De Celestijnse belofte – film

Een paar dagen terug schreef ik >>>een blog over het boek De Celestijnse belofte<<< van James Redfield. Toen ik zag dat het verfilmd is besloot ik ook de film te gaan kijken (zie onderaan de blog de link), hoewel ik dat meestal niet doe. Ik ben altijd bang dat het dan tegenvalt en meestal is dat ook zo.

Al bij de eerste beelden valt het me op dat er

een duidelijk verschil is tussen het boek en de film.

Dat is meestal zo, want een boek dat je in pak hem beet 10 uur leest is niet 1 op 1 samen te vatten in een film van 1,5 uur. Dat is iets wat ik als lezer al vrij snel moest accepteren. 😉 Neemt niet weg dat ik het jammer vind wanneer het gewoon niet klopt. Er is net iets te veel aangesleuteld naar mijn mening.

Zo viel het me ook heel erg op dat de de gesprekken en bepaalde scènes compleet anders gaan dan in het boek en ik vraag me af waarom daarvoor gekozen is. Het zal vast te maken hebben met duidelijkheid of kijkbaarheid.

Andere insteek

Een paar voorbeelden? Wanneer we kennismaken met de hoofdpersoon is hij niet aan een meer, maar wordt hij juist op dat moment ontslagen op school. Het ‘toeval‘ dat hij goedkoop – maar heel snel – naar Peru kan wordt niet exact benoemd. Ook wordt er in het vliegtuig niet gesproken over het manuscript (het zijn rollen perkament in de film en worden ‘profetie’ genoemd), maar gaat het meteen over een bepaalde priester. En op zijn eerste uur in Peru klopt er ook het een en ander niet. Overigens is dat een constatering in vergelijk met het boek. Daar hangt niet per se een groot waardeoordeel aan.

Bron: De Celestijnse belofte

Het heeft gewoon een totaal andere insteek , dus na iets van een halfuur moest ik van mezelf loslaten en mezelf volledig onderdompelen in de film. Ik denk dat het redelijk gelukt is, want normaal gesproken (als ik al kijk – wat zeldzaam is) zet ik de tv dan uit. Dit keer bleef ik kijken toen de kinderen thuiskwamen. Overigens een film dat je prima kunt kijken met oudere kinderen, hoewel mijn 10-jarige het saai vond.

Weinig tijd om de inzichten te leren kennen

Ook ging alles allemaal een heel stuk sneller dan in het boek en mis ik best veel belangrijke details die ik liever iets uitgebreider had gezien. In het boek kun je nog een beetje rust nemen om het te begrijpen en een beeld te vormen van de afzonderlijke inzichten, maar in de film komen die inzichten niet écht naar voren. Nou ja, voor mij ging het te snel. De boodschap is echter net als in het boek hetzelfde.

De wereld zien zoals het echt is

De randproblemen (van de regering van Peru) en hoe de overheid gemanipuleerd en gemanipuleerd wordt werden me wel een heel stuk duidelijker dan in het boek. Ook begreep ik dit keer min of meer wat er nu eigenlijk op het spel staat als de wereld de rollen zou ontdekken.

Bron: De Celestijnse belofte

Ik vind het echt een bijzondere film. Voor een boek dat verfilmd werd in 2006 (en er minder mogelijk was dan nu) is het heel goed gelukt – ondanks het feit dat ik met het boek in mijn gedachten keek. 😉
Ik ga het over een paar weken gewoon weer eens kijken met andere ogen en een ander gevoel. Ook in de film vond ik het deel over de energieën het mooiste, hoewel de intuïtieve gevoelens me ontroerden.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s