Aan de kust – BLØF

Op het moment dat ik dit artikel schreef (vóór corona!) bevond ik mij op het schiereiland Walcheren. Walcheren is het westelijke deel van Midden-Zeeland en ik zat daar met mijn gezin in een stacaravan op tien kilometer afstand van Middelburg en op vijftien kilometer afstand van Vlissingen. Vlakbij de camping keek ik uit op het stadje Veere en het strand van Domburg was maar dertig minuten rijden. Het is het land van de zee, het land van de mosselen, het land van BLØF.

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust, waar eenieder onbewust,
in het Duits wordt aangesproken.

De band BLØF werd in 1992 opgericht en vond zijn oorsprong in Middelburg. Hun eerste album, Naakt onder de hemel, werd in eigen beheer uitgebracht en kwam in 1995 op de markt. Op dat album staat het nummer Wat zou je doen? die later als liveversie een grote hit werd. Ook het liedje Aan de kust siert dit album, maar BLØF werd in 1998 pas bekend bij het grote publiek door hun single Liefs uit Londen dat op het album Helder staat. Na Helder verschenen nog de albums Boven met onder andere Harder dan ik hebben kan en het album Watermakers met de hit Dansen aan zee.

Chris Götte

Waarschijnlijk schrok heel muzieklievend Nederland op toen op 17 maart 2001 (exact twintig jaar geleden) bekend werd gemaakt dat BLØF’S drummer Chris Götte om het leven was gekomen bij een verkeersongeluk iets buiten Middelburg. Iedereen leek zich af te vragen: “Wat gaat er gebeuren met die immens populaire Zeeuwse band? Ze gaan er toch niet mee stoppen? Ze zullen toch wel een manier vinden om door te gaan?” Ja, ze gingen door! Ze zochten en vonden een nieuwe drummer in Norman Bonink die eerder al speelde in de band van Frank Boeijen. Na de dood van Chris Götte kwam het album Blauwe Ruis met daarop de hit Mooie dag.

20 jaar BLØF

In 2012 bestond de band twintig jaar en dat werd onder andere gevierd met de biografie: ‘Hier’ 20 jaar BLØF van Ernst Jan Rozendaal, een speciaal album met daarop het beste van BLØF en natuurlijk (hoe kan het ook anders) sloten ze het jaar af met een concert in het Ziggo Dome in Amsterdam. Er is veel gebeurd na het oprichten van de band en het album Naakt onder de hemel kwam uit met daarop de single Aan de kust. Die overigens ‘maar’ de zevenentwintigste plaats in de Nederlandse Top 40 behaalde. Veel nummer één hits zijn er sindsdien bereikt, maar één van mijn meest favoriete nummers blijft toch wel Aan de kust.

Ik kon na het schrijven van dit artikel gelukkig nog even genieten van een laatste week Zeeland met mijn gezin en hoefde ik nog niet meteen afscheid te nemen van ‘de kust, de Zeeuwse kust waar de zomer onbewust met een rotgang wordt genoten!

Bron: Wikipedia.org en www. BLØF.nl

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s