INSPIRERENDE BOEKEN VAN juni 2021

Een maand waarin het lezen me eigenlijk niet echt kon bekoren. Ik las wel veel, maar ik merkte dat ik me toch moeilijk kon focussen waardoor het plezier lang niet altijd aanwezig was. Ik merk dat ik het niet meer leuk vind om continu te lezen en dat mijn voornemen om alle ongelezen boeken dit jaar te lezen maakt me onrustig. Voordeel daarvan is wel dat ik steeds minder boeken koop en dat ik op die manier nog van mijn koopverslaving afkom. Geheel ongepland nam ik deze maand weer een abonnement op de bibliotheek. Dat zou ik een jaar uitstellen, maar toen ik het boek – waar ik in Arnhem al anderhalf jaar lang op aan het wachten was – voor mijn neus zag liggen toen de kinderen boeken uitzochten (zij wilden hรฉรฉl graag een abonnement) kon ik niet anders dan mijn hart volgen en hem METEEN te lenen. Nu ben ik dagenlang aan het opschrijven wat ik wil weten en daardoor heb ik geen tijd meer om andere boeken te lezen. Probleem opgelost. ๐Ÿ˜‰

In totaal las ik in de maand mei (2021) achttien boeken, waarvan ik er maar vijf รฉcht goed vond. Daarnaast las ik er twee niet uit. Ik kon er gewoon niet doorkomen, sloeg hele passages over, en heb ze uiteindelijk terzijde gelegd. Ook heb ik na grondig onderzoek wat boeken uit mijn boekenkast verwijderd die me toch niet konden bekoren in de eerste 50 pagina's. 

1. Scapa – Ravelli

Waardering: 5 uit 5.

Tonio Conti is een vermaard gynaecoloog. ‘Eindelijk een man die vrouwen lijkt te begrijpen,’ aldus het internationale tijdschrift Vogue. De arts leidt echter een gevaarlijk dubbelleven dat hem voortdurend in het nauw drijft. Een spagaat tussen liefde en haat.Tonio groeit op onder de vleugels van de flamboyante Don Camozzi, een notaris die een sleutelrol vervult bij de maffia, net zoals zijn grootmoeder, ‘de koningin van Napels’. Tonio is ook zelf actief binnen de Camorra onder de naam Scapa. Hij trouwt met Laura, een meisje uit een rivaliserende en wraakzuchtige familie. Zij is een arts in opleiding, die met haar intelligentie en humor extra glans geeft aan hun relatie. Hun uitbundige leven krijgt echter een dramatische wending. Dan ontvouwt zich onder de Italiaanse zon een liefdestragedie, waarvan de echo nog lang zal naklinken.
Ik hou van deze boeken. Ik heb er nu twee gelezen en ik kan niet wachten tot ik nummer drie nog eens ergens op de kop tik. Het staat op mijn verlanglijstje, maar zal even moeten wachten tot ik weer een boek wil kopen. Nog mooier zou zijn als ik hem vind in een zogenoemde ‘minibieb’.
Je kunt het boek hier kopenยปยปยป


2. The Four tendencies – Gretchen Rubin

During her multibook investigation into understanding human nature, Gretchen Rubin realized that by asking the seemingly dry question “”How do I respond to expectations?”” we gain explosive self-knowledge. She discovered that based on their answer, people fit into Four Tendencies: Upholders, Questioners, Obligers, and Rebels. Our Tendency shapes every aspect of our behavior, so using this framework allows us to make better decisions, meet deadlines, suffer less stress, and engage more effectively. More than 600,000 people have taken her online quiz, and managers, doctors, teachers, spouses, and parents already use the framework to help people make significant, lasting change. The Four Tendencies hold practical answers if you’ve ever thought:

โ€ข People can rely on me, but I can’t rely on myself.

โ€ข How can I help someone to follow good advice?

โ€ข People say I ask too many questions.

โ€ข How do I work with someone who refuses to do what I ask-or who keeps telling me what to do?

With sharp insight, compelling research, and hilarious examples, The Four Tendencies will help you get happier, healthier, more productive, and more creative. It’s far easier to succeed when you know what works for you.”
Ik vond het erg fascinerend om te leren welk type ik ben, maar ik vond het dan weer te saai om ook alles van de andere types te lezen. Wel erg interessant wanneer je jezelf iets beter wilt leren kennen en meer potentieel uit jezelf te halen.
Je kunt het boek hier kopenยปยปยป


3. Meisje met de parel – Tracy Chevalier

Waardering: 5 uit 5.

De zestienjarige Griet treedt als dienstmeisje in dienst bij de vermaarde schilder Johannes Vermeer. Het beeldschone, protestantse meisje weet al snel een plek te veroveren binnen de katholieke familie. De kunstenaar raakt in de loop der jaren steeds meer gecharmeerd van haar schoonheid, en besluit haar te schilderen. De groeiende intimiteit tussen hen veroorzaakt spanning en onrust in het geordende huishouden, tot ergernis van Vermeers eigenzinnige vrouw Catharina. Met een geweldig vermogen zich in te leven in het zeventiende-eeuwse Delft, vertelt Tracy Chevalier in Meisje met de parel het fictieve verhaal van een jonge vrouw die op de rand van haar volwassenheid een genie ontmoet.
Een boek dat ik vond in een ‘minibieb’ bij mij in de buurt. De titel sprak me aan en ik heb hem in รฉรฉn ruk uitgelezen. Erg mooi geschreven. Een boek dat ik zeker eens zal herlezen in de toekomst.
Je kunt het boek hier kopen (als e-book)ยปยปยป


4. The shower habit – Stephanie Ewing

Waardering: 5 uit 5.

The Shower Habit will teach you how to:

  • Start your day with confidence without getting up earlier.
  • Boost your productivity in meeting your goals.
  • Reduce stress and increase happiness by following this simple morning habit.

You are not lazy. You are not a hopeless procrastinator. You just need to practice a little self-care through ramping up your morning routine. This process is designed to be enjoyable, rewarding and highly addictive so you wonโ€™t want to miss it!
Donโ€™t miss this opportunity to makeover your morning routine, motivating you to take action toward your goals. These simple changes will transform your life!

Een goedkoop (Kindle!) , “dun” boekje dat ik kocht bij Amazon. Erg leuk om te lezen en nog mooier om toe te passen.
Je kunt het boek hier kopenยปยปยป


5. Why the f*ck can’t I change? – Dr. Gabija Toleikyte

Most of us want to change something about ourselves – our stress levels, weight, relationships, or our performance at work. Change is hard and emotional but itโ€™s not as tough as you think. In this life-changing book, Gabija takes us on an eye-opening journey through the extraordinary human brain, explaining the science behind what makes us tick. With practical tools and simple tips, Gabija shows how you can make change happen, including:

What the brain needs to create new habits
– The eight types of emotion and how to take control of them
– The magical power of motivation and how to boost it
– Simple ways to improve productivity
– The secret to strengthening relationships

Inspiring and enlightening, Why the F*ck Canโ€™t I Change uses neuroscience and behavioural analysis to show you how you can train your brain to make change last.
Om heel eerlijk te zijn vond ik het heel erg saai. Ik hoopte op Jip en Janneke taal, maar het is mij nog veel te lastig.
Je kunt het boek hier kopenยปยปยป


6. Oordelen – Ziyad Marar (DNF*)

Waarom niemand je ooit zal begrijpen en de voordelen daarvan

Wij mensen oordelen voortdurend over elkaar. De sociale media zetten dit oordeelgedrag extra aan, en cultuurverschillen leveren nieuwe misverstanden op. Toch heeft oordelen volgens Ziyad Marar ook gunstige kanten: het bewijst bijvoorbeeld onze verbondenheid. En sommige negatieve gevolgen van oordelen kun je vermijden; daarvoor geeft hij bruikbare adviezen. Dankzij voorbeelden uit de media, de wetenschap en uit Marars eigen leven gaan we inzien wat er werkelijk gebeurt als we oordelen. Oordelen: diep menselijk en onvermijdelijk.


7. Het geschenk – Edith Eger

Waardering: 5 uit 5.

We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren. Dr. Edith Eger, gevierd therapeut en Holocaustoverlever, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egersโ€™ eigen leven en die van haar cliรซnten Het geschenk. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.
Dit boek heb ik vorig jaar al eens geluisterd via Kobo en ik vond het zo interessant en inspirerend dat ik het nogmaals wilde lezen, maar dan als e-book. Net als vorig jaar ook dit keer met veel plezier gelezen.
Je kunt dit boek hier kopenยปยปยป


8. De Celestijnse belofte – James Redfield

Een spiritueel avontuur

In De Celestijnse belofte gaat de hoofdpersoon in de regenwouden van Peru op zoek naar een eeuwenoud manuscript. Dit kostbare boek voorspelt het lot van de mensheid en biedt op persoonlijk vlak juist diepe inzichten in wie je bent en waar je staat. Het bevat een schat aan wijsheid en machtige personen willen daarom de verspreiding van deze kennis tegenhouden om zo hun eigen posities in de hiรซrarchie veilig te stellen. Ondanks alle dreiging en tegenwerking zet de hoofdpersoon zijn zoektocht voort en met succes. Gaandeweg geeft het kostbare manuscript zijn geheimen een voor een prijs โ€“ aan de hoofdpersoon en aan de lezer.
Over dit boek (en de film) schreef ik eerder al eens een blog. Je kunt die ยปยปยปvia deze linkยซยซยซ vinden.
Je kunt het boek hier kopenยปยปยป


9. Wat wij zagen – Hanna Bervoets

Wanneer Kayleigh in de financiรซle problemen raakt, solliciteert ze naar een baan als ‘content moderator’ voor een online platform waarvan ze de naam niet mag noemen. Haar taak: beoordelen welke aanstootgevende filmpjes, foto’s en tirades moeten worden verwijderd. Het werk is zwaar. Kayleigh en haar collega’s zien gruwelijke dingen voorbijkomen, en de richtlijnen van het platform zijn vaak onnavolgbaar. Toch voelt Kayleigh zich op haar plek, binnen het moderatorenteam vindt ze broederschap. En als Kayleigh verliefd wordt op haar collega Sigrid lacht de toekomst hen toe. Of lijkt dat maar zo? Wat wij zagen is een verhaal over wie of wat ons wereldbeeld bepaalt.
Beetje mosterd na de maaltijd, want het boek was een Boekenweekgeschenk en tegenwoordig zijn die na die tijd niet meer te krijgen. Wat ik er van vind? Hmmm… ik weet het niet zo goed. Ik vind Hanna Bervoets een geniale auteur en ik heb genoten van haar schrijfstijl, maar voor de rest weet ik niet zo goed wat ik erover moet zeggen. Wat wel leuk aan dit geschenk is: je kunt alle oude exemplaren als e-book downloaden.


10. Omdat jij er niet meer bent – Louise Candlish

Waardering: 5 uit 5.

Bij de geboorte van hun dochters beloven Rachel, Mariel en Jenny elkaar voor de meisjes te zorgen alsof het hun eigen kinderen zijn. Zes jaar later komt Rachels dochter Emma om het leven tijdens een schoolreisje. Rachel ontvlucht haar huwelijk en haar huis in Londen en belandt op het Griekse eiland Santorini. Daar probeert zij haar leven weer op te bouwen. Maar Rachel kan haar belofte aan haar twee vriendinnen en hun dochters niet vergeten. Met behulp van een privรฉdetective vindt ze een manier om te waken over degenen die ze achterliet.
Een erg indrukwekkend boek om te lezen.

11. Love Actually

Tien romantische liefdesverhalen – lief, grappig, droevig, prikkelend – die zich afspelen in Londen en op kerstavond naar een gezamelijke ontroerende climax leiden. Een van de verhaallijnen volgt de kersverse minister-president van Engeland, in de film gespeeld door Hugh Grant, die op zijn eerste dag in Downing Street 10 smoorverliefd wordt op Natalie, het meisje dat hem een kopje thee komt brengen. Of de relatie tussen de weduwnaar en zijn elfjarige stiefzoontje Sam, die weigert zich verder op te laten voeden zonder zijn overleden moeder. Andere stellen gaan uit elkaar, komen weer samen en maken er een heerlijk zooitje van. Een onweerstaanbare romantische liefdeskomedie.
Mocht de tekst je enigszins bekend voorkomen dan kan dat kloppen. Dit is namelijk het boek van de film. Net als bij de film vond ik het niet geweldig goed, maar ook niet zo heel erg slecht.
Je kunt het boek hier kopenยปยปยป


12. E3 – Pam Grout

Kubieke E (E3) is het vervolg op bestseller E-Kwadraat (E2), waarin Pam Grout met 9 experimenten laat zien dat je gedachten de werkelijkheid creรซren. In Kubieke E gaat ze verder en dieper het veld van energie in. Met 9 nieuwe experimenten laat ze haar lezers wederom zelf bewijzen dat wonderen en zegeningen bij het leven horen – sterker nog, je verdient ze!- en dat je vaak maar รฉรฉn gedachte verwijderd bent van je eigen geluk. Een heerlijk leesbaar ‘doe-boek’ dat bewijst dat The Secret รฉcht werkt!
Niet zo interessant als het eerste, maar zeker de moeite waard om te lezen en uit te proberen.
Je kunt het boek hier kopenยปยปยป


13. De kleine dingen – Erica James

Dan en Sally Oliver en hun vriendin Chloe Hennessey mogen van geluk spreken dat ze nog leven. Drie jaar na de tsunami op tweede kerstdag, de natuurramp die de wereld schokte, zijn hun levens totaal veranderd. Dan en Sally hebben in het jaar na de ramp een zoontje gekregen. Dan is thuis om voor de tweejarige Marcus te zorgen en Sally is de kostwinner als partner bij een advocatenkantoor. Deze rolverdeling heeft nooit tot problemen geleid, maar wanneer Dan zich hardop begint af te vragen of Sally niet wat meer aandacht aan hun zoon moet besteden, komen er barsten in hun relatie. Chloe is huisarts geworden en ze verlangt naar het leven van haar vrienden Dan en Sally: een gelukkig huwelijk en een mooi kind. Nadat haar vriend een paar weken na de tsunami hun relatie beรซindigde, is ze voortdurend op zoek geweest naar de perfecte man, met wie ze graag kinderen zou willen. Als ze in de sportschool tegen Seth Hawthorne aanloopt, lijken haar dromen uit te komen. Maar is Seth wel wie hij lijkt te zijn? Alles kan totaal veranderen van de ene op de andere dag. Maar deze roman gaat niet alleen over zoโ€™n ingrijpende gebeurtenis als de tsunami, maar vooral over de kleine dingen die mensen overkomen en die soms even ingrijpend zijn. 
Een boek met een prachtige cover, maar zoals men al zegt moet je een boek niet beoordelen op de cover. Dat heb ik wel gedaan en in dit geval kan ik zeggen dat het tegenviel.
Je kunt het boek hier bestellenยปยปยปยป


14. Bradley Wiggens – John Deering

Biografie van een fenomenale Tourwinnaar. Wiggins’ leven volgens de Tour 2012. Voor het eerst in honderd jaar wint een Brit de Tour de France. En wat voor een. De rossige en met bakkebaarden getooide Bradley Wiggins werd opgevoed door een alleenstaande moeder en verloor zijn vader aan de drank. Ook Wiggins zelf heeft af en toe moeite de drank te laten staan. Spraakmakend zijn zijn directe uitspraken in de media. Niettemin is hij, deel uitmakend van de geweldige Skyploeg, een fantastische kampioen. Auteur John Deering verweeft op een prachtige manier Wiggins’ levensverhaal met zijn Touroverwinning in 2012
Ik ben dol op wielrennen en ik ben dol op wielerverhalen (duh! ik schreef er zelf een), maar ik vond hier hele stukken gewoon ongelofelijk saai. Ik heb dan ook hele stukken gewoon niet gelezen. De tour van 2012 is echt te lang geleden om nog weer elke meter te herbeleven. Overigens ben ik wel heel benieuwd naar zijn eigen verhaal.
Je kunt het boek hier bestellenยปยปยป


15. Schrijven vanuit je hart – Natalie Goldberg (herlezen)

Waardering: 5 uit 5.

Meer dan een miljoen Nederlanders heeft de wens om een boek te schrijven. Maar hoe begin je hiermee? In Schrijven vanuit je hart krijg je tips en oefeningen om je droom waar te maken. Zelf een boek schrijven Zelf een boek schrijven is de droom van meer dan een miljoen Nederlanders. Met de tips en oefeningen van Nathalie Goldberg was zelf een boek schrijven nog nooit zo makkelijk. Schrijven vanuit je hart Schrijven vanuit je hart is een gepassioneerde oproep om je diepste gedachten onder woorden te brengen. Het boek is opgebouwd uit 64 hoofdstukken van drie pagina’s, waarin een advies wordt uitgewerkt. Het zijn zonder uitzondering inspirerende teksten die tot de verbeelding spreken en de lezer stimuleren om te schrijven vanuit zijn hart.
Een boek dat ik al een aantal keren gelezen heb en dat ik waarschijnlijk zal blijven herlezen. Ik heb hem vroeger als papieren boek gehad, de laatste keren las ik de e-book versie. Een mooi boek over dagboekschrijven en dichterbij jezelf komen.
Je kunt het boek hier kopenยปยปยป


16. Je emotionele vingerafdruk – Woody Woodward (DNF*)

Woody Woodward stopte op 16-jarige leeftijd met school, werd miljonair op zijn 26ste en ging een jaar later failliet. Na vijf jaar hard werken verdiende hij weer miljoenen en verkocht zijn bedrijf vlak voor de economische crisis. Deze ervaringen zetten hem aan om onderzoek te doen naar innerlijke drijfveren, persoonlijke (geestelijke) kracht en menselijk gedrag. Woodward ontdekte dat de diepste behoefte die ieder mens heeft, is om belangrijk gevonden te worden, het gevoel dat je er echt toe doet. Dat bepaalt hoe succesvol je bent in het leven. In dit boek begeleidt Woodward je om de unieke 7 karakteristieke aspecten van je persoonlijkheid te ontrafelen en te ontdekken wat jou belangrijk maakt.
Dit boek heb ik vier keer proberen te lezen en de laatste keer had ik er genoeg van en heb ik hem voorgoed gesloten. Niet meer nieuw te koop en tweedehands belachelijke prijzen.


17. De Bullet Journal Methode – Ryder Carroll (herlezen)

Waardering: 5 uit 5.

Jarenlang probeerde Ryder Carroll steeds weer nieuwe productiviteitsmethodes, zowel online als offline, maar niets werkte zoals hij wilde. Uit pure wanhoop ontwikkelde hij zijn eigen systeem, de Bullet Journal Methode, die hem hielp om zich beter te concentreren en productief te zijn. Hij deelde zijn methode met enkele vrienden die dezelfde uitdagingen tegenkwamen, en voor hij het wist had hij een viral beweging in gang gezet. We zijn nu een paar jaar verder, en Bullet Journaling vindt inmiddels wereldwijd navolging.
Voor de derde keer gelezen (eerste keer e-book) en hij blijft interessant. Voor iedereen die wil leren bullet journalen. Zeer overzichtelijk en effectief. Aanrader!
Je kunt het boek hier kopenยปยปยป


18. Ooggetuigen van Sobibor – Jules Schelvis

Het verhaal van het vernietigingskamp Sobibor heeft, zowel bij historici als bij het grote publiek, altijd in de schaduw gestaan van de verhalen over Auschwitz. Dat heeft mede te maken met het feit dat Sobibor uitsluitend een vernietigingskamp was. Zo n 170.000 joden onder wie 33.000 Nederlanders werden er in een periode van iets meer dan een jaar vergast. Slechts zeer weinigen overleefden het kamp en konden daarvan verslag doen. In oktober 1943 brak er een opstand uit en ontsnapten zo n 300 gevangenen. De meeste van hen werden op hun vlucht alsnog gedood. De in het kamp achtergebleven joden werden vermoord en het kamp werd gesloopt in een poging alle sporen uit te wissen. Jules Schelvis sprak uitgebreid met dertien overlevenden. In dit boek brengt hij hun getuigenissen, hun persoonlijke geschiedenissen, hun verhalen over de omstandigheden in het kamp en over de opstand, bijeen. Bij elkaar vormen die een uniek historisch document dat het bestaan van dit kamp en de slachtoffers voor de vergetelheid behoedt.
Het stond al jรกren op mijn digitale boekenplank, maar ik ben blij dat ik hem nu eindelijk gelezen heb. Heel erg indrukwekkend!!!
Je kunt het boek hier kopenยปยปยป


*DNF – did not finish, niet uitgelezen

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Een reactie op โ€œINSPIRERENDE BOEKEN VAN juni 2021โ€

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s