De 10 mooiste liedjes van Claudia de Breij

Al sinds vele jaren ben ik groot fan van Claudia de Breij, die op 13 maart 1975 werd geboren in Utrecht. Ze is een Nederlandse cabaretier, liedschrijver, televisiemaker en radio-dj. Daarnaast was ze columnist voor onder andere het AD en is ze auteur van diverse boeken; waaronder »»»Neem een geit en andere levenslessen«««. Er is iets in haar waardoor ik me in zekere zin verbonden voel met haar teksten en haar manier van denken. Hieronder deel ik met jou de mooiste tien liedjes van Claudia de Breij. Uiteraard heeft ze er nog heel veel meer geschreven.


1. Jouw liedje

ᴍɪᴊɴ ʜᴀʀᴛ sʟᴏᴇɢ ᴇᴠᴇɴ ᴏᴠᴇʀ
ᴛᴏᴇɴ ᴅᴀᴛ ᴠᴀɴ ᴊᴏᴜ ʙᴇɢᴏɴ
ɪᴋ ᴋᴏɴ ʜᴇᴛ ɴɪᴇᴛ ɢᴇʟᴏᴠᴇɴ
ɴɪᴇᴛ ɢᴇʟᴏᴠᴇɴ ᴅᴀᴛ ʜᴇᴛ ᴋᴏɴ

ᴡᴀɴᴛ ᴀʟs ᴊɪᴊ ᴊᴇ ʜᴀʀᴛsʟᴀɢ ᴠᴏᴇʟᴛ,
ᴅᴀɴ ᴠᴏᴇʟ ᴊᴇ ᴅɪᴇ ᴠᴀɴ ᴍɪᴊɴ ᴍɪᴊ,
ᴇɴ ʙᴇɴ ɪᴋ sᴛᴇᴇᴅs ᴅɪᴄʜᴛʙɪᴊ2. Later wordt het beter


𝓛𝓪𝓽𝓮𝓻 𝔀𝓸𝓻𝓭𝓽 𝓱𝓮𝓽 𝓫𝓮𝓽𝓮𝓻
𝓖𝓮𝓵𝓸𝓸𝓯 𝓶𝓮 𝓼𝓬𝓱𝓪𝓽
𝓛𝓪𝓽𝓮𝓻 𝔀𝓸𝓻𝓭𝓽 𝓱𝓮𝓽 𝓫𝓮𝓽𝓮𝓻
𝓐𝓵𝓼 𝔀𝓮 𝓭𝓲𝓽 𝓱𝓮𝓫𝓫𝓮𝓷 𝓰𝓮𝓱𝓪𝓭
𝓛𝓪𝓽𝓮𝓻 𝔀𝓸𝓻𝓭𝓽 𝓱𝓮𝓽 𝓫𝓮𝓽𝓮𝓻
𝓑𝓮𝓽𝓮𝓻 𝔀𝓸𝓻𝓭𝓽 𝓱𝓮𝓽 𝓵𝓪𝓽𝓮𝓻
𝓛𝓪𝓽𝓮𝓻 𝓪𝓵𝓼 𝔀𝓮 𝓭𝓲𝓽 𝓱𝓮𝓫𝓫𝓮𝓷 𝓰𝓮𝓱𝓪𝓭


Jaren geleden kocht ik via iTunes de muziek van de album waarop dit liedje staat. Ik was meteen fan van dit nummer, want het bracht me (h)erkenning en ik besefte dat ik niet de enige was die struggelde toen ze nog jong was. Claudia de Breij benoemde alles wat ik al klein meisje ook zo voelde en dat gaf toch een zekere troost met terugwerkende kracht. Ik heb het heel erg vaak geluisterd in die tijd, maar toen Spotify zijn intrede deed luisterde ik steeds minder naar de muziek van iTunes en ‘vergat’ ik deze muziek. Toen de coronacrisis net begon liep ik soms een rondje in het park achter mijn huis om even mijn hoofd even leeg te maken en op een dag kwam dit liedje voorbij en besefte ik dat het best van toepassing was. Misschien onnodig om te zeggen dat ik op dat moment tot tranen geroerd was, maar ik doe het toch.3. Ik zie jou


𓁹 𝙹𝚎 𝚍𝚎𝚗𝚔𝚝 𝚍𝚊𝚝 𝚓𝚎 𝚗𝚒𝚎𝚝 𝚖𝚘𝚘𝚒 𝚋𝚎𝚗𝚝 𝚎𝚗 𝚟𝚎𝚛𝚜𝚝𝚘𝚙𝚝 𝚓𝚎 𝚐𝚎𝚣𝚒𝚌𝚑𝚝.
𝙳𝚎 𝚕𝚒𝚝𝚝𝚎𝚔𝚎𝚗𝚜 𝚟𝚊𝚗 𝚟𝚛𝚘𝚎𝚐𝚎𝚛 𝚠𝚒𝚕 𝚓𝚎 𝚘𝚗𝚝𝚝𝚛𝚎𝚔𝚔𝚎𝚗 𝚟𝚊𝚗 𝚑𝚎𝚝 𝚣𝚒𝚌𝚑𝚝.
𝙹𝚎 𝚍𝚎𝚗𝚔𝚝 𝚊𝚕𝚜 𝚒𝚔 𝚗𝚊𝚊𝚛 𝚗𝚒𝚎𝚖𝚊𝚗𝚍 𝚗𝚊𝚊𝚛 𝚖𝚒𝚓 𝚔𝚒𝚓𝚔𝚝 𝚍𝚊𝚗 𝚔𝚒𝚓𝚔𝚝 𝚎𝚛 𝚘𝚘𝚔 𝚗𝚒𝚎𝚖𝚊𝚗𝚍 𝚗𝚊𝚊𝚛 𝚖𝚒𝚓. 𓁹4. Mag ik dan bij jou


𝘼𝙡𝙨 𝙝𝙚𝙩 𝙚𝙞𝙣𝙙𝙚 𝙠𝙤𝙢𝙩
𝙀𝙣 𝙖𝙡𝙨 𝙞𝙠 𝙙𝙖𝙣 𝙗𝙖𝙣𝙜 𝙗𝙚𝙣
𝙈𝙖𝙜 𝙞𝙠 𝙙𝙖𝙣 𝙗𝙞𝙟 𝙟𝙤𝙪?
𝘼𝙡𝙨 𝙝𝙚𝙩 𝙚𝙞𝙣𝙙𝙚 𝙠𝙤𝙢𝙩
𝙀𝙣 𝙖𝙡𝙨 𝙞𝙠 𝙙𝙖𝙣 𝙖𝙡𝙡𝙚𝙚𝙣 𝙗𝙚𝙣
𝙈𝙖𝙜 𝙞𝙠 𝙙𝙖𝙣 𝙗𝙞𝙟 𝙟𝙤𝙪?


Wat mij betreft een van de mooiste liedjes ooit geschreven en ook in deze coronatijd erg van toepassing. Daarnaast heb ik een mooie herinnering aan dit liedje, want mijn zoon heeft eerder dit jaar samen met een aantal van zijn klasgenoten een »»»aangepaste versie gezongen voor zijn meester«««. Daarmee kwamen ze ook op Omroep Gelderland.5. Achterin


ᴇʀ ᴡᴀs ᴇᴇɴ ʙᴇᴇᴛᴊᴇ ᴏᴏʀʟᴏɢ
ᴍᴀᴀʀ ᴅɪᴇ ᴡᴀs ɴᴏɢ ᴋᴏᴜᴅ
ᴘᴀᴘᴀ, ᴅʀᴀᴀɪᴅᴇ ʙᴏɴᴇʏ ᴍ
ᴇɴ ᴅᴀᴛ ʜᴇᴇᴛᴛᴇ ɴᴏɢ ɴɪᴇᴛ “ғᴏᴜᴛ”
ᴇɴ ᴡᴇ ʀᴇᴅᴇɴ ᴍᴇᴇ
ᴡɪsᴛᴇɴ ɴɪᴇᴛ ᴡᴀᴀʀʜᴇᴇɴ
ᴍᴀᴀʀ ᴅᴀᴛ ɢᴀғ ɴɪᴇᴛ ᴡᴀɴᴛ ʜᴇᴛ ᴋᴡᴀᴍ ᴡᴇʟ ɢᴏᴇᴅ
ᴡᴇ ᴡᴀʀᴇɴ ɴɪᴇᴛ ᴀʟʟᴇᴇɴ


Dit liedje doet me denken aan mijn jeugd. Achterin in de auto bij mijn tante D. op weg naar Amsterdam. Op de achterbank met heerlijke Milka reepjes witte chocolade crunch (die niet meer bestaan) en van die citroen en salmiak balletjes. Aan het einde van de rit natuurlijk kotsmisselijk, maar o zo gelukkig. Ik hield toen al van Amsterdam. De winkels waren zo anders dan in de kleine stad waar ik ben opgegroeid. Als ik geluk uit mijn jeugd zou moeten omschrijven dan is dit het eerste wat in me opkomt.6. Mis je zo graag


ʇɐɐʇsǝq ɾ̣ı̣ɾ̣ ʇɐp ɥɥoO
sı̣ ʇǝɥ pǝoƃ ǝoɥ ɹǝǝʍ ʞı̣ ʇǝǝM
sı̣ɯ ǝɾ̣ ʞı̣ ɹǝǝuuɐʍ ʇuɐM
ʇɐɐƃ ǝɾ̣ sןɐ ́ǝʞo sı̣ ꓕ’
ƃɐɐɹƃ oz ǝɾ̣ sı̣ɯ ʞı̣ ʇuɐM
ʇɐɐƃ ǝɾ̣ sןɐ ́ǝʞo sı̣ ꓕ’7. Weet je nog


𝑽𝒓𝒐𝒆𝒈𝒆𝒓 𝒕𝒐𝒆𝒏 𝒊𝒌 𝒌𝒍𝒆𝒊𝒏 𝒘𝒂𝒔, 𝒎𝒐𝒆𝒔𝒕 𝒊𝒌 𝒗𝒂𝒂𝒌
𝑴𝒆𝒕 𝒎’𝒏 𝒎𝒐𝒆𝒅𝒆𝒓 𝒎𝒆𝒆 𝒅𝒆 𝒔𝒕𝒂𝒅 𝒊𝒏 𝒏𝒂𝒂𝒓 𝒆𝒆𝒏 𝒔𝒕𝒐𝒇𝒇𝒆𝒏𝒛𝒂𝒂𝒌
𝑯𝒆𝒕 𝒅𝒖𝒖𝒓𝒅𝒆 𝒖𝒓𝒆𝒏, 𝒊𝒌 𝒗𝒆𝒓𝒗𝒆𝒆𝒍𝒅𝒆 𝒎𝒆 𝒌𝒂𝒑𝒐𝒕
𝑻𝒆𝒓𝒘𝒊𝒋𝒍 𝒛𝒆 𝒖𝒊𝒕𝒈𝒆𝒃𝒓𝒆𝒊𝒅 𝒏𝒂𝒂𝒓 𝒅𝒂𝒕 𝒆𝒏𝒆 𝒔𝒕𝒐𝒇𝒋𝒆 𝒛𝒐𝒄𝒉𝒕

𝑴𝒂𝒂𝒓 𝒏𝒖 𝒊𝒌 𝒊𝒏 𝒅𝒆 𝒔𝒄𝒉𝒂𝒑𝒑𝒆𝒏 𝒛𝒐𝒆𝒌
𝑬𝒆𝒏 𝒌𝒏𝒐𝒐𝒑 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒂𝒂𝒏 𝒎’𝒏 𝒔𝒑𝒊𝒋𝒌𝒆𝒓𝒃𝒓𝒐𝒆𝒌
𝑾𝒆𝒆𝒕 𝒊𝒌 𝒉𝒐𝒆 𝒉𝒆𝒕 𝒊𝒔
𝑫𝒂𝒕 𝒘𝒆 𝒂𝒍𝒍𝒆𝒎𝒂𝒂𝒍 𝒃𝒍𝒐𝒐𝒕 𝒔𝒕𝒂𝒂𝒏
𝑯𝒆𝒕 𝒍𝒆𝒆𝒅 𝒅𝒂𝒕 𝒎𝒐𝒆𝒅𝒆𝒓𝒔 𝒐𝒐𝒌 𝒅𝒐𝒐𝒅 𝒈𝒂𝒂𝒏
𝑬𝒏 𝒉𝒐𝒆 𝒊𝒌 𝒋𝒆 𝒎𝒊𝒔
𝑵𝒖 𝒂𝒍 𝒎𝒊𝒔


Ook weer een liedje dat me terugbrengt naar mijn jeugd. Overigens ook weer van hetzelfde album als ‘Achterin’ en ‘Later wordt het beter’. Mijn moeder maakte ook (bijna) altijd mijn kleding en ik weet nog hoe bijzonder ik het vond dat zij dat kon. Ik heb het zelf wel gedaan toen mijn dochter klein was, maar ik heb voor het laatst iets gemaakt toen mijn zoon bijna 1 was. Ik heb er nooit zoveel liefde voor gevoeld als mijn moeder, maar ik denk met plezier terug aan die tijden dat mijn moeder mooie kleding voor me naaide.8. Proost op de verliezers


𝖂𝖎𝖓𝖓𝖊𝖓 𝖟𝖎𝖙 𝖛𝖔𝖑 𝖌𝖑𝖎𝖙𝖙𝖊𝖗𝖘
𝕸𝖆𝖆𝖗 𝖜𝖎𝖓𝖘𝖙 𝖎𝖘 𝖒𝖔𝖗𝖌𝖊𝖓 𝖜𝖊𝖌
𝖁𝖊𝖗𝖑𝖎𝖊𝖟𝖊𝖓 𝖎𝖘 𝖓𝖎𝖊𝖙 𝖊𝖊𝖗𝖑𝖎𝖏𝖐
𝕸𝖆𝖆𝖗 𝖛𝖊𝖗𝖑𝖎𝖊𝖘 𝖎𝖘 𝖜𝖊𝖑 𝖔𝖕𝖗𝖊𝖈𝖍𝖙9. Angry Young Dutch Girl in New York


𝒟𝑒 𝓈𝓅𝒾𝒿𝓉 𝒹𝒾𝑒 𝒾𝓃 𝑒𝓁𝓀𝑒 𝓌𝒾𝓃𝓀𝑒𝓁𝓇𝓊𝒾𝓉, 𝓅𝓇𝑒𝒸𝒾𝑒𝓈 𝓋𝑜𝑜𝓇 𝒹𝑒
𝓅𝓇𝒶𝒹𝒶’𝓈 𝑔𝒶𝒶𝓉 𝓈𝓉𝒶𝒶𝓃
𝒽𝒶𝒶𝓇 𝓂𝑒𝑒𝓌𝒶𝓇𝒾𝑔 𝒶𝒶𝓃𝓀𝒾𝒿𝓀𝓉 𝑒𝓃
𝓏𝑒𝑔𝓉: “𝒮𝓉𝑜𝓂𝓂𝑒 𝓀𝓊𝓉 𝓌𝒶𝓈 𝒹𝒶𝓃 𝑔𝑒𝑔𝒶𝒶𝓃”

𝒵𝑒 𝓌𝒶𝓈 𝒷𝓁𝑜𝓃𝒹 𝓂𝑒𝓉 𝒷𝓁𝒶𝓊𝓌𝑒 𝑜𝑔𝑒𝓃 𝓏𝑜𝒶𝓁𝓈 𝒾𝑒𝒹𝑒𝓇𝑒𝑒𝓃
𝓊𝒾𝓉 𝒽𝒶𝒶𝓇 𝒹𝑜𝓇𝓅 𝓉𝑒 𝒷𝒶𝓃𝑔 𝑜𝓂 𝓉𝑒 𝓏𝒾𝑒𝓃 𝓌𝒾𝑒
𝓏𝑒 𝓏𝑜𝓊 𝓀𝓊𝓃𝓃𝑒𝓃 𝓏𝒾𝒿𝓃
𝒜𝓃𝑔𝓇𝓎 𝓎𝑜𝓊𝓃𝑔 𝒟𝓊𝓉𝒸𝒽 𝑔𝒾𝓇𝓁 𝒾𝓃 𝒩𝑒𝓌 𝒴𝑜𝓇𝓀


voor wie geen richting heeft is een toeval al snel een teken10. Deze armen


Want deze armen slagen er
Misschien in los te laten
Wat ik moet en vast te houden
Wat ik wilBezoek de website van »»»Claudia de Breij««« voor meer informatie.


Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

2 reacties op ‘De 10 mooiste liedjes van Claudia de Breij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s