The Fussy Librarian – elke dag gratis e-books

Bron: website The Fussy Librarian

Als boeken vroeger werden gedrukt dan was er een beperkte oplage. En als een boek dan eenmaal ‘uitverkocht’ was, omdat de uitgever besloot te stoppen met afdrukken van nieuwe exemplaren, moesten lezers op een andere manier op zoek naar een exemplaar. Toen deed je dat nog met behulp van rommelmarkten of kringlopen en was het zoeken naar een naald in een hooiberg; tegenwoordig heb je gelukkig zoiets als Marktplaats en talloze (online) winkels die tweedehands boeken verkopen. En “ineens” was daar ineens het e-boek. Niet alleen gingen die boeken niet stuk, maar ook oude titels kon je blijven kopen. Het nadeel: er waren ineens miljoenen boeken beschikbaar. Een andere manier van zoeken naar een naald in een hooiberg, want wat te lezen? Niemand had een oplossing voor dat probleem. Tot nu toe. The Fussy Librarian is de eerste website die lezers niet alleen koppelt aan het genre boeken dat ze leuk vinden, maar ook aan hun voorkeuren over inhoud*.

Het voordeel van The Fussy Librarian is dat je aan kunt geven wat voor soort boeken je wilt lezen en die filtert de rest. Hier in Nederland hebben we natuurlijk Bol.com en die heeft dat ook goed op orde, maar hoe dat verder voor Amerika precies zit weet ik niet. Je hebt talloze opties en kunt zelfs aangeven of je boeken zonder enige godslastering, geweld en/of seks wilt lezen. Wil je graag alleen maar memoires of bloederige horrorromans lezen? Dat kan ook! De site is niet voor niets zo genoemd: de kieskeurige bibliothecaris.

The Fussy Librarian is de eerste website die lezers niet alleen koppelt aan het genre boeken dat ze leuk vinden, maar ook aan hun voorkeuren over inhoud.

Groeiende boekmarketingbusiness

The Fussy Librarian werd opgericht door Jeffrey Bruner die meer dan 25 jaar in de journalistiek werkte. Nadat hij vijf jaar lang jaarlijkse ontslagingen overleefde besloot hij in 2013 dat hij een plan B nodig had. In zijn vrije tijd lanceerde hij The Fussy Librarian en een jaar later kon hij er – toen de boekmarketingbusiness een enorme groei doormaakte – een fulltime baan van maken.

Gratis Kindle boeken

De reden dat ik bij The Fussy Librarian uitkwam weet ik niet meer precies, maar ik zag dat je gratis boeken kunt downloaden en ik vroeg me af hoe dat precies zat. Ik ben zelf namelijk erg tegen op illegaal downloaden en dat doe ik dus ook niet.

The Fussy Librarian wijst je op boeken die op die dag gratis aangeboden worden op Amazon, zodat je kunt kennismaken met de auteur. Vaak stellen zij hun eerste boek gratis te verschikking en op die manier hopen ze dat je de andere boeken wel koopt. Dat is een heel andere insteek, hoewel er genoeg mensen zijn die op die manier alleen maar gratis boeken lezen. Ik vind het een prachtige manier om (voor mij) onbekende auteurs te leren kennen. Je merkt ook dat wanneer The Fussy Librarian je »»»een mail««« stuurt (dat kan elke dag als je wilt) met links naar gratis boeken, dat je ook een aantal betaalde boeken voorbij ziet komen. Op »»»deze pagina««« zie je de gratis boeken van de dag en de lijst is lang, heel erg lang.

Het zijn weliswaar Kindle boeken, maar ik kan ze rechtstreeks in de app op mijn iPad en iPhone downloaden. Een Kindle reader is dus niet noodzakelijk!

Lees verder onder het filmpje.

Zelf promoten

Overigens kun je er ook je eigen boeken promoten als je dat wilt. Aangezien ik alleen in het Nederlands schrijf, heb ik er niets aan, maar het initiatief vind ik persoonlijk geweldig. Je kunt namelijk op die manier je zichtbaarheid bij lezers vergroten. En mocht je nog maar een begint auteur zijn, zonder eigen boek, dan kun je »»»op hun blog««« heel veel tips lezen over hoe je een goed boek schrijft.

Conclusie

Ik ben erg blij dat ik deze pagina heb gevonden, maar zeker niet van plan alleen maar gratis e-boeken te downloaden.

Ik vind het een prachtige manier om auteurs te ontdekken die hier in Nederland nog niet bekend zijn

en ben niet van plan om mijn boekenvoorraad mega groot te maken. Uiteindelijk heb ik niets aan een megalange lijst met boeken, tijd is maar eenmaal te gebruiken. Toch word ik wel een steeds grotere voorstander van e-boeken, omdat je daarvoor geen papier nodig hebt. Met het oog op duurzaamheid, klimaat en milieu wel zo fijn.

Onderaan kun je trouwens een YouTube filmpje bekijken over wat dit platform heeft gedaan voor een bepaalde auteur, mocht je dat interessant vinden.

Bron *tekst: The Fussy Librarian

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

4 reacties op ‘The Fussy Librarian – elke dag gratis e-books

 1. Ik hoe nog altijd graag een boek vast. Zo voel ik me verbonden met de schrijver en de personages in het boek. Dat heb je niet met een e-boek.

  Aum Shanthi

  Like

  1. Dat kan. En mag ;-). Ik merk zelf dat ik net iets te veel papieren boeken heb (+800) en het ‘to much to handle’ wordt. En nu ik er zo over nadenk besef ik dat ik dat met papier ook wel zo voelde, maar dat ben kwijtgeraakt. Dat zegt iets over mij (dat ik niet meer op gevoel koop of iets over het boek zelf (dat er misschien niet zo veel liefde in gelegd wordt). Inmiddels is er een massa productie wat betreft boeken (voornamelijk zelfontplooiing) en vooral door influensers). Dat gun ik ze wel hoor, maar iets met bomen en bos.

   Ik las laatste Stad van Meisjes en voelde het wel. Net als Zon. Ik ga er eens op letten wanneer ik het wel en wanneer ik het niet voel, een interessante uitdaging voor mij.

   Overigens maakt het voor mij wel uit of ik lees op de iPad of op de e-reader. Ik kan me op de iPad minder verbonden voelen, is er toch een soort van afstand. Een beetje zoals er niet ingezogen kunnen worden.

   Groetjes Angela

   Geliked door 1 persoon

 2. Het zijn zeker goede tips die je beschrijft.

  Nu zoveel boeken heb ik ook weer niet staan. Maar een boek dat ik koop is zo en zo omdat ik er iets bij voel of uit kan leren of nodig heb voor iets.
  En in ieder boek ziet een bepaald verhaal. Dat afkomstig is van de schrijven of zijn denk en levenswijze.
  Daarom neem ik ook graag een boek vast om het te lezen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s