Vervelende stemmetjes [Negatief zelfbeeld #2]

Heb jij wel eens last van die stemmetjes in je hoofd die je zeer frequent zeggen: ‘Je bent waardeloos!’ ‘Jij stelt helemaal niets voor.’ ‘Wie denk je nou wel dat je bent?’ Je bent een nietsnut!’ ‘Jij zult echt nooit iets bereiken.’ ‘Niemand vind jou aardig.’ ‘Waarom zouden mensen jou gaan volgen op sociale media?’ ‘Jij hebt echt niets toe te voegen aan dit leven.’

 • Nee? Mazzelaar! Nee, echt, ik meen het. Ik wil niet voor je invullen hoor, maar ik zou bijna zeggen dat dat het beste is dat je ooit kon overkomen. Wat moet het heerlijk zijn om jouw brein te hebben. Het moet wel bijna een heerlijke oase van rust in jouw hoofd zijn. Of dat echt zo is, weet ik natuurlijk niet en ik mag niet voor jou invullen.
 • Ja? Balen, joh! Dit is even een korte opmerking. 😉 Ik denk dat ik voor zeker 80% weet hoe jij je voelt, niet de volle 100% natuurlijk, want niemand kan écht weten hoe een ander zich voelt. Ik durf daarnaast ook niet te stellen dat jij een negatief zelfbeeld hebt, maar misschien is het interessant om verder te lezen.

Dat geldt overigens ook voor de nee-zegger.

Een negatief zelfbeeld komt tot uiting in de manier waarop mensen naar zichzelf kijken en over zichzelf praten. Ze wijzen vooral op de dingen die ze niet goed hebben gedaan en kraken zichzelf af. Ze veroordelen zichzelf voortdurend.

Uit: Negatief zelfbeeld – Manja de Neef

Dat soort stemmetjes als hierboven benoemd ‘hoor’ ik heel regelmatig. Nou ja, eigenlijk is het meer mijn eigen stem die steeds zo tegen me tekeer gaat. Echter zijn die stemmetjes wel het resultaat van keer op keer herhalen. Niet alleen door anderen die het tegen mij zeiden, maar vooral van mezelf van het keer op keer herhalen.

Steeds weer herhalen

Zo ver ben ik inmiddels wel, dat ik weet dat het vooral komt door het eindeloos herhalen van mijn kant. Steeds weer opnieuw de situatie opnieuw beleven. Het steeds maar herkauwen van een situatie. Steeds maar weer die pijn opzoeken en steeds maar weer de nadruk op het negatieve. Daar schreef ik al iets over »»»in mijn vorige blog««« en het is iets wat vast nog vaker terug gaat komen. Hoe dan ook, die stem van mezelf is heel erg vervelend, zeker wanneer het zo gemeen tegen me doet.

Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker dat ik wel heel aardig tegen mezelf ben, dat ik wel vrij positief in het leven sta en dan barst ik van de energie, maar dan hoeft er maar iets te gebeuren dat me aan het wankelen maakt en de boel op scherp stelt en BOEMMMM, daar gaan we weer.

Op scherp

Vooral met kritiek heb ik dat heel erg snel. Dan scheurt het vat van herinneringen open en voor ik het weet haal ik er situaties bij van tientallen jaren geleden bij. Situaties die er helemaal niets mee van doen hebben, maar wel als een duveltje uit een doosje springen. In mijn volgende blog vertel ik je over een herinnering dat eigenlijk altijd tevoorschijn komt op het moment dat iemand kritiek levert. Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein dat is, op datzelfde moment worden door één situatie meerdere littekens tegelijkertijd opengescheurd. Met alle gevolgen van dien. Die herinnering is in mijn ogen dan ook (gevoelsmatig) de genadeklap geweest voor wat betreft het vormen van mijn negatieve zelfbeeld.

Het probleem met al die negatieve stemmetjes is dat als je ze maar vaak genoeg herhaalt, je ze vanzelf gaat geloven.

Dan word je vanzelf die mislukkeling of die domkop. Dan gaan mensen je inderdaad zien als een grijze muis of zien ze je zelfs helemaal niet meer. Ik denk dat je je uiteindelijk ook gaat gedragen naar wie je denkt te zijn. In mijn geval zou ik dus waardeloos zijn. Wat zegt dat dan over mij? Ik probeer daar antwoord op te krijgen.
Ik probeer mijn negatieve zelfbeeld in te dammen, maar ik heb niet de illusie dat ik binnen een jaar helemaal omgeslagen ben. Ik heb hier inmiddels zo’n 38 jaar mee te dealen denk ik (als je alle kleine voorafgaande situaties op de genadeklap meetelt), dus ik heb heus wel wat tijd nodig. Het is niet zo dat ik het WIL geloven, maar iets dat al zo lang in je systeem zit en dat je al zo lang met je meezeult raak je niet zomaar kwijt.

Een paar voorbeelden

Dat is misschien ook wel een reden (of zelfs DE reden) dat ik zo veel moeite heb met sociale media. Ik hoor continu die stemmen in mijn hoofd wanneer ik online ben. Wanneer ik een bericht schrijf gebeurt het, maar het wordt erger wanneer ik iets gepost heb. Als er een daadwerkelijke reactie komt is het helemaal verschrikkelijk, want hoe lief alle reacties ook bedoeld zijn: ik heb het er moeilijk mee. Ik kan namelijk niet alleen slecht omgaan met kritiek, maar ik heb misschien wel meer moeite met complimenten.
Het maakt me onzeker en dan hoor ik de hele tijd:

 • je bent niet mooi genoeg
 • je bent niet jong genoeg
 • je bent niet leuk genoeg
 • je bent aardig genoeg
 • jij bent echt totaal niet sociaal!
 • jij hebt niet genoeg bereikt
 • tsss… jij bent maar een thuisblijfmoeder
 • pfff… denk je nou echt dat jij dat zou kunnen?
 • waarom zouden mensen jou volgen?
 • jij bent niet interessant genoeg
 • je hebt echt helemaal niet toe te voegen aan het leven van een ander
 • dat compliment heeft ze vast niet zo bedoeld?
 • dat kan echt niet over mij gaan?
 • dat heb ik niet verdiend (om welke reden dan ook).
 • enz enz enz.

Behoorlijk vermoeiend kan ik je zeggen. Maarrrr… dat is dus ook de reden waarom ik juist wél terug ben op de sociale media, omdat het ook meteen de beste leerschool is die ik kan vinden. Niet dat ik nu zit te wachten op een paar honderd lessen in één keer, maar je begrijpt vast wat ik bedoel.

Bron: Negatief zelfbeeld – Manja de Neef»»»

Lees ook de andere delen van de serie:

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s