Pride (In The Name Of Love) – U2

Vandaag is het 53 jaar geleden dat Martin Luther King werd doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis Tennesse in Amerika. King, een Amerikaanse baptistendominee en politiek leider was tevens één van de prominentste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

 “Early morning, April four. Shot rings out in the Memphis sky.”

Eerder schreef ik al een Muziek uit vervlogen tijden over Sunday Bloody Sunday van U2, maar aangezien ik daarin al vertelde over de band wil ik het vandaag graag hebben over deze memorabele dag in 1968 toen Martin Luther King werd vermoord. Dit nummer is een ode aan hem. Pride verscheen in september 1984, is de eerste single op het album The Unforgettable Fire, maar verscheen ook op de compilatie-cd The Best of 1980-1990.*

“One man come in the name of love. One man come and go.
One man come he to justify. One man to overthrow.”

Martin Luther King Jr. werd geboren op 15 januari 1929 in Atlanta als zoon en kleinzoon van predikanten van de Ebenezer Baptist Church in Atlanta, Georgia. Hij had een oudere zus en jongere broer. Gezamenlijk groeiden zij op in een veilige en liefdevolle omgeving. Hun vader voedde de kinderen op met tucht, terwijl hun moeder zorgde voor de zachtmoedige tegenhang. En hoewel zij ongetwijfeld hun best deden, ze konden hen niet beschermen tegen racisme. Martin Luther King Sr. vocht tegen raciale vooroordelen, niet alleen omdat zijn ras leed, maar omdat hij racisme en afscheiding beschouwd als een belediging naar God’s wil.

“One man caught on a barbed wire fence. One man he resist.
One man washed up on an empty beach. One man betrayed with a kiss.”

King jr. studeerde theologie aan het Crozer Theological Seminary in Chester, Pennsylvania, waar hij in 1955 het doctoraat verkreeg, hij was 25 jaar oud. Hij wijdde zich aan zijn ambt van dominee van de Dexter Avenue baptist Church en was er getuige van een incident dat de burgerrechtenbeweging in een stroomversnelling bracht.

Op de avond van 1 december 1955 zat de 42-jarige zwarte Rosa Parks in de Cleveland Avenue bus en was op weg naar haar huis. Ze zat op de eerste rij van de van de “gekleurde” sectie in het midden van de bus. Terwijl de bus zijn route reed vulden de plekken in de witte sectie zich, waardoor er een plaats tekort ontstond voor de blanke mensen. Het viel de buschauffeur op dat verscheidene witte mannen stonden en beval Rosa en een aantal andere Afro-Amerikanen hun plaats af te staan. Drie anderen gaven er gehoor aan, maar Rosa bleef zitten. Aangezien het destijds verplicht was om als neger je plaats af te staan aan een blanke, vroeg de chauffeur het haar nogmaals, maar ze weigerde wederom. Niet veel later werd ze gearresteerd.** Onder leiding van Martin Luther King verzette de zwarte gemeenschap in Montgomery zich tegen deze arrestatie. De negers besloten, uit protest tegen de rassenscheiding in het openbaar vervoer, tot een grootscheepse boycot. Ze maakten geen gebruik meer van het openbaar vervoer. De actie duurde bijna vierhonderd dagen en Martin Luther King werd bekend in heel Amerika. In 1956 werd de discriminerende wet uiteindelijk ingetrokken. Januari 1957 werd de Southern Christian Leaderschip Conference (SCLC) opgericht en King werd de eerste voorzitter van deze mensenrechtenorganisatie. Nadat hij Pakistan en India had bezocht verhuisde hij naar Atlanta en werd hij hulpdominee in de kerk van zijn vader. Daardoor had hij meer tijd om zich in te zetten voor de SCLC. ***

“In the name of love. What more in the name of love.
In the name of love. What more in the name of love.”

Op 28 augustus 1963 hield Martin Luther King zijn beroemdste toespraak. Hij had een mars naar Washington georganiseerd waar 200.000 blanke en zwarte mensen aan deelnamen. In zijn toespraak beschreef hij dat blanken en zwarten kunnen samenleven en sprak hij de legendarische woorden:

“I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.”  — Martin Luther King, Jr.

Kort na deze toespraak ontving King de Nobelprijs voor de Vrede en nam de Amerikaanse president Lyndon Johnson de Voting Rights Act aan. Hierdoor kreeg de Amerikaanse overheid onder meer de mogelijkheid rassengelijkheid op de werkvloer of bij openbare diensten af te dwingen. De acties van King en zijn volgelingen hadden succes: discriminatie bij huisvesting werd verboden en zwarten kregen kiesrecht.

Op 3 april 1968, in wat een griezelig profetische toespraak bleek te zijn, zei hij: ‘Ik heb het beloofde land gezien. Ik kan daar niet met jullie zijn. Maar ik wil dat jullie vanavond weten dat wij, als volk, daar in dat beloofde land zullen komen.’ De volgende dag, terwijl hij op het balkon van zijn kamer in het Lorraine Motel staat, wordt Martin Luther King Jr. geraakt door de kogel van een sluipschutter.

De schutter, een zwerver en voormalige gevangene genaamd James Earl Ray, werd uiteindelijk aangehouden na een twee maanden durende, internationale klopjacht. Hij bekende de moord, op aanraden van zijn advocaat, ontliep zo de doodstraf, maar werd uiteindelijk veroordeeld tot 99 jaar gevangenisstraf. De rest van zijn leven probeerde hij zijn bekentenis in te trekken door te beweren dat er sprake was geweest van een samenzwering en in 1997 werd deze opvatting gesteund door leden van de familie van King. James Earl Ray stierf in de gevangenis op 23 April 1998.

“Free at last, they took your life.
They could not take your pride.”

Martin Luther King werd 39 jaar oud.
*Bron: Wikipedia
**Bron: Biography.com
***Bron: Historiek.net
Bron songtekst: U2.com

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Een reactie op “Pride (In The Name Of Love) – U2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s