Leestip! De ontdekking – Eric Heuvel

Jeroen zoekt bij zijn oma op zolder naar spullen voor Koninginnedag.
Tussen alle rommel vindt hij de oorlogsplakboeken van oma.
Hij hoort dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn familie dingen zijn gebeurd waarover altijd gezwegen is.

Hier gaat het over

Als Jeroen vlak voor Koninginnedag bij zijn oma op bezoek gaat voor spullen om te verkopen op de vrijmarkt, stuit hij op oude dagboeken die zijn oma Helena heeft bijgehouden tijdens de oorlog. Ook vind hij een foto van zijn oma met een Joods meisje: Esther. Hij vraagt wie dat meisje is en zijn oma besluit hem een een familiegeheim te vertellen.

Familiegeheim

Het verhaal van Helena begint al vóór het begin van de oorlog, wanneer Hitler in 1933 aan de macht komt in Duitsland. Als Esther een tijdje later naar Nederland komt en bevriend raakt met Helena vertelt zij welke impact dat heeft gehad op haar leven in Duitsland. Over hoe de Duitsers steeds agressiever werden, over de toenemende haat naar de Joden en over de Kristallnacht; het moment dat de vader van Esther deed besluiten te vluchten naar Nederland.

Langzaam maar zeker raakt Nederland ook betrokken bij de oorlog en ziet Esther met lede ogen aan dat alles wat haar uit Duitsland wegdreef in Nederland ook komt. Na verloop van tijd mogen de Joden helemaal niets meer en dat heeft niet alleen consequenties voor het gezin van Esther, maar ook voor dat van Helena dat steeds meer verdeeld raakt. Helena en Esther blijven ondanks hun verschillen beste vriendinnen en trekken veel met elkaar op. Tot de razzia’s beginnen en dan gaat het van kwaad tot erger alvorens Nederland wordt bevrijd.

Recensie:

Mijn dochter moest De ontdekking voor school lezen en ze was diep onder de indruk. Tijdens het lezen bleef ze maar vertellen waar het over ging en toen ze eenmaal klaar was met lezen bleef ze erop terugkomen. Ik merkte dat het onder de indruk zijn niet zozeer gebaseerd was op hoe goed ze het boek vond, maar dat het op een bepaalde manier zwaar op haar drukte. Ik hou over het algemeen niet echt van stripboeken, maar besloot hem toch ook te lezen. Al snel voelde ik hetzelfde als zij. Ook al heb ik honderden boeken over de oorlog gelezen – toen ik haar leeftijd had verslond ik ze – toch ben ik wat betreft geschiedenis nog niet eerder zo’n compleet boek tegengekomen. Vaak worden er namelijk maar een paar onderwerpen uitgelicht.

Hoewel zij het een moeilijk boek vond om te lezen waren er een aantal dingen die haar opvielen. Zo las ze een uitspraak van Hitler waarop ze mij wees.

Wie niet voor mij is, is tégen mij en wie niet horen wil niet voelen.

Adolf Hitler

Blijkbaar voelde ze tijdens het lezen de boodschap en wilde ze dat met me delen. Ik wou dat ik er iets meer aandacht aan had besteedt, want ik voelde haar noodzaak niet op dat moment. Toch kan ik me voorstellen dat dit op heel veel meer kinderen indruk maakt, want wat moet je dan kiezen? Dat die keuze moeilijk moet zijn geweest voelde ik wel tijdens het lezen. De personages moesten heftige keuzes maken. Ik weet niet wat ik gedaan had, ook al zou ik graag roepen dat ik een verzetsvrouw was geweest; ik betwijfel toch of ik zo heldhaftig zou zijn geweest.

Een aantal van de onderwerpen in dit stripboek:

  • Het bombardement op Rotterdam
  • Het binnenvallen van de Duitsers in Amsterdam
  • De voedselbonnen
  • Stakingen in Amsterdam
  • Persoonsbewijzen
  • Het verzet
  • Het Vrijwilligerslegioen Nederland
  • De plicht van de Nederlandse politieagent naar de Duitsers
  • En de dunne scheidslijn tussen goed en kwaad

Ook wordt er in dit boek heel mooi de verschillen beschreven tussen de mensen in die tijd. De schrijvers hebben dit heel mooi verweven binnen één gezin. Een ieder in het gezin heeft een eigen mening en de neuzen staan niet allemaal dezelfde kant op. Welke keuzes heb je? Kies je voor Hitler of kies je voor het verzet? Blijf je “onwetend” of kies je voor de NSB? Riskeer je ontslag als politieagent of help je de Duitsers? Volg je de orders strikt op of volg je je eigen pad? Blijf je toekijken of onderneem je actie?

Een erg compleet boek weergegeven in weinig woorden en veel beelden.

Zelfs wat geleerd

Mijn geschiedenislessen zijn inmiddels zo’n dertig jaar geleden en ik kan wel zeggen dat ik er niet zo goed in was in die tijd. Nu kan het zijn dat ik het allemaal geleerd heb en niet opgeslagen, maar ik had nog nooit gehoord van WA’ers (weerbaarheidsafdeling) en het Vrijwilligerslegioen Nederland. Ook heb ik nooit echt begrepen hoe het precies zat me Pearl Harbor en wat Nederlands-Indië ermee te maken had. Net als Hiroshima en Nagasaki heb ik er wel over gehoord, maar heb ik die lessen denk ik niet opgeslagen. Maar misschien vond ik het ook gewoon niet interessant genoeg.

In de boeken die ik vroeger verslond ging voornamelijk over Nederland en/of de kampen; over ervaringsverhalen. Boeken die vooral voor oudere kinderen en volwassen werden geschreven. Ik ben dan ook erg blij dat er ook nu nog steeds aandacht gegeven wordt aan dit onderwerp en dat de kinderboeken steeds duidelijker worden.

Een mooi stripboek om te lezen in de aanloop naar dodenherdenking en Bevrijdingsdag!

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s