Getekend voor het leven? [negatief zelfbeeld #3]

Om heel eerlijk te zijn vind ik het heel erg moeilijk om te geloven dat ik van mijn negatieve zelfbeeld kan afkomen. In heb dat nu al zó lang dat ik me niet een leven zonder kan voorstellen. De basis is gelegd in mijn vroege jeugd, waarschijnlijk doordat ik gepest ben en nog een tal andere zaken die ik niet met jullie kan delen. Al die kleine dingen bij elkaar hebben een heel netwerk van littekens bij mij gemaakt en die littekens worden aangeraakt op momenten wanneer ik het niet altijd verwacht.

Het is natuurlijk moeilijk zeggen wanneer dat negatieve zelfbeeld exact is ontstaan, maar ik denk dat ik hier al zo’n 38 jaar mee te maken heb. Immers: de dingen die in je hele vroege jeugd meemaakt onthoud je dan misschien niet, het ligt wel opgeslagen. Al met al is het best wel lang en om er dan 100% vertrouwen in te hebben dat ik hiervan af kan komen, maar er moet echter ook een deel van mijn zijn dat er wel vertrouwen in heeft, want anders zou ik mijn tijd er niet aan besteden.

Genadeklap als adolescent

De genadeklap kwam (denk ik) toen ik als twintiger wilde stoppen met stagewerk dat me volledig afbrandde. Ik heb al eens geschreven over »»»mijn burn-out als jong volwassene««« en de druk die er stond op deze opleiding in combinatie met deze stage staat daar ook in beschreven. Ik ging er echter niet op in. Hoe moeilijk het ook voor mij is, dat doe ik vandaag wel omdat ik het belangrijk vind om dit in mijn verhaal mee te nemen. Het is namelijk een belangrijk moment geweest.

De combinatie van leren en stage lopen werd me teveel, met name omdat ik voor beiden urenlang moest reizen. Ik kon niet meer en ik zat er dusdanig doorheen dat ik depressief werd. Ik moest kiezen voor mijn gezondheid. Die keuze was lastig en na héél lang twijfelen besloot ik mijn ‘baas’ het slechte nieuws te brengen. Om nou een lang (en zeer pijnlijk) verhaal korter te maken: mijn baas was not amused en ging tegen me te keer waar zelfs Rico Verhoeven nog stijl van achterover zou slaan. Of een goede rechtse zou geven. 😉 Hij sloot af met de woorden: ‘Jij zult nooit iets bereiken. Jij zult nooit verder komen dan de kassa van de Kruidvat.’ Nou, daar kon ik het dan mee doen. Ik wou dat ik er 21 jaar na dato smakelijk om kon lachen, maar ik moet heel eerlijk zeggen dat dit niet het geval is.

Dit zijn woorden die nog altijd nagalmen.

Waarschijnlijk was ik ze allang vergeten als hetgeen dat er in de dagen erna gebeurde nooit had plaatsgevonden. Ik werd namelijk teruggefloten op de manier hoe ik het had afgehandeld en ik raakte zo ernstig teleurgesteld dat er geen weg meer terug was. Ik heb het een plekje gegeven en er is geen wrok meer, maar deze woorden krijg ik niet meer weg.

Ernstige emotionele littekens

Vóór deze situatie en erna waren er zo veel momenten die me pijn deden – situaties die littekens veroorzaakten – maar dit litteken is wat mij betreft het ergste. Hoe moet ik daar in vredesnaam ooit nog van afkomen, van dat gevoel van niets voorstellen, niets zijn? Het gevoel van nutteloos zijn; van waardeloos zijn? En als hij niet min of meer gelijk had gehad had ik er niet mee gezeten, maar omdat ik door mijn ziekte niet kan werken popt dit moment met enige regelmaat op en hoor ik die woorden letterlijk in mijn hoofd. Dat ik daarnaast de situatie ook weer word ingezogen hoef ik vast niet te melden.

Rationeel vs. emotioneel

Rationeel weet ik dat ik hierboven moet staan. Dat ik inmiddels 41 ben en dat ik me niet zo moet aanstellen. Emotioneel gaat dat dus niet zo.
De ratio zegt me:

 • je hebt 17 boeken geschreven
 • je hebt meer dan 1000 blogs geschreven
 • je bent op meerdere plekken redacteur geweest
 • je bent zelfs hoofdredacteur geweest
 • je verdient geld met bloggen
 • je bent laborant
 • je hebt je mbo diploma behaald en hebt je fictieve baantje als cassiere bij de kruidvat geupgrade naar apothekersassistent
 • je hebt meerdere schrijfopleidingen gedaan
 • je hebt diverse andere cursussen gedaan
 • je hebt vrijwilligerswerk gedaan
 • je hebt verdorie twee kinderen op de wereld gezet en niets, maar dan ook echt NIETS kan daar aan tippen
 • je hebt genoeg gedaan
 • JE BENT GENOEG!

Emotioneel gezien staar ik verdrietig naar de Kruidvatstoel waar ik niet in zit.

Positief zelfbeeld

Maar goed, je kunt dus wel degelijk een positief zelfbeeld opbouwen, als je de tijd er maar voor neemt. Wat ik simpelweg moet doen is de manier hoe ik naar mezelf kijk veranderen*. Dat heb ik al heel erg vaak geprobeerd en ik ben daar ook wel eens een tijdje succesvol in geweest, maar zodra het me te moeilijk word in het leven verval ik weer in de oude patronen.

Volgens Manja de Neef moet ik ‘afscheid nemen van gedragingen die mijn negatieve zelfbeeld in stand houden’. Hoe dat moet? Mijn blik verleggen naar het positieve*. Ben ik even blij dat ik daar door The Secret en de Wet van Aantrekking al een tijdje mee bezig ben! Het geeft me een klein beetje voorsprong. Het is echter nog lang niet genoeg. Om die reden ga ik binnenkort naast een dankbaarheidsdagboek ook beginnen met een zogenoemd ‘witboek’, dit is een boek waar positieve ervaringen in komen. Ik kom daar in een volgend blog op terug, eerst even starten.

Overigens is het helemaal niet per se noodzakelijk om te weten hoe het komt dat je zo negatief over jezelf denkt. Vaak zijn het namelijk meerdere oorzaken die op een bepaalde manier met elkaar samenvallen en zo een negatief zelfbeeld ontstaat’. Dat is voor mij erg prettig, want dat betekent dat ik niet mijn hele leven hoef te herkauwen voor ik aan de slag kan. Ik kom er op terug. Voor nu laat ik het hierbij.

PS: ik vind zelf dat er absoluut niets mis is met een baan als kassière bij de Kruidvat. Ik vind dat er geen enkele baan is die te min is voor wie dan ook.

*Bron: Negatief zelfbeeld – Manja de Neef«««

Lees ook andere delen van de serie:

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s