Eerste maand zonder sociale media

Inmiddels is het een maand geleden dat ik al mijn sociale media-accounts verwijderde en mezelf een pauze gunde. Dat heb ik in de afgelopen jaren wel vaker gedaan, maar nog nooit eerder voelde ik ook diep vanbinnen dat ik het ook echt wilde; dat het als een noodzaak voelde; dat ik het mezelf ook echt gunde. Nee, er was geen enkele twijfel toen ik de boek afsloot. FB en IG gingen op gedeactiveerd, maar WhatsApp verwijderde ik helemaal en als het aan mij ligt ook definitief. Toch heb ik wel mijn momenten gehad dat ik dacht: was dat wel zo slim?

Op een van de eerste dagen dacht ik: ik kan met helemaal niemand delen dat ik voor het eerst in zeven jaar (?) weer ga autorijden. Meteen erna dacht ik: zo interessant is dat nou ook weer niet en dan moet ik ook weer uitleggen waarom ik moest rijden. Het was zowel een na- als voordeel, want ik zou vast ook verzanden in geklaag en mijn angst verder voeden. Nee, ik vond het wel prima; hoe minder aandacht eraan geven, hoe minder twijfel.

Toch viel afleren om dingen te delen niet mee.

Het is in de afgelopen jaren namelijk best wel vanzelfsprekend geworden om even wat online te gooien en te delen wat ik ergens van vond en hoe ik over iets dacht. Dat niet alleen hoor, want ik deelde veel liever de mooie momenten en ontroerende artikelen. Toch was er vaak een stemmetje in mijn achterhoofd dat kritiek op me had en dat maakte het minder leuk.

Twitter

Eerst was daar het prachtige Twitter. In de begintijd had ik meer dan duizend volgers en een evenzo veel berichten. Ik hield van Twitter en Twitter hield van mij. En toch veranderde er iets en verwijderde ik mijn account. Daarna opende ik nog twee keer een account, maar nooit meer haalde ik dat aantal volgers. En ook nooit was de sfeer meer zo fijn als toen. Twitter is veranderd en voor mij werd het steeds moeilijker om het goede erin te zien. Ook merkte ik aan mezelf dat ik steeds meer klaagde en meer negatief dan positief was. Ik mis het niet, maar ik ben het dan ook al kwijt sinds eind vorig jaar. 😉

Facebook

Ja, Facebook mis ik eigenlijk wel. Nou ja, alleen voor wat betreft lezers dan, want geen FB hebben is niet zo goed voor de ranking van mijn website. Toen ik een paar weken terug even keek naar mijn statistieken in WordPress, zag ik hoeveel keren er is doorgeklikt vanaf Facebook. Dat was best wel veel, hoewel de zoekmachines het toch iets beter deden. Ik weet dat ik het een kans moet geven voor ik er echt over kan oordelen dat ik FB nodig heb, maar ik begon toch wel even te twijfelen. Gelukkig gaf ik niet toe aan de neiging het meteen weer te openen en het nog eens te proberen. Nee, ik liet het zo. Ook mis ik Facebook wel een beetje vanwege alle leuke, vertederende, grappige, ontroerende en mooie filmpjes. Dat ik niet weet wat andere mensen doen vind ik tot op zekere hoogte jammer, maar het is nog niet genoeg reden om terug te komen.

Instagram

Ik ga er niet op liegen. Ik mis Instagram best wel. Ik mis het fotograferen en het delen van die foto’s. Ik mis meer nog het delen van story’s. Het meeste mis ik het bekijken van story’s van anderen. Ik hou van story’s kijken! En ik mis een aantal van de mensen die ik nu al zeven jaar volg. Maar ik mis absoluut niet het dwangmatig turen naar mijn beeldscherm, terwijl ik langs tientallen foto’s scrol. Ik mis ook niet het gevoel dat ik ervan krijg dat de foto’s van anderen beter en mooier zijn. Ik mis niet het gevoel dat ik krijg wanneer ik niet tevreden genoeg ben met mijn foto. Ik mis ook niet de reacties die volgen op die foto. Niet dat die per se (alleen maar) slecht zijn hoor. Nee, ik heb gewoon moeite met reacties in het algemeen. Voorál met complimenten. Hoe vreemd ook. Ik mis ook de likes (of het gebrek eraan) niet en ik heb ineens heel wat uren meer in een dag.

En toch betrapte ik mezelf er meerdere malen op de telefoon te pakken in de overtuiging de app te vinden; zelfs een paar weken later nog.

Pinterest

Is het je wel eens opgevallen hoeveel van wat op internet te vinden is door linkt naar Pinterest? Nee? Nou, geloof me, dat valt wel op wanneer je geen Pinterest meer hebt en daarom ook niet door kunt klikken. Toch weet ik van Pinterest dat ik echt heel erg lang online kan zijn en dat heel moeilijk weg kan leggen. Vaak omdat ik dat net niet het juiste plaatje kan vinden en toch even verder wil kijken. Ik mis ook dit medium niet echt wanneer ik kijk naar de tijd dat het me kost. Puur kijkend naar hoezeer ik houd van foto’s en plaatjes kan ik zeggen dat ik het best wel weer zou willen installeren.

WhatsApp

Ik was dat al weer vergeten, omdat ik deze het makkelijkste naast me neer kon leggen. Ik hunkerde er zelfs naar. Ik besloot een maand geleden dat ik het gewoon niet meer wilde. Ik wilde niet meer 24 uur per dag bereikbaar zijn en ik wilde niet meer continu… weet je: ik wilde gewoon niet meer. Punt! Dus ik besloot gewoon alles eraf te gooien. Ik twijfelde nog of ik het in de groepsapps zou gooien, maar ik weet van mezelf dat ik me dan (al dan niet bedoeld) had laten overhalen en dat wilde ik niet. Dus ik verdween en dacht later pas over de consequenties na. Had ik dat voor die tijd gedaan dan was ik niet gestopt, dus heeft het in mijn voordeel gewerkt. 😉

Oké wat blijft er dan nog over?

YouTube

Ja, dat is ook een sociaal medium en dat is er dan weer eentje die ik absoluut niet kan missen. YouTube is een te grote bron van informatie dat ik die niet weg kan doen. Toch zit ik er alleen maar op wanneer ik een specifiek filmpje zoek en heb ik geen connecties. Daarbij is het niet verslavingsgevoelig voor me omdat ik gewoon niet zo houd van filmpjes kijken. Sommige mensen kunnen zich niet concentreren op een boek, ik kan dat niet op filmpjes. Dus zie ik geen enkele noodzaak om die de deur uit te schoppen. Ik zou wel weer eens even de lijst kunnen doorwerken van mensen die ik volg, maar van wie ik vervolgens nooit iets kijk.

WordPress

Het beste peerd van stal. Die mag ik natuurlijk niet vergeten. Lijkt me logisch dat ook die nog even bij me blijft. Een leven zonder kan ik me bijna niet voorstellen. Ik schrijf niet alleen, maar ik volg ook. Eens in de zoveel tijd ga ik op zoek naar (voor mij) nieuwe mensen; kijk ik wat hun bezighoudt en als ik het niet leuk meer vind ontvolg ik gewoon. Ook hier voel ik geen enkele druk of enige vorm van verslaving. Hooguit van het elke dag willen schrijven. 😉

Blijf ik nog even offline?

Jazeker! De maand is voorbij gevlogen en hoewel ik in het begin erg veel moeite had met mijn tijd anders indelen ben ik er nu wel blij mee. In eerste instantie had ik er dus moeite mee dat ik niets kon delen – en dus ook de slechte momenten niet -maar al snel kwam ik erachter dat dit in zekere zin ook wel weer prettig is. Wat ik wel fijn vind is dat ik heb gemerkt dat wat ik in »»»de blog social needia««« schreef klopt: dat mensen me toch wel weten te vinden als het echt nodig is. En dat nieuws dat ik echt moet meekrijgen me ook wel bereikt. Dat in de praktijk te merken is erg fijn. Overigens geldt dat de andere kant op ook 😉 ik heb ook zo mijn manieren om anderen te bereiken. Als ik dat wil. 😉

Lees ook:

TO SOCIAL MEDIA OR NOT TO SOCIAL MEDIA
NIEUWS EN HSP
ZO’N DAG – ME/CVS
SOCIALE NEEDIA

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

2 reacties op ‘Eerste maand zonder sociale media

 1. Gelukkig hou ik me daar allemaal niet mee bezig en heb ik juist dat wat nodig is om iets te delen.
  Het internet mag geen verslaving worden vind ik.

  Aum Shanthi

  Like

 2. Wat grappig, ik kan me ook niet concentreren op filmpjes of series.

  Wat betreft Facebook zou je gewoon een leeg account kunnen aanmaken (of je hele account leeghalen), maar wel een blogpagina houden. Je kunt WordPress je blogs automatisch laten delen naar Facebook waardoor jij er zelf niets meer voor hoeft te doen. Zit jij niet op social media en kunnen je volgers doorklikken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s