Piekeren en emotionele pijn [negatief zelfbeeld #4]

Ik heb er al in geen maanden last van gehad, maar de laatste paar dagen komt het weer om de hoek kijken en houdt het me wakker: piekeren voor het slapengaan. Nu moet ik wel zeggen dat het waarschijnlijk komt door het niet innemen van melatonine, maar toch is het wel een waarschuwingssignaal voor me. Wakker liggen van de dingen die me dwarszitten en een diepe pijn die met vlagen komt opzetten is namelijk niet heel erg fijn en is ook gewoon zo compleet nutteloos. Ik kan immers toch niet de uitkomst van dingen veranderen, want het verleden is het verleden.

Geen pijnstiller voor emotionele pijn

Emotionele pijn is een vervelende pijn, omdat er geen pijnstiller voor bestaat. Ja, natuurlijk kun je gaan mediteren om de pijn te verminderen of zelfs weg te nemen, maar soms heb ik ook het gevoel dat ik niet steeds die pijn weg moet drukken, maar er juist in mee moet gaan. Dat ik moet onderzoeken waar het vandaan komt. Wat het me wil zeggen. Of ik er ook daadwerkelijk iets mee moet. Of ik het moet (laten) oplossen. Of dat het genoeg is om het te voelen en dat het daarna vanzelf weer verdwijnt. Ergens tegen vechten heeft immers helemaal geen zin. En soms moet je ook gewoon helemaal niets onderzoeken. Go with the flow zeg maar. Zoals Michael Pilarczyk zegt: ‘Gedachten zijn net als wolken, ze komen en ze gaan.

Emotionele pijn is me ook niet vreemd, ik ken het al vanuit mijn prille jeugd. Ik lag als klein meisje al in bed met een pijn ergens diep in mij,

een soort van verdriet dat zijn weg naar buiten niet kon vinden.

Een pijn die aandacht vraagt, misschien wel een antwoord behoeft, maar waar geen antwoord voor te vinden is. Dan ontstaat vaak ook piekeren, hoewel oorzaak en gevolg niet altijd duidelijk duidelijk en ook niet per definitie vastliggen. Het is hetzelfde als het kip- en eiverhaal. De ene keer is de emotie er het eerst en de andere keer het piekeren.

Meditatie

Ik mediteer sinds een aantal jaren vrij frequent en sinds ik dat doe neemt het piekeren in rap tempo af. Ik denk dat ik het aantal keren dat ik het afgelopen jaar heb gepiekerd (exclusief de laatste week) wel op één hand kan tellen, of in ieder geval op twee. Voor iemand die vroeger van piekeren een dagtaak maakte is dat best een groot verschil. Op momenten (zoals de afgelopen week) wanneer ik minder tijd neem om het rustig te laten worden in mijn hoofd voel ik me vooral rond bedtijd onrustig worden. De afgelopen maanden bleef het bij wat woelen en draaien met een leeg hoofd, maar de laatste dagen gebeurt er weer veel in mijn koppie.

Piekeren

Het nadeel van piekeren is dat het geen enkel nut heeft. Je krijgt er geen antwoorden door en je gaat je er alleen maar ellendiger door voelen; om nog maar te zwijgen over het slaapgebrek dat het veroorzaakt. Een nachtje (of twee) is geen ramp, maar als het vaker gebeurt heb je een probleem. Op dit moment maak ik me nog niet zo heel veel zorgen hoor, het probleem is nu nog erg klein, maar het is wel een signaal om alert te zijn.

Morning- en evening pages

Ik heb daar natuurlijk ook over nagedacht en ik ben tot de conclusie gekomen dat het wellicht ook te maken heeft met het feit dat ik de laatste tijd nogal laks ben met het schrijven van mijn morning pages. Dat moet ik weer gaan oppakken. Tegelijkertijd is het misschien goed om ook ’s avonds een stukje te schrijven en op die manier de dag van me afschrijven met alle bijbehorende vervelende emoties. Of gewoon even schrijven over wat me bezighoudt, iets dat niet per se negatief hoeft te zijn. Gewoon een soort van evening pages. 😉

Het geeft geen enkele garantie voor een goede nachtrust, maar uit ervaring weet ik dat het me kan helpen. Soms weet ik namelijk pas dat me iets dwarszit op het moment dat ik mijn pen op papier zet. Vreemd hoe dat werkt, maar het werkt wel.

Wordt vervolgd!

Geplaatst door

*Niet te vangen in hokjes |*Blogt ook niet binnen kaders |*70's kind | *Never a dull moment | *Getrouwd in hetzelfde jaar als de Koning en Koningin |*Moeder van een koningskoppel (niet diezelfde, uiteraard!) | *Sinds 1998 ME/CVS | *Alles behalve lui te noemen |*Droomt graag groot |*Moet het doen met wat kan | *Schreef zeventien boeken | *Drie te koop | *Blogt sinds 2006 |*Vaak voor anderen, nu voor zichzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s