Leestip! – De verborgen apotheek

Ik ben dol op alles wat te maken heeft met het maken van brouwsels en als oud apothekersassistente (en laborant) kon ik dan ook niets anders dan dit boek luisteren. Ik kon er geen weerstand aan bieden en ik heb genoten van dit verhaal. Dit is niet zomaar een apotheek en dit was ook niet zomaar een apothekeres. Nee, deze vrouw deed niet aan het brouwen van geneesmiddelen; zij maakte vergif en verkocht dat aan wanhopige vrouwen. In haar logboek schreef zij de namen van deze vrouwen op, zodat zij nimmer werden vergeten.

De laatste tijd merk de laatste tijd steeds vaker dat ik verhalen – met name romans – waarin de geschiedenis een grote rol speelt steeds leuker begin te vinden. Vooral wanneer het verleden en het heden afgewisseld worden, vind ik het nog leuker en kan ik mezelf er helemaal in verliezen.

Flaptekst

Londen, 1791.
Nella Clavinger wacht in haar verborgen apotheek op een nieuwe klant. Hoewel ze een gewaardeerd apotheker is, gebruikt ze haar kennis het liefst voor andere doeleinden: ze maakt vergif voor vrouwen die aan een man willen ontsnappen. Als haar nieuwe klant de pas twaalfjarige Eliza Fanning blijkt te zijn, ontvouwt er zich een onverwachte vriendschap.

Londen, heden.
Historicus Caroline Parcewell viert haar trouwdag alleen, treurend om haar overspelige man. Als ze een oud apothekersflesje in de Theems vindt, wordt haar nieuwsgierigheid gewekt. Ze vermoedt dat het flesje een link heeft met de onopgeloste apothekersmoorden die tweehonderd jaar geleden plaatsvonden. Maar als Caroline op onderzoek uitgaat, heeft dat gevolgen voor het heden en het verleden...

In het kort

Apothekeres Nella Clavinger maakt eind 1700 al meer dan twintig jaar lang drankjes voor vrouwen die wanhopig zijn en aan hun man willen ontsnappen. De apotheek is officieel niet bekend en toch weten de vrouwen haar stuk voor stuk te vinden. Op een dag komt de twaalfjarige Eliza Fanning haar apotheek binnen, omdat haar werkgeefster haar echtgenoot wil vermoorden. Nella voelt ergens vanbinnen dat het niet goed zit, maar heeft verder geen reden om niet in te gaan op dat verzoek. Ze verwacht dat ze het meisje nooit meer terug zal zijn, maar al snel blijkt dat Eliza erg geïnteresseerd is in de apotheek en zo ontvouwt zich een vriendschap waarin Nella de hulp van Eliza hard nodig blijkt te hebben.

Nella heeft als stelregel dat er geen vrouwen mogen worden vermoord, maar komt op een dag voor een onmogelijke beslissing te staan wanneer een vrouw de maîtresse van haar man wil vergiftigen. Ze heeft geen andere keuze dan de vrouw het speciale gif te verkopen, maar die beslissing heeft grote gevolgen voor haar, haar apotheek en Eliza.

De Amerikaanse historicus Caroline Parcewell is in Londen om haar trouwdag in haar eentje te vieren. Haar overspelige echtgenoot heeft ze thuisgelaten om uit te zoeken of ze nog wel met hem verder wil en waarom haar leven in helemaal niets lijkt op wat ze altijd heeft gewild. Haar leven komt altijd op de tweede plaats, want ze heeft alles voor hem opgegeven. Om niet te blijven treuren besluit ze te gaan rivierjutten in de Theems. Net als ze het wil opgeven vind ze een oud apothekersflesje en begint haar passie voor geschiedenis weer op te laaien. Al snel vermoedt ze dat het flesje een link heeft met de onopgeloste apothekersmoorden die tweehonderd jaar geleden plaatsvonden en gaat ze op onderzoek uit.

Een paar dagen later verschijnt haar echtgenoot alsnog in Londen – omdat hij niet zonder haar kan – en lijkt het erop dat ze alles op moet geven en het onderzoek laten voor wat het is. In een noodkreet probeert hij haar terug te krijgen, maar het zorgt er bijna voor dat ze wordt gearresteerd.

Recensie

Ook al was ik erg gecharmeerd door de titel van het boek en de flaptekst, dat geeft nog steeds geen garantie dat een boek ook daadwerkelijk goed ís. Never judge a book on it’s cover, zegt men regelmatig, maar ik doe het wel en heel vaak is het zo dat dit goed uitpakt.

Twee verhaal vervlochten door de tijd. Spannend van begin tot eind.

De laatste jaren zie je gelukkig steeds meer van dit soort boeken – geschiedenis vermengt met de huidige tijd – en ik vind het geweldig om te lezen. Ik weet dat ik het zelf nooit zo zou kunnen en wellicht waardeer ik het daarom des te meer. Dit boek is een heel goed voorbeeld van hoe het kan zijn wanneer je dit goed doet en er veel tijd aan besteedt. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van Londen eind 1700 en het heden en af en toe voelde ik me alsof er rondliep. Niet alleen in het Londen van toen, maar ook in het Londen van nu.

Je kunt dit boek hier kopen»»»

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s