Homeless to Harvard: The Liz Murray Story [GERAAKT #13]

“When there was nothing to believe in, she believed in herself.”

Screenshot YouTube

Homeless to Harvard: The Liz Murray Story is een Amerikaanse televisiefilm, gebaseerd op het levensverhaal van Elizabeth Murray die als tiener dakloos was, maar er later in slaagde aan de Harvard-universiteit te gaan studeren. Haar naam kwam ik dusdanig vaak tegen in het boek Hero van Rhonda Byrne, dat ik nieuwsgierig werd naar wie zij is. Toen ik las dat haar levensverhaal is verfilmd, ben ik gaan zoeken waar ik hem kon bekijken. Tot mijn grote verrassing bleek hij volledig op YouTube te staan en ik ben hem meteen gaan kijken.

Let op: deze recensie bevat spoilers! 

Liz Murray (1980) groeit als jong meisje met haar oudere zus op in een groezelig appartementje bij haar aan drugsverslaafde blinde moeder en eveneens drugsverslaafde, maar wel intelligente vader. Het valt meteen op dat het begin van het levensverhaal zich in de jaren tachtig afspeelt. Ook is al heel snel duidelijk hoe heftig de jeugd van Liz is geweest en ik zat dan ook al snel met tranen in mijn ogen naar het iPad scherm te kijken. Ik had medelijden met het jonge meisje van wie van alles verwacht werd, maar die geen idee had hoe ze de problemen op moest lossen.

De liefde voor haar moeder spat van het scherm, maar het is duidelijk dat liefde alleen niet genoeg is.

Op een dag verlaat haar moeder hun huis om bij háár vader te gaan wonen. De drang naar drugs is te groot en ze hoopt het zo te weerstaan. Liz vind dat een slecht idee. Niet alleen omdat eigen haar vader anders alleen zou achterblijven, maar ook omdat haar opa haar moeder en tante heeft misbruikt. Ze gaat zelden naar school, hoewel ze erg intelligent is, daarom wordt ze op een dag bij haar vader weggehaald en in een instelling geplaatst. Ze zeggen tegen haar dat het misschien niet voor lang is, maar niemand wil haar en dus brengt ze er langere tijd door.

Screenshot YouTube

Het blijkt een zeer onveilige plek te zijn en Liz krijgt al snel te maken met geweld. Na enkele jaren gaat Liz alsnog bij haar moeder, zus en opa wonen; haar moeder is dan al stervende. Het is voor even een gelukkige tijd, haar moeder is drugsvrij en de medicijnen tegen schizofrenie werken goed. Maar dan wordt Liz opnieuw teleurgesteld en valt haar wereld nog meer uit elkaar.

If I’d only gone to school. If I’d only…

Ze gaat weer naar school en maakt er vrienden. Als ze op een dag met z’n allen bij haar thuis zijn komt haar moeder stomdronken thuis en slaat haar opa haar, omdat hij het Liz’ vader verwijt dat hij hem op zijn oude dag opzadelt met mensen die hij niet om zich heen wil. Liz loopt samen met een vriendin van huis weg en raakt als 15-jarige dakloos. Toch blijft ze haar stervende moeder in de gaten houden. Ze verteld haar dat ze van haar houdt, maar haar moeder reageert er niet op. Dat vond ik erg intens. Waarschijnlijk is het de alcohol, maar dat maakt het niet minder tragisch. Of misschien juist wel tragischer.

Screenshot YouTube

Wanneer haar moeder overlijdt breekt mijn hart een beetje voor de jonge Liz en als haar moeder wordt begraven in een armengraf ben ik blij dat ze zo’n goede vriendin had die ervoor zorgde dat de kist niet naamloos het graf in ging.

Like my mother, I was always saying, ‘I’ll fix my life one day.’ It became clear when I saw her die without fulfilling her dreams that my time was now or maybe never.

Liz Murray

Liz besluit hierop terug naar school te gaan om toch nog te proberen iets van haar leven te maken.

Screenshot YouTube

Ze mag naar een speciale school voor kinderen met problemen gaan. Directeur David erkent al snel haar begaafdheid en ondersteunt haar, maar Liz kan niet helemaal eerlijk zijn. Zeker niet over het feit dat ze dakloos is, dus ze vraagt haar vader om hulp. Hij heeft ook aids en net als haar moeder belooft ook hij haar voor eeuwig te leven.

“I love you dad.”
“Oh, don’t love me, it’s a waist of energy.”

Al snel neemt ze extra schoolwerk op zich en is ze vastbesloten haar vier middelbare schooljaren in twee jaar te voltooien; naast haar baan. En omdat ze de beste student op school is mag ze op schoolreis naar Boston. Daar begint Liz’ droom om aan de Harvard-universiteit te studeren. Het probleem is alleen: hoe moet ze dat betalen? Op exact dat moment wordt er een schrijfwedstrijd uitgeschreven door de New York Times die een universiteitsbeurs als hoofdprijs heeft. Ze wint en rond haar middelbare schooltijd in twee jaar af. Ze is achttien jaar oud als ze gaat studeren aan Harvard, op kosten van de New York Times.

Screenshot YouTube

Recensie

De film is in de vertelde vorm, dus auteur Thora Birch praat de hele jeugd van Liz Murray bij elkaar. Mijn mening is dat Birch haar rol met verve heeft gespeeld en ook de auteur die de jonge Liz speelde was goed in haar rol. Voor beide meisjes vond ik het echt heel mooi om te zien hoe ze de emoties tot leven liet komen.

Dit verhaal zou iedere tiener moeten zien. Het gaat over boven jezelf uitstijgen wanneer het erop lijkt dat je nooit iets zult bereiken.
Het gaat erover dat je iets kunt bereiken, terwijl mensen denken dat je het niet kunt.
Het gaat over je levensomstandigheden veranderen, als je dat echt wilt; over standvastigheid terwijl anderen je onderuit willen halen.

Wil je de film ook kijken? Hieronder vind je de link. Laat me weten wat jij er van vindt. Of niet ;-). Dat mag ook. Ik deelde dit graag met je. En wil jij wat mij delen dan hoor ik dat ook graag. Ik zou meer van dit soort verhalen zien/lezen.

Bron: Wikipedia

Lees ook de andere blogs in de serie:

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Een reactie op “Homeless to Harvard: The Liz Murray Story [GERAAKT #13]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s