Gekochte boeken 2021 – eerste kwartaal

Ondanks mijn voornemen om in de eerste helft van 2021 geen boeken meer te kopen heb ik me daar niet echt aan kunnen houden. ben ik bang. Er waren een aantal boeken die mij “riepen” en die ik per se op dat moment wilde kopen. Ik weet inmiddels namelijk dat als je een boek heel graag wilt je hem maar beter niet kunt laten liggen, want voor je het weet is het uit de handel. Nu geef ik toe dat dat voor e-books minder aannemelijk is, maar ik neem die gok liever toch niet meer. Ik kocht in de eerste drie maanden van 2021 maar liefst twaalf boeken, waarvan ik er een aantal gelezen heb en een aantal hoog op mijn ‘te lezen lijst’ staan. Onderaan kun je lezen welke boeken ik inmiddels uit heb. Ik heb er overigens bewust voor gekozen vanaf nu geen sterren meer toe te kennen aan de boeken die ik gelezen heb, mocht het je opvallen ;-).

1. Dankbaar door het leven -Sadhana

De invloed van dankbaarheid op jouw geestelijke gezondheid, jouw kijk op het leven en jouw omgang met de uitdagingen van het leven, is immens. Het doel van dit boek is om jou te helpen je iedere dag bewust te laten zijn van alles waar je dankbaar voor kunt zijn. Het zal jouw leven transformeren. Dit een doe-boekje waarmee je leert beseffen dat geluk geen streven moet zijn en geen einddoel is. Geluk maak je zelf, door nu, op dit moment, te beseffen dat er veel is om dankbaar voor te zijn. 
Ik schreef »»»een blog over dankbaarheid««« en daar komt dit boek ook in voor.


2. Yogagirl – Rachel Brathen

The beautiful full-colour New York Times bestselling book, filled with stunning photography, written by the yoga instructor who inspires more than two million followers on Instagram every single day. Part self-help and part memoir, Yoga Girl is an inspirational look at the adventure that took writer and yoga teacher Rachel Brathen from her hometown in Sweden to the jungles of Costa Rica and finally to a paradise island in the Caribbean that she now calls home. With more than two million followers on Instagram, Brathen shares positive snippets of her life every day. In Yoga Girl, she gives readers an in-depth look at her journey from her self-destructive teenage years to the happy and inspiring life she’s built through yoga, mindfulness and meditation. Featuring spectacular photos of Rachel practising yoga in idyllic locations, along with step-by-step yoga sequences and simple recipes for a healthy, happy, and fearless lifestyle, Yoga Girl is all you need to inspire your own yoga journey. 


3. Erger wordt het niet – Laura Day

Het kan ongelofelijk zwaar zijn om een crisis door te maken. Maar als je je problemen op de juiste manier aanpakt, kunnen ze ook een bron van kracht, hoop en visie zijn. Je crisis wordt dan het begin van het leven dat je écht wil leiden. Laura Day heeft al talloze mensen geholpen om hun ergste momenten te overwinnen: de dood van een geliefde, het einde van een huwelijk of vriendschap, het verlies van een baan. In dit inspirerende boek gebruikt ze die ervaringen om ook anderen te helpen hun problemen achter zich te laten en ze op liefdevolle en praktische wijze richting hun nieuwe, betere leven te sturen. In Erger wordt het niet wordt onderscheid gemaakt tussen vier gedragspatronen die mensen kunnen hebben als ze worden geconfronteerd met een crisis: ontkenning, angst, woede en depressie. Aan de hand van adviezen en oefeningen legt Day uit hoe je elke verschillende reactie kunt ombuigen tot iets positiefs en geeft ze de lezer handvatten om problemen te veranderen in de grootste cadeaus die het leven te bieden heeft. Een tegenslag is het beste nieuwe begin!


4. Kukuru – de 10 grootste lessen tot nu toe – Giel Beelen

In februari schreef ik al een recensie over dit boek dat je »»»HIER««« kunt lezen.
Dit essay geeft je de 10 grootste lessen uit de eerste 50 afleveringen van de best beluisterde podcast in Nederland over spiritualiteit en zelfontwikkeling: KUKURU van Giel Beelen. Giel vertelt wat hij heeft geleerd van grootheden als Napoleon Hull, Brené Brown, Eckhart Tolle, Byron Katie en Tony Robbins, maar ook van de Nederlandse gasten die bij hem aan tafel zaten, zoals Wim Hof (the Iceman) en Jan Geurtz. Naast lessen over voeding, positiviteit, mindset en zelfliefde geeft Giel zijn eigen ochtendritueel prijs om uitgeslapen (en op tijd!) op je werk te verschijnen. Niets moet, maar er zijn wel dingen die je kán doen om het optimale uit het leven te halen. Welke dingen dat zijn, lees je in dit essay.


5. Geluk staat je goed – Tina Turner

In Geluk staat je goed vertelt Tina Turner openhartig over haar eigen spirituele ontdekkingsreis en hoe deze tot persoonlijke groei, enorme succes en vooral intense geluk leidde. In deze intieme vertelling deelt Tina de inzichten die haar leven veranderden en hoe het boeddhisme haar steun en toeverlaat werd. Tegelijkertijd inspireert ze de lezer aan de hand van tijdloze principes uit het boeddhisme zelf ook geluk te omarmen – iets dat voor iedereen ongeacht hun omstandigheden mogelijk is. Tina Turner worden we misschien nooit – maar met deze krachtige inzichten kunnen we wel net zo stralend in het leven staan als zij.


6. KliFi – Adriaan van Dis

De Oranjes zijn verjaagd, de republiek Nederland likt haar wonden na een orkaan en het volk schikt zich in een president die ontkennen tot kunst heeft verheven. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers. Geheel tegen zijn aard verzet hij zich en geeft hij een stem aan de slachtoffers van een lokale overstroming. KLiFi is een bitter vrolijke vertelling over uit de pas lopen, over onze neiging tot aanpassen en veinzen, en over lastige vriendschappen.
Ondanks dat ik niet zo goed weet wat ik over dit boek moet vertellen, omdat ik het niet kan samenvatten, wil je toch graag attenderen op KliFi. Vorige week was hij op televisie bij De Vooravond om zijn boek te promoten (klik »»»HIER««« om het filmpje te bekijken). Het Nederland van 2030 wordt geregeerd door een dictator en getroffen door een overstroming. ‘Een boek’ (aldus van Dis) ‘over klimaatveranderingen, populisme en vluchtelingen.’ Het heeft indruk op me gemaakt, ondanks dat ik nog even niet onder woorden kan brengen waarom. Van Dis is in ieder geval een van de weinige Nederlandse auteurs die ik lees. Ik houd van zijn eigenheid en zijn soms vreemde manier van denken dat ik helemaal herken in mezelf.


7. In weerwil van woorden – Dimitri Verhulst

Iedereen met een fobie voor de brievenbus, iedereen die zijn enveloppen dagenlang ongeopend op tafel laat liggen tot hij moedig genoeg is om ze open te maken, zal zich herkennen in Pol Verholst. Hoewel hij de zoon is van een postbode, en een groot liefhebber van de woorden, is zijn angst voor de post zo groot dat hij willens nillens zijn naam schonk aan een ziekte waar zovelen aan lijden. De angst voor post. Oftewel: de Ziekte van Verholst. Een ziekte die het hele leven kan ruïneren, en waarbij vergeleken de angst voor spinnen of iets als hoogtevrees werkelijk niets meer voorstelt.
Een paar dagen later verscheen aan dezelfde tafel auteur Dimitri Verhulst; een van de best gelezen auteurs in de Nederlandse taal. (klik »»»HIER««« om dat filmpje te bekijken). In weerwil van woorden gaat over de zoon van een postbode die tandarts is en zijn post niet durft open te maken. Hij gaat op een gegeven moment zelfs zo ver dat hij zijn post gaat opeten. Het verhaal begint ermee dat hij zit te wachten tot de politie hem komt halen en in zijn hoofd worden de gedachten steeds groter en groter. Ook voor dit boek geldt dat ik hou van de vreemde manier van denken waar ik bij tijd en wijle ook “last” van heb. In tegenstelling tot Adriaan van Dis heb ik van Verhulst nog niet heel veel boeken gelezen, maar ik hou wel van zijn schrijfstijl.


8. A girl behind dark glasses – Jessica Taylor-Bearman

From a darkened world, bound by four walls, a young woman called Jessica tells the tale of her battle against the M.E Monster. The severest form of a neuro immune disease called Myalgic Encephalomyelitis went to war with her at just 15 years old. From beneath her dark glasses, Jessica glimpses a world far different from the one she remembers as a teenage school girl. This true story follows her path as she ends up living in hospital for years with tubes keeping her alive. This harrowing story follows the highs and lows of the disease and being hospitalised, captured through her voice activated technology diary called Bug’ that enables her to fulfil her dream of one day becoming an author. It provides a raw, real-time honesty to the story that would be impossible to capture in hindsight.


9. Awaken the giant within – Tony Robbins

Bron: Bol.com

Wake up and take control of your life! From the bestselling author of Inner Strength, Unlimited Power, and MONEY Master the Game, Anthony Robbins, the nation’s leader in the science of peak performance, shows you his most effective strategies and techniques for mastering your emotions, your body, your relationships, your finances, and your life. The acknowledged expert in the psychology of change, Anthony Robbins provides a step-by-step program teaching the fundamental lessons of self-mastery that will enable you to discover your true purpose, take control of your life, and harness the forces that shape your destiny.
Ik heb dit boek geluisterd tijdens meerdere wandelingen en ik vind het jammer dat het een verkorte versie is van het boek (van 400 pagina’s), ik had graag meer willen horen. Maar goed, als het iets meer dan anderhalf uur duurt is het ook nog te behappen en hoor te komen. Tony Robbins praat heel erg snel, dus moest ik voor de verandering het luisterboek langzamer af laten spelen.


10. Waiting for Superman – Tracie White

For the past six years, Whitney Dafoe has been confined to a bedroom in the back of his parents’ home, unable to walk, eat or speak. His diagnosis? The mysterious disease myalgic encephalomyelitis or chronic fatigue syndrome (ME/CFS) which affects 20 million people around the world who largely suffer in silence because the condition is little known and much misunderstood. Waiting for Superman follows Whitney’s father, groundbreaking geneticist Ron Davis, as he uncovers new possibilities for treatments and potentially a cure. At its heart, this book is about more than just cutting-edge research or a race to find an answer – it’s about the lengths to which a parent will go to save their child’s life.


11. Het geschenk – Edith Eger

Bron: Bol.com

Toonaangevend psycholoog Edith Eva Eger – bekend als de ballerina van Auschwitz – begeleidt lezers op een universele reis naar vrijheid en genezing. Wat er met ons gebeurt is uiteindelijk niet het belangrijkst. Het gaat erom wat we ermee doen. We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren. Dr. Edith Eger, gevierd therapeut en Holocaustoverlever, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egers’ eigen leven en die van haar cliënten Het geschenk. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.
Dit boek heb ik vorig geluisterd via Kobo Plus en vond ik zo mooi (en interessant) om te lezen dat ik hem al e-book heb gekocht. Ik wil hem per se nog een keer lezen. Het nadeel van een luisterboek is namelijk dat aantekeningen maken bijna niet gaat. Het kan wel, maar kost mij te veel energie. Toch staan er heel veel wijze lessen in dit boek dat ik graag nog eens op mijn gemak lees van papier.


12. De Celestijnse belofte – James Redfield

In De Celestijnse belofte gaat de hoofdpersoon in de regenwouden van Peru op zoek naar een eeuwenoud manuscript. Dit kostbare boek voorspelt het lot van de mensheid en biedt op persoonlijk vlak juist diepe inzichten in wie je bent en waar je staat. Het bevat een schat aan wijsheid en machtige personen willen daarom de verspreiding van deze kennis tegenhouden om zo hun eigen posities in de hiërarchie veilig te stellen. Ondanks alle dreiging en tegenwerking zet de hoofdpersoon zijn zoektocht voort en met succes. Gaandeweg geeft het kostbare manuscript zijn geheimen een voor een prijs – aan de hoofdpersoon en aan de lezer.
Dit boek staat al zeker 21 jaar op mijn ‘te lezen lijst’ en ik heb hem zelfs twee keer geprobeerd te lezen. Daarna heb ik hem weggegooid in de veronderstelling dat het gewoon niets voor me was. Zonde, want nu wil ik hem wel lezen. Iemand tipte me erover (hier) omdat ik veel wijze lessen haal uit de boeken van Rhonda Byrne. Ik ben dan ook erg benieuwd of ik er dit keer wel doorheen kom ;-).


13. Nu het nog kan | Een rebels handboek voor hoofd en hart – Extinction Rebellion

We leven in een uitzonderlijke tijd. Alles staat op het spel: ons welzijn, onze toekomst, onze planeet. Samen kunnen we een einde maken aan de wereldwijde klimaatcrisis en de ecologische ramp die zich aan het voltrekken is. Niemand hoeft machteloos toe te kijken. Maar het is nu of nooit. Dit boek geeft je hoofd de kennis, je hart het vuur en je handen de instrumenten om in actie te komen tegen extinctie en voor het leven. Lees, leer en rebelleer. Nu het nog kan.


14. Lichtwerker – Sahvanna Arienta

Bron: Bol.com

Lichtwerker van Sahvanna Arienta is een boek voor gevoelige mensen die van uit licht en onvoorwaardelijke liefde leven en delen. Herken jij je hierin? Dan is dit een boek voor jou! Sahvanna Arienta laat zien dat gevoeligheid, intuïtie en empathie ontzettend krachtige instrumenten zijn. Ze geeft aansprekende voorbeelden van andere lichtwerkers en praktische tips hoe je als lichtwerker je kostbare bezit goed kunt beschermen. Lichtwerkers staan als geen ander open voor anderen en hun sprankeling is wat de wereld nu meer dan ooit nodig heeft, maar het is niet altijd even gemakkelijk.


Deze boeken heb ik inmiddels gelezen:

 1. Dankbaar door het leven -Sadhana
 2. Yoga Girl – Rachel Brathen
 3. Erger wordt het niet – Laura Day
 4. Kukuru – de 10 grootste lessen tot nu toe – Giel Beelen
 5. Geluk staat je goed – Tina Turner
 6. KliFi – Adriaan van Dis
 7. In weerwil van woorden – Dimitri Verhulst
 8. Awaken the giant within – Tony Robbins
 9. A girl behind dark glasses – Jessica Taylor-Bearman
 10. Nu het nog kan – Extinction Rebellion
 11. Waiting for superman – Tracie White
 12. Het geschenk – Edith Eger
 13. De Celestijnse belofte – James Redfield
 14. Lichtwerker – Sahvanna Arienta

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

2 reacties op ‘Gekochte boeken 2021 – eerste kwartaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s