INSPIRERENDE BOEKEN VAN april 2021

Het was een maand waarin ik me niet zo goed kon concentreren op het lezen van woorden. Ik merkte dat ik de boeken die ik las toch wat moeilijk kon verteren en dat had als resultaat dat ik maar niet doorheen kwam. Toen ik de eerste opzet schreef voor deze post nam ik mezelf voor om volgende maand wat meer romans te lezen en even de informatiestroom te stoppen. Zelfontwikkeling is mooi, maar ik merk dat het op dit moment net iets te veel voor me wordt en dan heeft het eigenlijk niet zo heel erg veel nut. Ik lees de woorden wel, maar kan ze niet echt tot me door laten dringen. Ik denk dat ik de meeste boeken niet met volle aandacht heb gelezen- laat staan dat ik het meeste heb opgeslagen – maar dat is voor nu even prima.

Boeken kun je namelijk keer op keer opnieuw lezen en ook opnieuw lessen ontdekken. Daarbij denk ik dat ik voor wat betreft mijn boekenkast op een punt ben beland dat ik lang niet alles even leuk vind, die boeken staan er immers niet voor niets al jaren/decennia in. Hieronder de meest inspirerende boeken van april. De boeken waarvan ik vind dat ze me toch wat hebben gebracht, afgelopen maand.

1. Nu het nog kan – Extinction Rebellion

Een rebels handboek voor hoofd en hart

We leven in een uitzonderlijke tijd. Alles staat op het spel: ons welzijn, onze toekomst, onze planeet. Samen kunnen we een einde maken aan de wereldwijde klimaatcrisis en de ecologische ramp die zich aan het voltrekken is. Niemand hoeft machteloos toe te kijken. Maar het is nu of nooit. Dit boek geeft je hoofd de kennis, je hart het vuur en je handen de instrumenten om in actie te komen tegen extinctie en voor het leven. Lees, leer en rebelleer. Nu het nog kan.
Het werd me meteen bij het voorwoord al duidelijk dat dit boek me de pet te boven zou gaan, maar ik heb het gekocht omdat ik meer over het onderwerp wilde leren en beloofde mezelf daarom ook dat ik niet alles hoefde te onthouden, maar dat wat ik wel begreep mooi meegenomen was. Lees »»»mijn recensie««« over dit boek.


2. Boeddha’s dieet – Dan Zigmond

Hoe je met oude wijsheden gewicht kunt verliezen maar je verstand behoudt

Bron: Bol.com

Wil jij ook dieettips van de enige echte Boeddha? Dan ben je hier aan het goede adres. Lang voordat het populair werd, hield de Boeddha zich namelijk al bezig met intermittent fasting. Wat hij 2500 jaar geleden wist, is tegenwoordig wetenschappelijk bewezen: periodiek vasten werkt. Het is niet alleen belangrijk wat je eet, maar vooral wanneer je eet. De eenvoudige richtlijnen van de Boeddha in Boeddha’s dieet helpen je om gewicht te verliezen, je energieker te voelen en je obsessie met eten los te laten. Hoewel de Boeddha in een tijd zonder borrelnootjes en bitterballen leefde, bieden zijn wijsheden en lessen een zinvolle benadering om mindful een optimale gezondheid te bereiken.
Ik vond dit een erg interessant boek om te lezen en het zette diëten (of beter gezegd: anders en beter eten) in een heel ander daglicht. Door dit boek ben ik ook begonnen met Intermitting Fasting en ik moet zeggen dat het me goed bevalt, ook al vind ik het nog best lastig vol te houden. Het is jammer dat het een pdf is en geen epub, waardoor je geen aantekeningen in het document kunt maken. Daar heb je uiteraard geen last van wanneer je de hardcover koopt.


3. Erger wordt het niet – Laura Day

Hoe je een crisis kunt gebruiken als startpunt voor een nieuw, beter leven

Het kan ongelofelijk zwaar zijn om een crisis door te maken. Maar als je je problemen op de juiste manier aanpakt, kunnen ze ook een bron van kracht, hoop en visie zijn. Je crisis wordt dan het begin van het leven dat je écht wil leiden. Laura Day heeft al talloze mensen geholpen om hun ergste momenten te overwinnen: de dood van een geliefde, het einde van een huwelijk of vriendschap, het verlies van een baan. In dit inspirerende boek gebruikt ze die ervaringen om ook anderen te helpen hun problemen achter zich te laten en ze op liefdevolle en praktische wijze richting hun nieuwe, betere leven te sturen. In Erger wordt het niet wordt onderscheid gemaakt tussen vier gedragspatronen die mensen kunnen hebben als ze worden geconfronteerd met een crisis: ontkenning, angst, woede en depressie. Aan de hand van adviezen en oefeningen legt Day uit hoe je elke verschillende reactie kunt ombuigen tot iets positiefs en geeft ze de lezer handvatten om problemen te veranderen in de grootste cadeaus die het leven te bieden heeft. Een tegenslag is het beste nieuwe begin!
Ik heb heel erg lang over dit boek gedaan. Ik wilde namelijk alle belangrijke punten overschrijven in een speciaal boek dat ik keer op keer kan naslaan zonder het hele boek opnieuw te hoeven lezen. Ik vind het een heel interessant boek, maar moet wel zeggen dat het toepassen ervan wat lastiger is. Wellicht komt dat ook een beetje omdat ik op dit moment niet in een persoonlijke crisis zit en ook niets heb op te lossen. Toch staan er meer dan genoeg tips en opdrachten in om jezelf beter te leren kennen. Zo is het best handig om te weten hoe je reageert in crisissituaties, iedereen heeft namelijk zijn eigen basis reactie en wanneer je dat weet dan weet je ook hoe je een crisis aan kunt pakken. Wel een aanrader dus! Lees ook »»»mijn recensie««« over dit boek.


4. Denk als een monnik – Jay Shetty

Jay Shetty – motivational speaker, social-mediasuperster en presentator van de #1 podcast On Purpose – zet in Denk als een monnik de abstracte en diepgaande lessen uit de hindoetraditie om in praktische adviezen die je kunt toepassen om stress te verminderen, je relaties te verbeteren en je verborgen krachten te identificeren. Dit boek bewijst dat iedereen kan, en móét, denken als een monnik. Het is bewezen dat je je geest kunt trainen, en van wie kun je dat beter leren dan van een echte expert: de monnik?
Van het begin tot het einde genoten en geleerd van dit boek. Een heerlijke schrijfstijl en duidelijke tekst. Daarnaast staan er nog een flink aantal mooie oefeningen in om zelf ook aan de slag te gaan om een bewuster leven te leiden. Zie ook »»»deze blog««« om meer te lezen.


5. Dik ingewikkeld – Attie Dotinga

Na je zoveelste dieet- en sportpogingen toch weer groeien. Beseffen dat je alweer in dezelfde valkuilen bent gestapt. Je niet zo slim voelen en je dan maar aan die vreetbui overgeven, die gemakkelijk enkele weken kan duren. Van voren af aan beginnen met een zucht der wanhoop en in de verte de angst om weer te falen. Herkenbaar? Misschien is dit boek dan iets voor jou? Geen nieuw dieet maar inzichten over dik zijn, onveiligheid, zelfliefde en bescherming die jou zullen helpen je gewicht te kunnen behouden. Welk gewicht dan ook.
Wat een heerlijk boekje is dit. Het is klein maar fijn, zou ik willen zeggen. Jammer dat het een PDF is, maar gelukkig kun je er wel aantekeningen in maken (via de Kobo app) en kun je ook de lettertypes en lettergrootte aanpassen. Niet een boek over diëten, alles behalve dat. Nee, dit is een boek waarin je kunt lezen hoe overgewicht ontstaat vanuit de belemmerende overtuigingen die je je als kind hebt eigen gemaakt. Ik herkende heel veel van mezelf in dit boek. Het mooie is dat er ook nog tientallen oefeningen in staan die ervoor kunnen zorgen dat je exact te weten komt waarom je overgewicht hebt. Heel erg interessant! Ik verwacht er later nog een post over te schrijven.


6. De Alchemist – Paulo Coelho

Santiago koestert van jongs af maar één wens: reizen, alle uithoeken van de wereld zien en dan eindelijk te weten komen hoe zij in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een queeste. Vanuit Spanje trekt hij via Marokko naar Egypte, waar hij de alchemist ontmoet. Deze leert hem vooral meer over zichzelf kennen. Als een karavaan dolen wij schijnbaar verloren door de eindeloze woestijn om ten slotte die plek te bereiken waar ook ons hart zich bevindt.
Dit boek las ik voor de tweede keer en het was nog net zo mooi en bijzonder als de eerste keer dat ik het las. Over bijzondere ontmoetingen op pad naar de ultieme schat. Over doorzetten en overwinnen. Over kracht en liefde. Een van de boeken die je eens in je leven gelezen moet hebben.


7. HOE THE SECRET MIJN LEVEN HEEFT VERANDERD – RHONDA BYRNE


In 2006 verscheen ‘The Secret’ van Rhonda Byrne. Miljoenen mensen over de hele wereld lazen het boek of bekeken de film. In de afgelopen 10 jaar ontving Rhonda Byrne talloze verhalen van mensen die vertelden hoe de toepassing van ‘The Secret’ hun leven ten goede had gekeerd. De meest indrukwekkende verhalen over de toepassing van de Law of Attraction zijn nu samengebracht in ‘Hoe The Secret mijn leven heeft veranderd’. Ze laten keer op keer zien dat als je de lessen uit ‘The Secret’ toepast – of het nu om financiën, gezondheid, vriendschappen, liefde, familie of carrière gaat – iedereen het leven van zijn dromen kan leiden.
Het is inmiddels vier jaar geleden dat ik dit boek las voor een (externe) recensie en ik weet nog dat het boek veel indruk op me maakte vanwege de kracht die de Wet van Aantrekking heeft op mensen die dit principe zijn gaan toepassen. Nu heb je de afgelopen weken al meerdere recensies kunnen lezen over de boeken van Rhonda Byrne en je zou dit boek misschien wel kunnen zien als het rechtstreekse vervolg op The Secret die in 2006 werd uitgebracht. In Hoe The Secret mijn leven heeft veranderd staan verhalen van mensen die de ‘Law of Attraction’ hebben toegepast en daarmee grote veranderingen hebben kunnen bewerkstelligen in hun leven. Wil je meer lezen over dit boek? Ik heb »»»een recensie geschreven«««.


8. The Magic – Rhonda Byrne

Dit boek brengt de magie van het leven terug waarvan je als kind zo onder de indruk was. Het leven was adembenemend, opwindend en ontzagwekkend, en dat is het nog steeds! Als je maar weet waardoor magie wordt voortgebracht. Rhonda Byrne neemt je bij de hand. Een mysterie wordt onthuld, afkomstig van een heilige tekst. Stap voor stap komen eeuwenoude geheime lessen, onthullingen en wetenschappelijke wetten samen. Het resultaat na 28 dagen: een geluksniveau dat je niet voor mogelijk had gehouden.
Waar The Secret ging over de Wet van Aantrekking, The Power over de kracht van liefde en Hero over het najagen van dromen, gaat The Magic over de kracht van dankbaarheid. Wil je de magie van dankbaarheid voortbrengen, dan moet je de magische woorden zeggen: dank je. Dat dank je zeggen moet je vaak doen om de magie tot leven te brengen. Daar helpt dit boek je bij, want je kunt er 28 dagen dagen lang mee oefenen (of meer door het opnieuw te doen ;-)). Ik ben deze uitdaging aangegaan en hoewel het best lastig is het te integreren in je leven is het wel heel leuk om te doen. Je kunt mijn blogs hierover »»»op deze plek««« vinden. Wil je de recensie over dit boek lezen? Dat kan »»»via deze link«««.


Ik las ook nog deze boeken:

  1. Gij nu – Griet op de Beeck
  2. De kracht van kristallen – Emma Lucy Knowles
  3. De jongen die demonen zag – Carolyn Jess-Cooke
  4. Backpack – Emily Barr (deze vond ik bij het oud papier)
  5. De Mister – E.L. James | »»»lees mijn recensie hier»»»
  6. Ik ben geen Zidane – Diana Kuip
  7. A sky full of gedoofde lichtjes – Remco de Ridder
  8. De verborgen apotheek – Sarah Penner | »»»Lees mijn recensie hier»»»

Lees ook:

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s