Stargirl [geraakt #16]

Er zijn niet heel veel films die me raken tot de kern, maar dit verhaal vond ik zo bijzonder dat ik het graag met jullie wil delen. De film Stargirl is een romantische dramafilm dat in 2020 uitkwam in Amerkika. Ik keek het samen met mijn kinderen op Disney+ en ik werd voornamelijk geraakt doordat de film in mijn ogen vrij spiritueel is. Het is natuurlijk met welke bril je ernaar kijkt, maar ik vond het een mooie manier om mijn kinderen kennis te laten maken met de wet van aantrekking. Dat niet alleen, ook het volkomen jezelf kunnen zijn vond ik erg ontroerend.

Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Jerry Spinelli; een auteur die ik niet ken. Hij heeft tientallen boeken geschreven, maar in het Nederlands vind ik alleen Stargirl (tweedehands – waarschijnlijk door de film) en Wringer.

De film onderzoekt de gespannen emoties, non-conformiteit en zelfexpressie van tieners op de middelbare school, en de uitbundigheid van eerste liefde.

wikipedia

Het verhaal

Toen de vader van Leo stierf besloot hij een stekelvarkensdas te gaan dragen ter nagedachtenis aan hem. Door de nieuwe baan van zijn moeder moesten ze verhuizen naar een ander stad. Op zijn nieuwe school werd hij niet alleen in elkaar geslagen, maar werd ook zijn geliefde stropdas doorgeknipt. Sindsdien krijgt hij elk jaar voor zijn verjaardag – van een onbekende gever – een nieuwe stekelvarkenstropdas. Hij draagt ze echter nooit in het openbaar. Op de middelbare school speelt hij trompet in de fanfare en helpt hij zijn vriend Kevin bij het hosten van interviews tijdens shows.

Op een dag komt er een vrijgevochten meisje op zijn school en hij kan zijn ogen niet van haar afhouden. Als ze dan ook nog eens in de schoolkantine ‘Happy Birthday’ voor hem zingt, terwijl ze zichzelf op de ukelele begeleidt, kan hij haar niet uit zijn hoofd zetten.

Ze is een beetje excentriek, maar volledig in staat zichzelf te zijn in een wereld waarin je eigenlijk in een hokje moet passen.

Later zingt Stargirl het lied “Be True to Your School” wanneer hun voetbalteam op het punt staat te verliezen. Daarmee maakt ze zichzelf een levende mascotte, omdat de ‘Mudfrogs’ daarmee hun eerste overwinning behalen.

Leo en Stargirl gaan steeds meer met elkaar om en hij bezoekt haar vaak bij haar thuis. Haar moeder is een alleenstaanden moeder en Stargirl heeft voor een groot deel van haar leven thuisonderwijs gehad. De vonk slaat over en ze beginnen met daten. Leo kan zijn geluk niet op met het bijzondere meisje.

In het echt heet Stargirl anders, maar ze koos voor de naam omdat iedereen is gemaakt van

Sterrenstof

Helaas is de pracht en praal niet van lange duur en rent Stargirl op een dag in tranen van school weg. Het bijzondere, gelukbrengende meisje is niet langer geliefd. Leo adviseert haar om zich net als iedereen te gaan gedragen. Het vult haar met afschuw, toch luistert te naar hem. Ze begint zichzelf Susan te noemen en kleedt zich als haar klasgenoten. Op de avond van het winterfeest verdwijnt ze voorgoed en naarmate de jaren duren dat ze weg is beginnen steeds meer mensen zich af te vragen of ze wel echt bestaan heeft.

Cast

  • Stargirl (Susan) wordt gespeeld door Grace VanderWaal – een Amerikaanse singer-songwriter, die haar muzikale carrière begon door video’s van haar originele liedjes en covers op YouTube te plaatsen en op te treden op open mic-avonden in de buurt van haar geboorteplaats Suffern, New York. Je zou haar kunnen kennen van haar optreden in America’s Got Talent in 2016. Ik zal hieronder die video delen.
  • Leo wordt gespeeld door Graham Verchere, een Canadese acteur die je zou kunnen kennen uit The Good Doctor waar hij de jonge Shaun Murphy speelt.
  • Kevin wordt gespeeld door de Amerikaanse acteur Karan Brar. Hem zou je kunnen kennen van Diary of a Wimpy Kid.

Ik vond dit een ontroerende film en ik moest af en toe een traantje laten, vandaar ook mijn keuze voor de geraakt-serie. Zie hieronder de trailer.

 Stargirl is een Disney+ original

Lees ook de andere blogs in de serie:

Geplaatst door

*Niet te vangen in hokjes |*Blogt ook niet binnen kaders |*70's kind | *Never a dull moment | *Getrouwd in hetzelfde jaar als de Koning en Koningin |*Moeder van een koningskoppel (niet diezelfde, uiteraard!) | *Sinds 1998 ME/CVS | *Alles behalve lui te noemen |*Droomt graag groot |*Moet het doen met wat kan | *Schreef zeventien boeken | *Drie te koop | *Blogt sinds 2006 |*Vaak voor anderen, nu voor zichzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s