Quotes uit boeken januari 2021

Foto door Boris Pavlikovsky op Pexels.com

Naast de quotes die ik maandelijks met je deel vind ik het ook leuk om de mooiste boekenquotes met jullie te delen. Vroeger schreef ik de mooiste quotes op en de aller vroegste die ik me kan herinneren kwam uit Sterrekinderen van Clara Ascher Pinkhoff. Ik ken hem niet meer volledig, maar ik kan me de zwaarte in de woorden van de hoofpersoon herinneren als ze tegen een nazi zegt: ‘Ik dacht dat u een mens was.’ Het is jammer dat ik de quote niet meer heb, maar ik heb inmiddels wel het boek, dus ik kan het terugvinden. Voor nu deel ik graag wat mooie quotes uit de boeken die ik in januari las.


In de tijd van de katoenpluk werd in de late namiddag de hardheid van het zwarte Zuidelijke bestaan onthuld, die in de vroege ochtend verdoezeld was geweest door de natuurlijke zegeningen van slaapdronkenheid, vergeetachtigheid en het zachte lamplicht.

Uit: Ik weet waarom gekooide vogels zingen – Maya Angelou

‘Goedemorgen, meneer Herbert!’
‘Daar ben ik het maar half mee eens.’

‘Goedemorgen, meneer Herbert!’
‘Ik kan je redenering niet volgen.’

‘Goedemorgen, meneer Herbert!’
‘Ik acht mezelf niet tegen de situatie opgewassen.’

‘Goedemorgen, meneer Herbert!’
‘Aha, bedoel je dit nu satirisch?’

Uit: Stad van meisjes – Elizabeth Gilbert

‘Ach, Billy, er is niets waarover ik liever niet praat, en niemand mét wie ik dat liever niet bespreek.’

Stad van meisjes – Elizabeth Gilbert

Als we jong zijn, Angela, kunnen we de dupe worden van de misvatting dat de tijd alle wonden heelt en dat uiteindelijk alles vanzelf op z’n pootjes terechtkomt. Maar als we ouder worden, leren we deze treurige waarheid: sommige dingen kunnen nooit rechtgezet worden. Sommige vergissingen kunnen nooit goedgemaakt worden, niet door het verstrijken van de tijd en ook niet door onze vurigste wensen. Ik ervaar dit als de allerhardste les.

Stad van meisjes – Elizabeth Gilbert

‘Vivian, ik weet nu iets over de wereld wat ik niet wist toen in jong was,’
‘En dat is?’
‘De wereld is niet zwart-wit. Je groeit op met het idee dat dingen op een bepaalde manier gebeuren. Met het idee dat er regels zijn. Met het idee dat dingen op een bepaalde manier moeten gebeuren. Je probeert volgens een vaste lijn te leven. Maar de wereld trekt zich niets aan van jouw regels of jouw ideeen. De wereld is niet zwart-wit, Vivian, en zal het nooit zijn. Onze regels hebben niets te betekenen. Volgens mij overkomen sommige dingen je gewoon. En moet je er zo goed mogelijk mee zien te leven.’
‘Ik heb geloof ik nooit gedacht dat de wereld zwart-wit is,’ zei ik.
‘Nou, ik wel, maar ik had het mis.’

Stad van meisjes – Elizabeth Gilbert

Het leven heeft me, naarmate ik ouder werd, het volgende geleerd: je gaat mensen verliezen, Angela. Niet dat er een tekort aan mensen is, lieve hemel, nee. Maar met het verstrijken der jaren gaat het vreselijk ontbreken aan jouw mensen. De mensen van wie jij hield. De mensen die mensen kenden van wie jullie gezamenlijk hielden. De mensen die jouw hele verleden kennen. Die mensen worden weggenomen door de dood en eenmaal vertrokken zijn ze heel moeilijk te vervangen.

Stad van meisjes – Elizabeth Gilbert

Ik besef nu ook dat je nooit helemaal gelukkig kunt zijn als als transgender persoon geboren wordt. Als vrouw zou ik het niet geweest zijn omdat ik niet het lichaam had dat ik wilde, maar als man en ik het ook niet helemaal.
Uit: Het Transgenderboek – Guy T’Sjoen | Joz Motmans | Ilse DeGryse


Slagen, mislukken, wat dan ook, niemand geeft je een klopje op je rug omdat je de hele dag aan het studeren bent, of onderzoek doet, of alles opgeeft om te kunnen schrijven. Dus we moeten het echt voor onszelf doen.

Uit: Het geheugenboek – Lara Avery

Dat is de reden dat ik aan je schrijf, denk ik, en niet alleen een hoop foto’s neem. Een foto geeft maar een oppervlakkig beeld. Hoe zit het met het ervoor en erna? Hoe zit het met alles wat niet in het beeld paste? Hoe zit het met alles? Het leven is niet alleen een serie triomfen.

Uit: Het geheugenboek – Lara Avery

Ik vraag me af waarom de hersenen net zo goed kunnen werken als ze langzaam bewegen als wanneer ze snel bewegen.

Uit: Het geheugenboek – Lara Avery

Hoe zit het met de ruimte tussen de dingen die ik van mijn lijst heb gevinkt? Hoe zit het met het moment waarop de lijst moet worden weggegooid?

Uit: Het geheugenboek – Lara Avery

A1 V4 E1 N1 U1 E1 145
De waarden van de letters AVENUE bij Scrabble, dat spel waarbij je woorden moet maken.

UIt: De ster van steen – P.D. Baccalario

Hij bleek een geweldige gesprekspartner; hij beweerde dat hij niemand meer kon vinden om mee te praten. Praten om het praten, om de lucht te vullen met denkbeelden, ideeën en suggesties. […] Hij beweerde dat niemand meer geïnteresseerd was in woorden. Dat niemand ze meer koesterde, en ze in stilte liet verwelken. En dat de woorden op die manier niet groeiden, en geen nieuwe vruchten kregen… Ik luisterde naar hem en ik vond dat hij volkomen gelijk had. Woorden zijn zó belangrijk! De juiste woorden op het juiste moment. Die zijn als enige in staat om de werkelijkheid echt te veranderen!

UIt: De ster van steen – P.D. Baccalario

De schade aan de samenleving ontstaat doordat verslaving mensen een beetje gek maakt. De verslaafde verliest langzaam maar zeker het contact met de echte wereld en met echte mensen. Als mensen verslaafd raken aan een manipulatief concept, wordt de wereld een grimmige plek.

Uit: tien argumenten om je sociale media accounts nu meteen te verwijderen.

Als je aandacht kunt krijgen door de wereld angstaanjagend te maken, en dat de manier is om het meeste geld te verdienen, dan zal dat gebeuren, zelfs als het tot gevolg heeft dast slechte actoren sterker worden. Als we willen dast er iets verandert, dan moet de manier waarop we geld verdienen veranderen.

Uit: tien argumenten om je sociale media accounts nu meteen te verwijderen.

Kijk eens naar jezelf. Ben je echt zo aardig als je zou willen zijn? Op welke momenten ben je meer de persoon die je zou willen zijn, en wanneer raak je geïrriteerd of word je minachtend? Je karakter is je meest waardevolle bezit. Verwaarloos het niet.

Uit: tien argumenten om je sociale media accounts nu meteen te verwijderen.

Ik vind het heilzaam om het grootste deel van de tijd alleen te zijn. Zich in gezelschap bevinden, zelfs in het beste, brengt algauw verveling met zich mee en leidt af. Ik houd ervan alleen te zijn. Ik heb nooit een kameraad gevonden die zo kameraadschappelijk was als de eenzaamheid. Wij zijn meestal eenzamer wanneer we ons tussen de mensen begeven dan wanneer we in onze kamers blijven. Iemand die denkt of werkt is altijd alleen, waar hij zich ook bevindt. Eenzaamheid kan niet worden afgemeten aan het aantal kilometers ruimte tussen iemand en zijn kameraden.

Uit: Walden – Henry David Thoreau

Ik kon de hele dag verhaallijnen verzinnen, maar geen van alle werkten als ik zelf niet midden in het verhaal zou vallen, als het verhaal me niet als een wervelwind zou meesleuren.

UIT: STRANDDAGBOEK – EMILY HENRY

Als je van iemand houdt,’ zei hij voorzichtig, ‘wil je de wereld voor die persoon veranderen. Dan wil je aan alle lelijkheid een betekenis geven, en al het goede groter maken. Dat doe jij. Voor je lezers en voor mij. Je maakte mooie dingen omdat je van het leven houdt, en misschien is het leven niet altijd zo mooi als in je boeken, maar… Ik denk dat je de wereld met jouw boeken een heel klein beetje beter maakt. En dat mogen we niet kwijtraken.’

UIT: STRANDDAGBOEK – EMILY HENRY

‘Dus het onverwachte doet het meest pijn?’ vroeg ik cynisch.
‘En zonder de pijn is het niet hetzelfde?’
‘Nee,’ antwoordde Shadi op serieuze toon. ‘Het onverwachte beneemt je de adem. Het zorgt ervoor dat je nauwelijks kunt geloven dat de persoon die voor je staat echt bestaat en zomaar op je pad is gekomen. Je gaat meer van het leven houden, precies zoals het er nu voor staat.’

UIT: STRANDDAGBOEK – EMILY HENRY

Ik zie steeds meer in dat werkelijk niets willekeurig is. Alles is perfect gearrangeerd om ons datgene te brengen wat we nodig hadden om ons zijn naar een hoger plan te tillen. Om te leven naar ons levensdoel.

Uit: Over liefhebben en loslaten – Rachel Brathen

De les die ik via haar had geleerd, die ik ben blijven leren, was precies deze: niet ontsnappen. De pijn laten zijn. Erin meebewegen in plaats van ertegenin.

Uit: Over liefhebben en loslaten – Rachel Brathen

Onze grootste ontdekkingen ontstaan in duisternis, mits we onszelf toestaan om ze te zien. Donkere tijdens dienen zich aan om ons leven op zijn kop te zetten en ons de gelegenheid te geven om weer op de juiste weg te komen.

Uit: Over liefhebben en loslaten – Rachel Brathen

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s