Is vlees eten noodzakelijk?

Laatst deelde ik een Instagrampost waarop een reactie kreeg dat me aan het denken zette. Ik schreef onder andere het volgende: ‘ Sinds ik veganistisch eet beleef ik veel plezier aan eten (en vooral koken!) en is het niet langer een struggle. Het wordt pas een struggle wanneer ik niet vegan kan eten (zoals dat tijdens de vakantie het geval was). Ik ben zo blij dat ik die keuze heb gemaakt voor deze leefstijl en nu ik er een aantal boeken over heb gelezen is er een reden bij gekomen (dierenleed). Tijdens deze vakantie heb ik ook besloten om helemaal veganist te worden en geen compromissen meer te sluiten. Dat wordt nog een zoektocht, maar zal het waard zijn.’

Op die post kreeg ik de volgende reactie en ik quote: 'Helemaal geen vlees eten kijk daar echt mee uit een mensen lichaam is daar niet voor gemaakt en op te duur b12 te kort het is beter omdat als nog 1 x of 2x in de week vlees te eten.'

Daar reageerde ik uiteraard op, maar het zette me ook aan het denken, want ik kan wel wat roepen maar is dat ook de waarheid? Ik heb de laatste tijd veel boeken gelezen over veganisme en ik weet dat er met mij duizenden – zo niet honderdduizenden – mensen zijn die ook geen dierlijke producten eten. Ik wil je als eerste duidelijk maken dat ik – ondanks een aantal voedingsstudies – geen voedingsdeskundige ben. Ik wil alleen mijn mening hierover delen.

Vitamine B12

Om even terug te komen op de vitamine B12. Ik slik al een aantal jaren vitamine B12 uit een potje (ben gestopt met prikken) en ik merk dat het effect heeft op mijn energielevel. Ik heb pas sinds mei dit jaar een veganistische leefstijl, dus ik slikte dit al toen ik nog bijna dagelijks vlees at. Daarbij dacht ik dus dat er nog genoeg plantaardige producten zijn waarin je ook vitamine B12 vindt. Nu ik research aan het doen ben, blijkt dat ik er behoorlijk naast zat.

Vitamine B12, een wateroplosbare vitamine, komt namelijk alleen maar voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees, vis, melk en eieren. Oei! Dat wist ik niet. Wat ik wel wist is dat een vitamine B12 tekort al ontstaat in de maag en dat de maagzuurremmers die ik slik ervoor kunnen zorgen dat ik minder B12 aanmaak. Vitamine B12 (cobalamine) speelt overigens een rol bij de vorming van rode bloedcellen, zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en is een essentiële factor voor de groei*. Een tekort daarvan is dus niet handig. Toch vind ik het niet een goede reden om weer vlees te gaan eten. De gezondheidsraad adviseert veganisten overigens om vitamine B12 te slikken. Wil je meer weten over vitamine B12? Klik dan op «««deze link»»» naar Gezondheidsnet.

Overigens las ik in een ander blog dat B12 tegenwoordig ook vaak wordt toegevoegd aan melk- en yoghurtvervangers, dus dat is goed nieuws.

Ik zou mijn blog hier kunnen stoppen, maar ik wil graag nog een aantal dingen op een rij zetten waarover ik me druk maakte toen ik besloot veganist te worden. Ik onderschatte uiteraard niet dat ik tekorten kon oplopen, maar ik geloofde ook sterk in een gezonde leefstijl zonder dierlijke producten. Hieronder staan een aantal voedingsstoffen waarvan gezegd wordt dat je er een tekort van kunt oplopen als veganist. Oordeel zelf.

Omega-3-vetzuren

Dit is een categorie waar ik mezelf wel druk over maakte, want ik wist niet beter dan dat dit alleen maar in vette vis zit. Dat is immers wat je geleerd wordt. Toch zette ik er mijn vraagtekens bij, want ook vis wil ik niet meer eten. Dat ik deze essentiële vetzuren nodig heb geloof ik namelijk wel. Ik ging mezelf afvragen: wat kan wel er dan wel? Vooral voor het hart zijn de vetzuren namelijk goed en de kans op een hartaanval neemt af wanneer je dit voldoende binnenkrijgt. Een reden voor mij om weer vis te gaan eten? Nee, niet echt.

Je vindt omega-3-vetzuren namelijk ook in groene bladgroenten.

Nu bevatten veel bladgroenten nitraat en het is nog niet helemaal duidelijk wat de negatieve gevolgen daarvan zijn. Goede kanten heeft wel, want het heeft bijvoorbeeld een gunstige invloed op de bloeddruk. Daarnaast geeft het een verbetering van sportprestaties en levert het een bijdrage aan de bestrijding van ziektekiemen*. Wil je daar meer over weten? Klik dan op «««deze link»»» naar Gezondheidsnet.

Daarnaast vind je omega-3-vetzuren ook in de volgende plantaardige producten:

  • Chiazaad
  • Algenolie
  • Hennepzaad
  • Walnoten
  • Lijnzaad
  • Spirulina

Vitamine D

Dat je als veganist minder ook minder vitamine D binnenkrijgt wist ik niet, maar ook als niet-veganist is het lastig om voldoende binnen te krijgen. Als apothekersassistente leerde ik al dat er twee vormen van vitamine D zijn: vitamine D2 en vitamine D3, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik sinds ik gestopt ben met werken daar niet meer aan gedacht heb. Als ik aan vitamine D denk dan denk ik namelijk aan zonlicht. Dat geldt echter voor de D3 variant, dat in de huid van mensen en dieren wordt gevormd. Vitamine D3 is meestal dierlijk. Het wordt onder andere gewonnen uit lanoline (wolvet), dat uit schapenwol komt. Vitamine D2 komt in kleine hoeveelheden voor in planten en micro-organismen. Gelukkig bestaan er echter ook supplementen met vegan vitamine D3. Heel toevallig zag ik die gisteren in de reclame van Kruidvat.

IJzer

IJzer haal je uit zowel dierlijke als plantaardige producten. Je krijgt dus nog gewoon ijzer binnen wanneer je alleen plantaardige producten eet. Het probleem is echter wel dat deze vorm van ijzer moeilijker opgenomen wordt door het lichaam. Dit kun je oplossen door meer vitamine C tot je te nemen en dat vind je weer in fruit, groente en aardappelen. Deze vitaminerijke producten zorgen ervoor dat het ijzer beter wordt opgenomen. Het ijzer zelf haal je onder andere uit: peulvruchten, noten, zaden en vleesvervangers. Ik weet echter niet zeker of dit ook geldt voor veganistische vleesvervangers. Ik zal dit uitzoeken en er nog eens op terugkomen in een andere blogpost.

Calcium

Calcium haal je uit dierenmelk, maar wat als je dat niet drinkt? Sommige mensen denken dat je calcium alleen maar uit dat dit soort melk haalt, maar dat hoeft niet per se. Andere opties zijn bladgroen, broccoli, tofu, sojabonen, tempeh, amandelen en kikkererwten.

Als laatste wil ik je graag nog wijzen op de volgende quote:

Er zijn een aantal voedingsstoffen die veganisten mogelijk minder binnen krijgen. Het gaat dan om eiwitten, vitamine B12,omega 3-vetzuren, vitamine D, calcium en zink. Veganisten hebben hiervan in de regel geen tekort, omdat ze er alsnog meer dan voldoende van binnenkrijgen, mits ze een gezond en gevarieerd dieet volgen. 

Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Je kunt gewoon gezond veganistisch eten en toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar als ik eerlijk mag zijn: ook toen ik nog gewoon dierlijke producten tot me nam wist ik ook niet zeker of ik wel daadwerkelijk alle voedingsstoffen binnenkreeg, dus eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik me daar nu ook totaal niet druk om maak.

Ik kan voor een ander niet oordelen, maar wat mij betreft is het bovenstaande niet een reden om weer dierlijke producten tot me te nemen. Wil je nog meer weten? Kijk dan hieronder het YouTube filmpje van Happy Healthy.

Bronnen: *Gezondheidsnet | Vitaminstore | Nederlandse Vereniging voor Veganisme | Elleeten.nl

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s