Leestip! Bijnieruitputting – James L. Wilson

Het stresssyndroom van de 21e eeuw

Het boek Bijnieruitputting is een van de weinige boeken die ik meerdere malen heb gelezen. De eerste keer was in 2011 ergens. Daarna nog een keer in 2014. De laatste keer deze week en ergens daar tussenin heb ik hem ook gelezen. Toch heb ik tot deze keer nooit de informatie toegepast, terwijl de symptomen van bijnieruitputting heel sterk lijken op ME/CVS.

Ik ben het opnieuw gaan lezen, omdat ik meer dan eens het gevoel heb dat ik mijn leefstijl nu echt moet gaan aanpassen. Ik heb (waarschijnlijk) opnieuw een ontsteking in mijn mond, ik heb al wekenlang last van mijn darmen en een toenemende vermoeidheid. Tijd voor nieuwe stappen dus. Dit keer echt!

Flaptekst

Heb je bijnieruitputting? 
Ben je moe zonder reden?
Heb je moeite met opstaan 's morgens?
Heb je koffie of cola nodig om door te kunnen gaan?
Ben je uitgeput en gestrest?
Heb je drang naar zoete of hartige snacks?
Worstel je met de eisen, die het dagelijkse leven aan je stelt? 
Kun je niet herstellen van stress of ziekte?
Heb je geen plezier meer?
Heb je een verminderd libido? 
Wanneer je één van de bovenstaande vragen met 'ja' hebt beantwoord, dan heb je dit boek nodig! 

Wat is bijnieruitputting?

Bijnieruitputting wordt, in al haar milde en ernstige vormen, meestal veroorzaakt door één of andere vorm van stress. Daarbij maakt het niet uit uit welke bron dit is: fysiek, emotioneel, psychologisch of infectueus.

Bijnieren reageren op alle soorten stress.

En als de bijnieren het niet meer kunnen oplossen ontstaat uitputting.

Je bijnieren zijn twee kleine organen bovenop je nieren. Ze beïnvloeden het functioneren van ieder weefsel, orgaan en iedere klier in je lichaam, maar hebben ook een belangrijke invloed op hoe je denkt en hoe je je voelt. Zelfs de neiging om allerlei ziekten te ontwikkelen en je vermogen om op chronische ziekte te reageren worden aanzienlijk beïnvloed door de bijnieren.

Bijnieruitputting is een verzameling van signalen en symptomen, die bekend staat als een ‘syndroom‘. Die lijst is best lang en te veel om hier te benoemen. Bijnieruitputting heeft niet alleen effect op je lichaam, maar ook op je mentale staat. Denk bijvoorbeeld aan toename van angsten, depressie, verwarring, concentratieproblemen en een verminderd tolerantie vermogen.

In het boek vind je lijsten om te testen hoe ernstig je bijnieruitputting is en wanneer het waarschijnlijk is ontstaan. Er staan zelfs tests in om zelf te checken (dus te zien) of je het hebt.

Daarnaast worden er hoofdstukken gewijd aan:

  • Leefstijl
  • Voeding
  • Voedselallergieën en overgevoeligheden
  • Voedingssupplementen

Met tips en oefeningen:

  • Reframing oefeningen
  • Ontspanningsoefening
  • Beter te slapen
  • De kracht van lachen
  • Dagprogramma voor bijnieruitputting

Mijn mening

Het is niet een boekje om even tussendoor te lezen, hoewel het wél makkelijk wegleest. Dat wil zeggen: een vlotte schrijfstijl en heel ongebruikelijk voor een arts naar mijn mening, maar dat is juist fijn. De komende tijd zal ik de lessen die ik in dit boek heb geleerd gaan toepassen en hopelijk kan ik dan duidelijk aangeven wat dit boek voor mij betekend heeft. Op het moment van het plaatsen van deze leestip is het nog te vroeg. Wordt vervolgd! Voor wat meer informatie kun je hieronder een filmpje bekijken.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s