Nieuwe bulletjournal – de basis – [BuJo #1]

Al jarenlang gebruik ik op en af een Bullet Jounal. Vol goede moed en laaiend enthousiast begin ik er eentje en als ik hem dan een aantal weken (soms maanden) heb gebruikt, gooi ik hem in een hoek en ben ik er klaar mee. Waarom dat zo is weet ik niet precies, maar waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat ik niet wekelijks wil gaan zitten om nieuwe spreads te maken. Dat kost namelijk heel erg veel tijd. In de periodes waarin ik niet zo heel veel te doen heb is dat niet een ramp, maar wanneer ik lekker in een flow zit van werk en energie wil ik niet mijn tijd “verdoen” aan het tekenen van weekspreads. Daarnaast ben ik eigenlijk niet zo goed in het bijhouden van informatie, die met het oog op het grote geheel eigenlijk niet zo belangrijk is.

Toch ging het eind vorig jaar opnieuw kriebelen. Ik kon dat kriebelen in de hand houden tot eind januari, maar toen was ik toch weer om. Ik kocht mezelf dit keer echter wel een heel mooi journal met bijbehorende stickers en ging aan de slag. Ik wil je graag laten zien wat ik als opzet heb gemaakt.

Wat is een Bullet Journal?

Voor het geval dat je nog nooit heb gehoord van een Bullet Journal (BuJo) vertel ik je graag – kort – wat dat is. Een Bullet Journal is te gebruiken om je dag, week, maand en/of jaar te plannen. Daarnaast kun je het ook gebruiken om de voortgang van een taak bij te houden, om je activiteiten bij te houden, sport, gezondheid enz.; eigenlijk alles wat je maar wilt bijhouden. De BuJo begon eigenlijk vrij basic – maar is tegenwoordig heel erg uitgebreid. Het werd ontwikkeld door ontwerper »»»Ryder Carroll««« die op de universiteit een systeem nodig had dat overzichtelijk was en makkelijk te gebruiken. Het is een systeem dat je kunt gebruiken voor planning, herinneringen, takenlijsten, brainstormen en andere organisatorische taken. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om in te schrijven of te tekenen. Wiki How heeft op een rijtje gezet hoe het werkt [check hier], wellicht schrijf ik ooit ook nog een kleine handleiding.

De meeste mensen (zoals ik) gebruiken journals met stippen, maar het staat je vrij te kiezen voor het papier dat jij fijn vindt; denk aan ruitjes, streepjes of blanco papier. Ik heb de afgelopen jaren zelf gewerkt met verschillende merken waaronder:

Creachick

Dit keer kocht ik een Bullet Journal van »»»CreaChick««« dat overigens in samenwerking met MUS Creatief is gemaakt. Het is de »»»okergele variant««« met een prachtige Ginkgo Biloba print.

Het bevat handige features:

– Vakje achterin voor losse knipsels
– Elastiek om je journal dicht te houden
– 2 leeslintjes
– Geïntegreerde penloop

CreaChick is een online creasensatie met tienduizenden volgers op YouTube. Haar specialiteit is het faciliteren van creatievelingen met moderne inspiratie en eenvoudige instructies. Achter CreaChick gaat Maris van Modem schuil, een enthousiaste jonge dame die vrolijke YouTubefilmpjes maakt met praktische instructies en hippe onderwerpen om de creatieve vlam in eenieder aan te wakkeren.

MUS Creatief

Op haar YouTube kanaal kun je overigens heel erg veel voorbeelden vinden van spreads die je kunt gebruiken. Onder de blog een filmpje van CreaChick. Maar nu eerst mijn eigen journal opzet.


De basispagina’s

Als eerste de allereerste pagina’s; die zijn voor mij – letterlijk – vrij basic, maar er zijn mensen die hele kunstwerken maken. In de index hou je bij waar je wat kunt vinden, dat is toch een beetje de kracht van dit journal. Zoals je ziet heb ik al het een en ander voor februari ingevuld, omdat ik pas later bedacht dat een blog leuk zou zijn.


Level 10 life

Elk jaar maak ik een Level 10 life spread. De meeste jaren is dat een wiel, maar dit jaar heb ik als variatie eens gekozen voor blokken.
Op de linker pagina kun je zien hoe tevreden ik met mijn leven ben/was aan het begin van 2021. Op de rechterpagina staan de doelen die me kunnen helpen te groeien. Dat werkt! Ik kan je namelijk vertellen dat mijn levels behoorlijk omhoog zijn gegaan sinds de eerste keer; op alle vlakken. Helaas scoren momenteel een paar vlakken wat minder vanwege COVID-19, dus ik hoop dat het flink gaat groeien binnenkort.
Het ultieme doel? Tien punten op alle aspecten. Ik persoonlijk al heel blij wanneer ik op een aantal vlakken een negen haal.

De aspecten waar ik voor gekozen heb zijn:

  • Relaties (gezin, familie en vrienden).
  • Omgeving (huis of werkomgeving); die scoort bij mij al een 10!
  • Gezondheid (beweging, gezond eten, zo goed mogelijk leven met ME/CVS, mentale gezondheid); momenteel een 8
  • Dagjes uit/het huis uit (leuke dingen doen met mijn gezin, zelf op pad); op dit moment een 3
  • Hobby/vrije tijd; toch nog een 5
  • Financieel; best goed op orde, dus een 8
  • Carrière (meer tijd bestelden aan bloggen en vrijwilligerswerk gaan doen); kan beter dus een 6
  • Persoonlijke Ontwikkeling (cursussen, boeken lezen); erg tevreden mee, dus een 8.

Jaaroverzicht

In een jaaroverzicht kun je opschrijven wat je allemaal gaat doen, maar omdat ik regelmatig afspraken moet afzeggen doe ik dat niet. Ik schrijf op wat ik heb gedaan en heb zo – aan het einde van 2021 – een mooi jaaroverzicht. Dit jaaroverzicht heb ik op dezelfde manier ingedeeld als het jaaroverzicht van gelezen boeken. Dat vind je iet verder naar beneden.

Netflix

Ik maak elk jaar weer een spread, maar vergeet het vervolgens altijd in te vullen. Toch heb ik ook dit keer weer de illusie dat het me nu wel gaat lukken ;-). Voorheen schreef ik overigens alle series uit en vinkte ik af welke afleveringen ik had gekeken. Dat doe ik dit keer niet. Nu bestaat het gewoon uit twee simpele pagina’s: eentje voor de series en eentje voor de films. Vrij basic dus.

Planningen

Ik ben dol op planningen, hoewel ik me er zelden aan hou ;-). Dit komt voornamelijk door mijn ziekte, maar toch vind ik het prettig om iets te hebben waar ik op terug kan vallen als ik het even niet meer weet. En dat gebeurt best vaak wanneer je hersenen niet optimaal werken.

Gelezen 2021

Aan het einde van 2020 heb ik besloten dat ik in 2021 niet mijn Goodreadslijst bij ga houden. Dat doe ik omdat ik merk dat wanneer er getallen bij komen kijken ik steeds fanatieker word met lezen. Dat heeft zo zijn voordelen, maar het nadeel is dat ik dan ook steeds sneller ga lezen om de score zo hoog mogelijk te krijgen. Laten we het erop houden dat ik mijzelf echt te fanatiek vind en ik dat fanatisme iets wil indammen in 2021.

Toch vind ik het wel prettig om voor mezelf in een journal bij te houden wat ik gelezen heb. Ik ga daar dan geen getallen aan hangen, maar vind het wel leuk om eind 2021 terug te kijken en me te herinneren wanneer ik wat las. Naast dit jaar overzicht schrijf ik de boeken ook op genre in mijn journal. Dit jaar voor het eerst overigens ook gelezen tijdschriften, omdat ik altijd en eeuwig achterloop. Na het jaaroverzicht komt dan nog een Top 15 van 2021, maar omdat die (nu) niet interessant is laat ik hem achterwege.

Jaaroverzicht

Gezondheid

Naast deze algemene opzet heb ik ook een gezondheidsdeel gemaakt in mijn journal, maar omdat dit al best veel informatie is heb ik besloten dit in een nieuwe blog te doen. Heb je vragen? Stel ze me gerust. Als je het onder de blog doet kunnen anderen ook meelezen.

Bronnen: Wikipedia | MUS Creatief |

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

2 reacties op ‘Nieuwe bulletjournal – de basis – [BuJo #1]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s