The passion ✞- Ik ben er voor jou ☥

Foto door Alem Su00e1nchez op Pexels.com

Vanavond is het weer zover: dan is er weer een nieuwe editie van The Passion te zien op televisie. Vorig jaar was het een bizar, vreemd jaar waarin de EO alle zeilen moest omgooien om toch dit programma op televisie te krijgen en ik moet zeggen dat ik daar heel blij mee was, want wat ik nu Pasen zonder dit televisieprogramma vol hoop en liefde? In 2020 waren er maar twee rollen weggelegd: die van de de verteller (Johnny de de Mol) en de verslaggever van de processie (Anne-Mar Zwart). Ik weet nog hoe ik met een verdrietig gevoel naar dat alles aan het kijken was, maar me tegelijkertijd meer hoop gaf dan andere jaren. Ik was benieuwd hoe ze dat dit jaar gaan doen en ben op jacht gegaan naar informatie. Hieronder zal ik je een beetje vertellen over wat ik allemaal vond én ik deel met jullie mijn top 7 van de mooiste liedjes van The Passion.


Het verhaal ✡

Vandaag is het Witte donderdag, de dag waarop Jezus op de Olijfberg werd verraden door Judas. Hij werd gearresteerd en de soldaten van de Hogepriester brachten hem naar Pontius Pilatus – de man die hem ter dood moest veroordelen. Pilatus vond echter dat Jezus niets verkeerd had gedaan en kon geen reden vinden om hem ter dood te veroordelen. De aanklagers bleven echter aandringen, verklaarden dat Jezus zich de ‘koning der Joden’ liet noemen en dat dit alleen al een veroordeling zou rechtvaardige. Pilatus moest een manier vinden om zijn handen in onschuld te wassen. Die vond hij in de traditie dat ter gelegenheid van Pesach (een joods feest) een misdadiger gratie wordt verleend door het volk. Pilatus gaf aan dat het volk mocht kiezen tussen Jezus en de moordenaar Barabbas. Zij kozen voor de laatste en Jezus zou gekruisigd worden.

Op Goede vrijdag werd hij aan het kruis genageld en kort voor de joodse sabbat, op de vooravond van het Pesach, stierf hij.
Hij werd begraven in een graf dicht bij Golgotha en op zondagmorgen ontdekten Maria van Magdala, Salomé en Maria, de moeder van Jakobus dat Jezus was opgestaan. Kort daarop verscheen hij aan Maria Magdalena.

Wil je meer weten over deze dagen (die samen met Palmzondag, Heilige- maandag, dinsdag en woensdag de ‘goede week’ vormen) »»»kijk dan hier«««.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Ik ben er voor jou ☥

The Passion vertelt door middel van tekst en muziek het verhaal over Pasen en vindt elk jaar plaats in een andere stad. Dit jaar is dat in Roermond en het onderwerp is: #ikbenervoorjou. Vanwege COVID-19 is er dit jaar geen mogelijkheid om mee te lopen met de processie, maar je kunt wel op een andere manier actief meedoen; er is namelijk de mogelijkheid om een video in te sturen of een bericht achter te laten. Daarnaast kun je ook het ‘Ik ben er voor jou’ gebaar maken. The Passion zegt hierover: “Het afgelopen jaar zijn de gestrekte armen hét symbool geworden van onze anderhalvemetersamenleving. We draaien dit om: met open armen laten we zien ‘ik ben er voor jou’. De leukste ingezonden video’s met het ‘Ik ben er voor jou’-gebaar zie je terug op de site live.thepassion.nl én in de live uitzending van The Passion op 1 april.” Ook dit jaar is er weer een themalied, met een speciale tekst dat (hoe kan het ook anders) ‘Ik ben er voor jou’ heet. Het is geschreven op de melodie van de hitserie Friends en je kunt de tekst – dat door Remco Veldhuis is geschreven – »»»hier««« vinden.

Rolverdeling

De rolverdeling is dit jaar als volgt:

  • Anita Witzier – presentator
  • Humberto Tan – verteller
  • Trijntje Oosterhuis – Maria
  • Freek Bartels – Jezus
  • Leo Alkemade – Petrus
  • Rob Dekay – Judas
  • Tygo Gernandt – Pilatus
Foto door Pixabay op Pexels.com

Mijn top 7 uit The Passion

1. Heb het leven lief – Maria

Elske DeWall zingt als Maria live tijdens The Passion 2017 op het Wilhelminaplein in Leeuwarden het nummer ‘Heb het leven lief’ van Liesbeth List. Dit liedje heeft na de aflevering van The Passion nog maandenlang op repeat gestaan tijdens het fietsen en wandelen. Ik had het nodig, ik had verdriet en ik vond er troost in. Toevalligerwijs luisterde ik het liedje altijd als hier in de omgeving fietste. Mooi hoe het dan nu allemaal bij elkaar komt.


2. Wie heeft de zon… Ik leef m’n eigen leven – Jezus, Juda en Petrus

Dit nummer staat in een iets andere variant in mijn Spotify lijst, maar ik vind dit persoonlijk de mooiste versie. Jezus (Tommie Christiaan) en Judas (Jeangu Macrooy) zingen een mix tussen de liederen Wie heeft de zon uit je gezicht gehaald (Herman van Veen) en Ik leef m’n eigen leven (André Hazes). Petrus (Brainpower) rapt een rake tekst over verraad en liefde. → The Passion 2018 – Amsterdam de Bijlmer.

Ik leef m’n leven, zoals ik dat wil Ik bemoei me toch ook niet met een ander.


3. Wit licht – Judas

Jeroen van Koningsbrugge (Judas) zingt ‘Wit licht’ van Marco Borsato tijdens The Passion 2015. Dit nummer is een van de liedjes die me op de been hielden toen ik rond Pasen 2015 meerdere ontstekingen had in mijn gebit en zenuwpijnen veroorzaakten in mijn hele hoofd. Ik heb het in die tijd heel erg moeilijk gehad en kon helemaal niet naar de toekomst kijken. Deze muziek luisterde ik tijdens mijn wandelingen en gaven me de moed om toch door te gaan. Het zal voor mij altijd een belangrijk nummer blijven.


4. Mag ik dan bij jou – Jezus en Petrus

Dit nummer komt uit hetzelfde jaar. Vele malen heb ik het in de weken erna geluisterd en ik heb er zo waanzinnig hard met meegehuild. Het hielp me om alle overtollige pijn eruit te gooien en ik kon eindelijk de moeilijke tijd van mijn laatste zwangerschap en de depressies en angsten erna achter me laten. Het hielp me helen, na vijf jaar. Zelfs nu kan ik bijna niet meer naar deze tekst luisteren, maar het is niet meer zo intens als toen.

Als het einde komt, En als ik dan alleen ben, Mag ik dan bij jou?


5. Schouder – Maria

Maria (Glennis Grace) zingt ‘Schouder’ tijdens The Passion 2018 vanuit De Bijlmer, Amsterdam. Ik weet nog hoe ik moest huilen aan het einde van deze editie. De tekst kwam zó bij me binnen dat ik het niet meer hield. Zelfs nu ik tijdens het typen luister voel ik het weer. Ook de originele versie van Jim Bakkum zelf zorgt voor een brok in mijn keel.


6. Dat is je mis – Maria

Nog een keer een eindliedje. Elske DeWall zingt live tijdens The Passion 2017 in Leeuwarden bij het kruis ‘Dat ik je mis’ van Maaike Oubouter. Misschien ligt het er ook wel aan dat Maria een moeder is – net als ik – en dat het me voornamelijk zo treft omdat het een afscheid van haar kind is. Nu ik even naar de beelden kijk voel ik het nog heel veel meer. Het is vreemd om al dat publiek te zien en dat raakt me in zekere zin ook. Ik begin het te voelen in mijn hele wezen dat de manier hoe we op dit moment leven niet houdbaar is. De anderhalvemetersamenleving is kil en hard, maar een beetje afstand in de toekomst niet vervelend zal zijn; zeker niet met vreemden die me te dichtbij komen. Toch hoort erbij evenementen publiek aanwezig te zijn. Punt.


7. Zwart Wit – Pontius Pilatus en Jezus

Als laatste wil ik eindigen met HET nummer van The Passion – Zwart Wit. Het is wel duidelijk dat een liedje als dit niet voor iedereen is weggelegd om mooi en indrukwekkend te zingen. Je moet wel wat in huis hebben om me te raken. Waarschijnlijk komt dat ik omdat ik ooit een Jesus Christ Superstar uitvoering in Carré gezien die geen enkele Pontius Pilatus sindsdien kan evenaren. Zijn intens donkere stem hoor ik meer dan 17 jaar later nog altijd in mijn hoofd als ik aan deze man denk. Maar goed, dat is wat betreft de donkerheid van de stem van een personage en het gevoel dat erbij hoort.
Even terug naar het kunnen zingen van deze tekst. Ze zullen er vast wel zijn, maar ik ben nog niemand tegengekomen die Zwart Wit zo goed kan zingen als Frank Boeijen zelf. Zijn stem hoort er toch het best bij en blijkbaar zit er iets in de toon en helderheid die anderen niet hebben. Ik heb alle uitvoeringen opnieuw geluisterd en deel hieronder graag de versie die ík in de afgelopen jaren van The Passion het beste vond.

Het was een lastige keuze, omdat geen van de combinaties perfect waren. Tommie Christiaan heeft op mij de meeste indruk gemaakt en ondanks het feit dat ik de rol van Arjan Ederveen niet heel bijzonder vond is deze het toch geworden.

Denk goed na aan welke kant je staat
Denk niet wit, denk niet zwart
Denk niet zwart-wit


Ik kijk er naar uit om ook dit jaar weer te genieten van het verhaal en van de muziek. Vooral het feit dat het in Roermond is, vind ik erg leuk omdat het goede herinneringen bij me oproept. Het is een van mijn favoriete plaatsen en ik ga er heel graag naar op vakantie. Niet de stad zelf, maar een klein (kerk)dorp in de buurt. Alleen maar leuke herinneringen voor mij in Roermond.

Bronnen: Wikipedia | The Passion |

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s