Vier liedjes die ik graag luister

Foto door Miguel u00c1. Padriu00f1u00e1n op Pexels.com

Gisterochtend was ik onverwacht alleen thuis en in plaats van iets actiefs te gaan doen besloot ik voor de verandering eens wat muziek aan te zetten en in een relaxte stoel met mijn ogen dicht te gaan luisteren. Helaas voor mijn buren ging dit nogal hard, want soms wil je niet alleen luisteren, maar wil je ook de bas voelen tot in het diepst van je lichaam. Gelukkig voor hen waren het maar vier nummers. Nou ja, ik vond het na het vierde nummer wel genoeg geweest, ik wil namelijk ook geen burenruzie veroorzaken ;-). ’s Middags was ik nog aan het nagenieten en vroeg me af wat ik zou antwoorden als ik mijn favoriete liedje allertijden moest benoemen. Dat is best lastig, want ik hou van heel veel verschillende soorten muziek en om dan specifiek één nummer te noemen… dat is bijna niet te doen. Daarom:

mijn top 4 in de categorie relax, op dit moment


1. My Way – Frank Sinatra

My Way is de titel van een lied, dat in de loop der jaren door verschillende artiesten is gezongen. De Franse zanger Claude François bracht het in 1967 uit als Comme d’habitude, maar het was vooral de bewerking van Paul Anka uit 1968, gezongen door Frank Sinatra, die uitgroeide tot een internationale evergreen*.


2. Hallelujah – Pentatonix

Pentatonix is een Amerikaanse a-capellagroep en is vernoemd naar de pentatonische schaal, een muzikale toonreeks met vijf noten per octaaf. De groep vond dat de vijf noten van de schaal bij hen paste. Ze vervingen de laatste letter met een x om het aantrekkelijker te maken. Het vijftal haalt inspiratie uit popmuziek, dubstep, electro, reggae en hiphop*.


3. Anthem – Leonard Cohen

Hallelujah werd overigens geschreven door Leonard Cohen en hoewel ik die versie ook erg goed vind, luister ik liever na die van bovengenoemde artiesten. Wat ik wel een heel mooi nummer vind van hem is: »»»Anthem«««. Die ontdekte ik pas vorig jaar nadat ik een plaatsje tegenkwam met daarop de tekst:

“There is a crack in everything, that’s how the light gets in”

Leonard Cohen (21 september 1934 –  7 november 2016) was een Canadese volkszanger, songwriter, dichter en schrijver. Hij had hits met onder andere SuzanneHallelujah en So Long, Marianne*. Suzanne heb ik heel veel geluisterd tijdens het schrijven van mijn nieuwste boek Tijdrit. Anthem valt me vooral op vanwege de diepzinnige tekst en hoe zijn stem het overbrengt.


4. Sanctus – Holland Boy Choir

Jaren geleden, volgens mij nog voor Elize er was, ging ik een paar keer naar een kerkconcert van het Holland Boy Choir. Ik was er zo door geraakt dat ik meteen een paar cd’s heb gekocht. En daar ben ik nog steeds blij mee. Ik draai een van hen nog met enige regelmaat, ook al is het een kerst cd. Op die cd staat ook Sanctus, een lied dat je echt op hoog volume moet draaien. Vooral het laatste stuk (na 3:15) geeft me keer op keer kippenvel.
Het Stadsknapenkoor Elburg, vanaf 1996 Holland Boys Choir genoemd, was een Nederlands jongenskoor uit Elburg dat in 1984 was opgericht door Pieter Jan Leusink. Het koor had een eigen stijl gebaseerd op de Engelse koortraditie*. Helaas bestaat het niet meer, maar gelukkig vond ik nog wel dit filmpje.


Uiteraard zijn er nog heel erg veel nummers waar ik van hou, maar deze pasten gisteren goed bij mijn behoefte. Mocht je meer tips willen: ik zal hieronder mijn Spotify Relax lijst met je delen.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s