Purple Rain – Prince

Het is vandaag exact vijf jaar geleden dat ‘Purple Rain’ Prince overleed aan een onopzettelijke overdosis drugs; hij werd maar 57 jaar oud en de schok was groot toen ik het hoorde in het nieuws.

De Amerikaanse popartiest Prince Rogers Nelson, beter bekend onder zijn artiestennaam Prince (maar ook als TAFKAP en His Royal Badness) werd op 7 juni 1958 geboren in Minneapolis, Amerika en overleed op 21 april 2016 in zijn studiocomplex Paisley Park in Chanhassen, een voorstad van Minneapolis. Heel toevallig ook de geboortedag van mijn zoon.

I only wanted to see you laughing in the purple rain.

Familiegeschiedenis

Prince was de zoon van moeder Mattie Shaw en vader John L. Nelson, die zestien jaar ouder was dan zijn vrouw. Zijn vader was pianist en bandleider van een lokaal jazzcombo, het Prince Rogers Trio, vernoemd naar de podiumnnaam Prince Roger van John. Prince dankt zijn naam aan dit combo. Hij had een armoedige en moeilijke jeugd en toen hij vijf jaar oud was scheidden zijn ouders. Op zijn zevende leerde hij zichzelf piano spelen op de piano die zijn vader thuis achterliet. Het eerste nummer dat hij kon spelen was de openingstune van de televisieserie Batman en in de jaren erna leerde hij meer instrumenten bespelen, zoals gitaar en drums.

Purple rain, purple rain. Purple rain, purple rain. Baby, I could never steal you from another. It’s such a shame our friendship had to end.

Prince heeft een omvangrijk oeuvre. Tot en met 2015 zijn er onder zijn eigen naam in totaal 48 tot 50 albums uitgebracht: 35 standaardalbums, 3 livealbums, 4 tot 6 compilatiealbums en 6 remix- en alleen via internet te verkrijgen of te beluisteren albums*.

Mooiste nummer?!

Prince heeft in zijn leven vele prachtige nummers geschreven, maar als 4-jarig (!) meisje viel ik steeds weer stil als ik Purple Rain hoorde. Ik kan me nog precies voor de geest halen hoe de kleine single eruit zag en ik was bijna verliefd op dat stuk vinyl. Overigens was ik ook dol op de cover en de achterkant van de singlehoes. Je gelooft het vast niet, maar ik kon er lange tijd naar kijken, was geobsedeerd door die gitaar. Voor wat betreft de tekst had ik natuurlijk geen flauw idee wat hij zong, maar ik vond het adembenemend mooi, voor zover ik dat nu over mijn 4-jarige ik kan zeggen. Laten we het er maar op houden dat ik al vrij jong kon genieten van geniale muziek!

I never wanted to be your weekend lover. I only wanted to be some kind of friend.

Purple Rain is een rockballade, gecombineerd met elementen van pop, gospel en country. Het is de soundtrack van de film Purple Rain die in 1983 in Minneapolis en omgeving werd opgenomen. Deze semiautobiografische film gaat over een jonge muzikant die, met als achtergrond een alcoholverslaafde vader en zijn jonge liefde, de muzikale strijd aangaat met de lokale band The Time. Het was deze film en de bijpassende soundtrack die ervoor zorgden dat hij internationaal doorbrak. Het album Purple Rain kwam in 1984 uit en de single When Doves Cry leverde hem zijn eerste Amerikaanse nummer 1-hit op. Het album werd uiteindelijk meer dan 15 miljoen keer verkocht.

Purple rain, purple rain. I only wanted to see you. Underneath the purple rain.

Purple Rain begint met een korte, maar geweldige, gitaarsolo die mij altijd meteen alert maakt voor wat komen gaat. Met de laatste gitaarnoten valt de drum samen en volgt het prachtige unieke stemgeluid van Prince. Je moet van zijn sound houden, ik vind het geweldig, maar zou niet weten hoe ik het precies moet omschrijven. Misschien is het ook niet in één woord – of zelfs één zin – uit te leggen. De stem raakt me. Keer op keer. Overigens zit er ook een geweldige gitaarsolo in het nummer. Dat heeft er elf jaar later voor gezorgd dat ik een elektrische gitaar kocht en ik die solo stiekem op mijn kamer meespeelde. Uiteraard nooit zo goed als dat van hem! Helaas werd het niets met mijn muzikale (lees: gitaar c.q. band) carrière, maar artiesten als Prince laten nog altijd mijn hart sneller slaan wanneer ik hun stemmen hoor. Helaas zal ik deze stem nooit live horen. Een grote held is vandaag overleden.

It’s time we all reach out for something new,
that means you too.

*Bron informatie: Wikipedia
Bron Lyrics © Universal Music Publishing Group

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

3 reacties op ‘Purple Rain – Prince

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s