je stappen om je leven ten goede te veranderen. Dat klinkt makkelijker dan het is, maar Louise Hay geeft heel veel handvatten en hulp in de vorm van inspirerende teksten, ervaringen en voorbeelden van anderen, meditaties en affirmaties. Aan het eind van het boek vind je een praktisch overzicht van klachten en de gedachtepatronen die daar mogelijk aan ten grondslag liggen.


Verder las ik ook nog:

5. Alle kleuren van de nacht – Sanne Helbers ***** Een uitgebreide recensie kun je «««HIER»»» lezen.
6. 1936 – Wij gingen naar Berlijn – Auke Kok (niet uitgelezen)
7. Het spook van de opera – Geronimo Stilton
8. De geschiedenis van het vegetarisme en veganisme – Daniel Hagen

Geplaatst door

*Niet te vangen in hokjes |*Blogt ook niet binnen kaders |*70's kind | *Never a dull moment | *Getrouwd in hetzelfde jaar als de Koning en Koningin |*Moeder van een koningskoppel (niet diezelfde, uiteraard!) | *Sinds 1998 ME/CVS | *Alles behalve lui te noemen |*Droomt graag groot |*Moet het doen met wat kan | *Schreef zeventien boeken | *Drie te koop | *Blogt sinds 2006 |*Vaak voor anderen, nu voor zichzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s