Inspirerende boeken van mei 2021

De afgelopen weken heb ik veel kunnen lezen, omdat ik niet zo veel aanwezig was op mijn blog. Ik had even wat vrije tijd nodig om na te denken over welke richting ik op wil met deze website. Heeft het geholpen? Nah, niet echt. Om heel eerlijk te zijn. 😉 Toch was het voor het verkleinen van mijn leesstapel wel heel erg handig. Ik probeer deze blog wat korter te houden dan normaal gesproken het geval is, dus ik deel alleen de meest inspirerende boeken met je en zal zorgen dat je – door op de titel van een boek te klikken naar bol.com wordt doorgestuurd, zodat je er iets meer over kunt lezen. Een paar boeken zijn overigens alleen te koop via Amazon.nl en dienen in het Engels gelezen te worden.

Deze maand heb ik me vooral bezig gehouden met het lezen van boeken die mijn gezondheid kunnen vergroten, maar ik kon ook eindelijk het langverwachte laatste deel van de Zeven zussen-serie lezen – dat overigens geen laatste deel blijkt te zijn, maar wel De Zevende zus aan het woord laat. Ik las eindelijk het boek Ik koos het wapen – het levensverhaal van oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Het stond al jarenlang in mijn kast en ik kon mezelf er steeds niet toe zetten het te lezen, maar nu heb ik spijt dat ik dat niet eerder heb gedaan. 😉 Ik sloot de maand af met een boek dat je de voordelen vertelt over het houden van jezelf en hoe je dat kunt leren – Love yourself (alsof je leven er vanaf hangt).

1. Finding Freedom: Escaping from the Prison of Chronic Fatigue Syndrome – Raelan Agle

In Finding Freedom, Raelan Agle infuses fellow chronic fatigue syndrome (myalgic encephalomyelitis) sufferers with hope. With her story of desperate struggle and eventual triumph over chronic fatigue syndrome, she is living proof that full recovery from this illness is possible. With hard-earned wisdom and frank humor, she shares not only her validating journey of living with chronic illness but also her actionable ideas for chronic fatigue syndrome recovery. When it comes to CFS, Raelan’s been through it all and she now knows that her recovery journey was longer, harder, more costly and inefficient than it ever should have been. And most importantly — she knows that there is a better way. […] By the end of Finding Freedom, you will know not only the beliefs and behaviors holding you back but also the steps and skills necessary to take you forward, ensuring that recovery is not the lonely, overwhelming, and stressful experience that it is for far too many. Raelan delivers the goods for you to positively change your life while empowering you to never again accept anything less than the absolute healthiest and happiest life possible.
Dit boek moest ik hebben. Ik weet het: dat zeg ik veel vaker, maar dit boek gaat over het genezen van CVS. Ik had er hoge verwachtingen van en ik wilde weten wat het voor mij zou kunnen betekenen. Net als Raelan ben ik continu op zoek naar verbetering van mijn gezondheid en diep vanbinnen weet ik dat iets moet zijn om me beter te kunnen voelen. Ik kan zeggen dat dit boek een enorme hulp kan zijn voor ME/CVS-patiënten die graag willen experimenteren grenzen verleggen en stapje voor stapje beter worden. Dat betekent automatisch – wat mij betreft, hoe har het ook klinkt – dit niet een boek is voor mensen die vinden dat hun situatie uitzichtloos is en geen stappen wil ondernemen om het tegendeel te bewijzen. Overigens wil ik daarmee niet suggeren dat het makkelijk is, want dat is het zeker niet.


2. Yogagirl – Rachel Brathen

The beautiful full-colour New York Times bestselling book, filled with stunning photography, written by the yoga instructor who inspires more than two million followers on Instagram every single day. Part self-help and part memoir, Yoga Girl is an inspirational look at the adventure that took writer and yoga teacher Rachel Brathen from her hometown in Sweden to the jungles of Costa Rica and finally to a paradise island in the Caribbean that she now calls home. With more than two million followers on Instagram, Brathen shares positive snippets of her life every day. In Yoga Girl, she gives readers an in-depth look at her journey from her self-destructive teenage years to the happy and inspiring life she’s built through yoga, mindfulness and meditation. Featuring spectacular photos of Rachel practising yoga in idyllic locations, along with step-by-step yoga sequences and simple recipes for a healthy, happy, and fearless lifestyle, Yoga Girl is all you need to inspire your own yoga journey. 
Het laatste boek dat ik las in 2020 was haar tweede boek en ik was erg onder de indruk van haar levensverhaal. Dit boek werd daar veelvuldig in benoemd en ik wist dat ik die ook nog wilde gaan lezen. Helaas is hij alleen nog maar in het Engels te koop, dus ik besloot hem als e-book te lezen. Ik had hoge verwachtingen en ik kan zeggen dat die deels zijn waargemaakt. Er staat veel yogaposes is en het is een goede inleiding in de yoga. Het nadeel was dat ik haar levensverhaal natuurlijk al kende, dus ik heb sommige teksten dubbel gelezen. Maar goed, dat had ik natuurlijk ook gehad wanneer ik de volgorde had omgekeerd, dus zo’n groot probleem is het nu ook weer niet.


3. 16:8 – Servaas Bingé

Vasten of ‘intermittent fasting’ is wereldwijd uitgegroeid tot een van de populairste eetpatronen. Maar hoe kan niet eten nu gezond zijn? Het vloekt met diëtisten die beweren dat je metabolisme een vuurtje is dat je moet blijven aanwakkeren. Het is een hardnekkige mythe, intussen genadeloos ingehaald door de wetenschap. Vasten biedt enkele sterk onderbouwde gezondheidsvoordelen. Het bevordert de spieropbouw, leidt tot gewichtsverlies, versterkt je immuunsysteem en vertraagt het verouderingsproces. Bovendien leert je lichaam het onderscheid tussen een waar hongergevoel en een craving, zodat je makkelijker aanvoelt dat die zak chips om 10 uur ’s avonds niet écht nodig is. Tijdens zijn begeleiding van topatleten maakte arts Servaas Bingé kennis met ‘intermittent fasting’. In dit boek beschrijft hij hoe vasten iedereen gezonder kan maken en op het juiste gewicht kan brengen. Servaas schuift de 16:8 methode naar voren: 16 uur lang vasten en eten binnen een tijdsspanne van 8 uur. Verder legt hij uit wat er met je lichaam gebeurt tijdens het vasten en geeft hij een eenvoudig stappenplan met lekkere recepten om zelf aan de slag te gaan.
Als je je wilt verdiepen in de wereld van het intermittent vasten dan kan ik je dit boek echt van harte aanbevelen. Het was voor mij een beetje een gok of het iets voor me zou zijn, want ik wilde allesbehalve een kookboek. Nee, ik wilde weten waarom ik zou gaan intermittent vasten en waarom het goed voor me is. Daar kreeg ik antwoord op en het is de bedoeling dat ik binnenkort een blog met jullie deel over dit boek. Ik voel me namelijk zo veel beter sinds ik 16 uur per dag vast en het eten beperk van 12 uur ’s middags tot 8 uur ’s avonds.


4. Elementaire gewoontes – James Clear

Het meest complete boek over hoe je slechte gewoontes afleert en goede gewoontes aanleert, door bestsellerauteur James Clear. Het maakt niet uit wat je doelen zijn; dit boek geeft je een bewezen manier om jezelf – elke dag – te verbeteren. Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Het probleem is het systeem dat je gebruikt. Slechte gewoontes blijf je herhalen niet omdat jij niet wilt veranderen, maar omdat je de verkeerde methode gebruikt. Elementaire gewoontes biedt een bewezen methode die zorgt dat je eindelijk je gewoontes kunt aanpassen. Na drie jaar onderzoek heeft James Clear met behulp van theorieën uit de biologie, psychologie en neurowetenschap de ultieme gids geschreven, waardoor ongewenste gewoontes verdwijnen en je veel makkelijker met je goede gewoontes aan de slag gaat.
Een boek dat ik tegenkwam op Storytel. Het stond niet op mijn lijstje, omdat ik het niet eerder ben tegengekomen. Ik had eigenlijk iets anders te lezen, maar mijn gevoel zei me dat ik deze moest gaan luisteren. Noem het intuïtie, noem het de Wet van Aantrekking; het maakt niet uit – het kwam op het juiste moment op mijn pad.


5. Waiting for Superman – Tracie White

For the past six years, Whitney Dafoe has been confined to a bedroom in the back of his parents’ home, unable to walk, eat or speak. His diagnosis? The mysterious disease myalgic encephalomyelitis or chronic fatigue syndrome (ME/CFS) which affects 20 million people around the world who largely suffer in silence because the condition is little known and much misunderstood. Waiting for Superman follows Whitney’s father, groundbreaking geneticist Ron Davis, as he uncovers new possibilities for treatments and potentially a cure. At its heart, this book is about more than just cutting-edge research or a race to find an answer – it’s about the lengths to which a parent will go to save their child’s life.
Het tweede boek over ME/CVS dat ik deze maand las. Ook dit boek komt van Amazon en is alleen te koop in het Engels. Het verhaal van een vader – die wetenschapper is – die op zoek gaat naar antwoorden omtrent de vraag wat ME/CVS veroorzaakt en hoe je het kunt oplossen. Daarnaast las ik in dit boek ook de oorsprong van de ziekte en dat dit al teruggaat naar het begin van de jaren 1980! Hoe er een epidimie uitbrak in een klein dorp en waar mensen ineens heel erg moe waren en later CVS bleken te hebben. De zoon van deze wetenschapper ligt al jarenlang in een donkere kamer en kan niets verdragen, waardoor hij steeds meer en meer in een isolement raakt. Zijn ouders kunnen alleen met hem communiceren door middel van gebaren. Voor de mensen die de »»»Netflixfilm Unrest««« hebben gekeken kennen zijn verhaal. Niet echt een luchtig boek, maar wel duidelijk.


6. The Home Edit – Clea Shearer & Joanna Templin

Believe this: every single space in your house has the potential to function efficiently and look great. The mishmash of summer and winter clothes in the closet? Yep. Even the dreaded junk drawer? Consider it done. And the best news: it’s not hard to do-in fact, it’s a lot of fun. From Clea Shearer and Joanna Teplin, the Instagram-famous home organizers who made their orderly eye candy the method that everyone swears by, comes a signature approach to decluttering. The Home Edit walks you through paring down your belongings in every room, arranging them in a stunning and easy-to-find way (hello, labels!), and maintaining the system so you don’t need another do-over in six months. When you’re done, you’ll not only know exactly where to find things, but you’ll also love the way it looks. A master class and lookbook in one, The Home Edit is filled with bright photographs and detailed tips, from placing plastic dishware in a drawer where little hands can reach to categorizing pantry items by color (there’s nothing like a little ROYGBIV to soothe the soul). Above all, it’s like having your best friends at your side to help you turn the chaos into calm.
Mensen die van organiseren en netheid houden, let op: Dit is hét boek dat je moet hebben. Vorig jaar keek ik op Netflix naar de documentaire The Home Edit, niet geheel toevallig dezelfde naam van dit boek. Het bedrijf van deze dames heet namelijk zo en zij hebben al bij honderden mensen een deel van hun huis netjes georganiseerd. Zelfs bekende Hollywoodsterren weten hun weg naar deze opruimers van wereldklasse te vinden.
Ken jij de Netflix-documentaire ‘The Home Edit’ al? Nee? Jammer. Mocht je Netflix hebben dan kan ik je deze serie echt van harte aanbevelen. Ik heb hem een paar echt gebingewatcht en was er zo weg van dat ik het meteen heb toegepast in mijn eigen slaapkamer. Ik hou namelijk van een ordelijk, opgeruimd huis. Is niet altijd mogelijk, maar ik streef er wel graag naar. Tijdens het lezen van dit boek heb ik overigens mijn voorraadkast aangepakt en daarna meteen ook maar even al mijn keukenkastjes. Dat voegde meteen even 10 uur extra tijd toe aan het lezen van dit boek. 😉


7. Love yourself (alsof je leven er vanaf hangt) – Kamal Ravikant

De boodschap van Kamal Ravikant is even eenvoudig als geniaal: beloof dat je van jezelf houdt. Onvoorwaardelijk, met heel je hart, met elke gedachte en in elke seconde. Hij gaf dit advies aan zichzelf toen hij flink in de put zat. Een vriend raadde hem aan zijn aantekeningen en gedachten op papier te zetten. Ravikant maakte er een e-book van, en dat werd een ongekend succes: meer dan 300.000 verkochte exemplaren en meer dan 3.000 positieve lezersreacties. De uitgebreide editie verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands. Love Yourself (alsof je leven ervan afhangt) is geen wollige flauwekul, maar de waarheid van een man die het concept ‘zelfliefde’ een nieuwe invulling gaf, en zichzelf daarmee redde. ‘Je moet van jezelf houden met dezelfde overgave als waarmee je jezelf zou optrekken als je met je vingertoppen aan de rand van een afgrond hangt. Alsof je leven ervan afhangt.’
De laatste van de maand en meteen een erg confronterende. Nou, misschien is dat echt het juiste woord, ik weet immers al jarenlanger dat ik niet echt van mezelf houd. Natuurlijk heb ik over het algemeen niet altijd een hekel aan mezelf, maar ik was zeker niet de persoon die zei: Ik hou van mezelf. De laatste dagen doe ik dat wel – tegen mezelf. Dat is namelijk een van de oefeningen in dit boek: als in een mantra tegen jezelf zeggen dat je van jezelf houdt. Ik heb besloten dit een maand lang elke dag te doen en te kijken wat dat doet met mijn algehele gevoel. De schrijver van dit boek heeft er zeer goede ervaringen mee en baat het niet dan schaadt het niet. 😉 Keep you posted over dit.


Verder las ik ook nog de volgende boeken:

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s