Nu het nog kan ~ rebelleer

We leven in een uitzonderlijke tijd. Alles staat op het spel: ons welzijn, onze toekomst, onze planeet.
Samen kunnen we een einde maken aan de wereldwijde klimaatcrisis en de ecologische ramp die zich aan het voltrekken is. Niemand hoeft machteloos toe te kijken. Maar het is nu of nooit. Dit boek geeft je hoofd de kennis, je hart het vuur en je handen de instrumenten om in actie te komen tegen extinctie en vóór het leven.
Lees, leer en rebelleer. Nu het nog kan.

Nu het nog kan is opgebouwd uit drie delen, in overeenstemming met de drie eisen van Extinction Rebellion:
 • Wees eerlijk
 • Doe wat nodig is
 • Laat burgers beslissen

In de drie delen komen verschillende personen aan het woord; de helft van hen zijn mensen die actief zijn binnen Extinction Rebellion.

Het boek begint met een voorwoord van Jan Terlouw, die je even fijn met je neus op de feiten drukt voor wat betreft de wereld waarin onze kinderen en kleinkinderen zullen opgroeien als er niet snel iets gaat gebeuren. Gelukkig heeft hij ook goed nieuws als het bijvoorbeeld gaat over energie, maar daar moet nog wel het een en ander voor gebeuren.

Wees eerlijk

Over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen.

Met artikelen van onder andere:

 • Klimatoloog Ernst-Jan Kuiper over de opwarming van de aarde
 • Generaal Tom Middendorp over de invloed van het klimaat op conflictsituaties.
 • Activiste Jesse van Schaik (2004) over demonstraties, scholieren en Fridays for future.

‘Hoe wij met de wereld omgaan, vertaalt zich in hoe de wereld zich aan ons openbaart. ‘

Doe wat nodig is

Om biodiversiteit te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.

Met artikelen van onder andere:

 • Adviseur wetgeving en milieu Shirleen Chin over ecocidewetgeving
 • Activist, politicus en bioboer in opleiding Jelle de Graaf over agro-ecologie.
 • Student politicologie en antropologie Louisa Crysmann (1999) over demonstraties, arrestaties en hulp van Extinction Rebellion.

Laat de burgers beslissen

over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Met artikelen van onder andere:

 • Bedrijfskundige, jurist en filosoof Marjan Minnesma over volledige duurzame energie en burgerparticipatie.
 • Biograaf Eva Rovers over burgerberaad als aanvulling op het huidige democratische systeem en crowdsourcen.

Wat ik ervan vind

Lastig onderwerp

Het werd me meteen bij het voorwoord al duidelijk dat dit boek me de pet te boven zou gaan, maar ik heb het gekocht omdat ik meer over het onderwerp wilde leren en beloofde mezelf daarom ook dat ik niet alles hoefde te onthouden en dat wat ik wel begreep mooi meegenomen was.

Naïef

Ik moet schaamtevol toegeven dat ik erg naïef was. Ik zag de afgelopen jaren van alles gebeuren in de wereld, maar had werkelijk geen idéé dat het allemáál direct te maken had met het klimaat. Dan heb ik het niet alleen over bosbranden, stormen, hittegolven en overstromingen, maar ook conflictsituaties in oorlogsgebieden, vluchtelingen en extremisme. Ik legde de link gewoon niet.

Economie

Wat betreft de rol van economie: ik begreep er vrijwel niets van, maar dat het een belangrijke rol speelt is duidelijk. Er zijn meerdere hoofdstukken aan besteed.

Vreedzaam?

Voorin het boek staat dat deze groep vreedzame demonstraties organiseert, maar op het moment dat ik dit boek aan het lezen was zag ik een demonstratie op televisie die plaatsvond in Londen. De straat werd dusdanig geblokkeerd dat zelfs de ambulance niet weg kond rijden, terwijl ze iemand aan boord hadden. Wellicht een momentopname, maar ik vond er wel wat van en ging er daardoor toch iets anders tegenaan kijken.

Geen held

Rebelleren is niet voor mij weggelegd. Of dat komt omdat ik nu eenmaal niet graag zichtbaar ben of omdat ik er niet achter sta weet ik niet precies. Angst zal een grote rol spelen; ik ben altijd wat bang in grote menigten. Maar ik voel me ook tot geen enkel onderwerp zo aangetrokken om een strafblad voor te riskeren. Geen held in mij te vinden!

Het verschil maken

Gelukkig zijn er in de geschiedenis vele mensen opgestaan die wel durfden te demonstreren – en te rebelleren – en daarmee het verschil konden maken voor de mensen van nu. Ik ben blij dat er op dit moment ook nog strijders zijn en hopelijk maken zij het verschil voor de (nabije) toekomst.

Rebellie gaat niet alleen over roepen dat het anders moet, rebellie gaat ook over jezelf bevrijden uit het zich alles toe-eigenende systeem.

Jamie Nee (alias, 1991)

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s