Veganistische leefstijl omarmen

Al sinds ik mijn echtgenoot ken zeg ik tegen hem dat ik vegetariër wil worden. Nou ja, eigenlijk zeg ik dat al vanaf mijn vijftiende, maar met een vleesfan thuis (mijn pa) was dat geen optie. Daarbij was er midden jaren ’90 ook niet heel veel te vinden om het te vervangen en nog meer bonen eten ging mijn tienermaag te ver.

Sinds manlief en ik onder één dak leven probeer ik een vegetarische leefstijl door te drukken, maar mijn echtgenoot lijkt op dat vlak erg veel op mijn pa. Ik had de cliché waarschuwingen misschien serieuzer moeten nemen – mijn man lijkt (op vele vlakken) inderdaad op mijn vader. In dit geval wil het zeggen dat hij per se vlees op zijn bord wil. Mijn man is dol op vlees en denkt niet aan schattige koetjes en de manier hoe die aan hun einde komen. Zijn goed recht overigens.

Om het goed te maken moet ik zeggen dat we tegenwoordig op zo’n 2-3 dagen vlees per dag zitten, dus in de loop der jaren ben ik ver gekomen. Ahum… Pardon, ik bedoel natuurlijk dat hij veel voor me heeft opgeofferd. 😜 *probeert ruzie te voorkomen*

Oké, even terug naar standje serieus. Ondanks het feit dat hij echt veel heeft opgeofferd kan ik mijn gevoel over deze kwestie niet langer meer negeren en is mijn wil om vegetariër te worden omgeslagen naar veganisme. Vroeger vond ik het alleen maar zielig voor die lieve koeien, schattige varkens en wollige schapen, maar sloot ik mijn ogen voor al het leed. Destijds stond ik al helemaal niet stil bij het klimaat en de CO2 uitstoot. Ook nu is het niet de grootste reden dat ik veganistisch wil eten, maar het speelt zeker mee.

De grootste reden om veganistisch te eten is namelijk omdat ik denk dat het beter voor mijn lichaam is. Dat denk ik al een tijdje, maar nu ik de documentaire ‘What the health’ heb gezien ben ik nog meer overtuigd van het nut ervan.

Toch is een veganistische leefstijl invoeren in een gezin dat dol is op vlees niet makkelijk.

Het valt je vast op dat het vegetarische plan gewijzigd is in veganistisch. Van alleen geen vlees, naar geen producten van dieren. Het valt ook vast op dat ik het alleen over eten heb. Dat klopt. Ik weet van mezelf dat het stapje voor stapje moet en mezelf lederen schoenen verbieden nu nog geen optie is. Dat komt vast nog wel op het moment dat ik van veganistische wannabe verander in veganist. Eerst even het belangrijkste: voeding.

Vanavond gaan we ons eerste recept uitproberen en de rest van de week volgt meer. Voor het eerst in jaren heb ik zin om de komende tijd allemaal lekkere recepten uit te proberen en belangrijker nog: te koken.

Mijn man doet vrolijk met me mee. De kinderen zullen voornamelijk potgroente en aardappelen eten, want als het aan hen ligt verandert er niets. Ik geef toe dat het heel erg verleidelijk is om te zeggen: ‘Jongens, jullie hebben gelijk, het is vast erg smerig.’ Maar dat doe ik niet!

Ik heb geen idee of dit weer zo’n gril van mij wordt of dat dit echt bij me past, maar daar ga ik binnenkort achterkomen. Voor mijn gezondheid wil ik dit zeker een maand volhouden. Wellicht geldt voor dit namelijk ook: het zijn de kleine dingen die het hem doen en zorgen ze uiteindelijk voor een groot resultaat.

Wordt vervolgd!

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

2 reacties op ‘Veganistische leefstijl omarmen

  1. Ik hou toch ook van een stukje vlees.
    En wist je dat je de man van je leven vaak veel trekken heeft van je vader. Dat is ook bewezen op vlak van gezicht en andere dingen

    Aum Shanthi

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s