Inspirerende boeken van februari 2021

Het was een maand waarin ik weinig las. Op de een of andere manier kon het lezen me niet echt bekoren en stak ik mijn energie liever in iets anders. Of nee, dat moet ik anders zeggen: ik heb afgelopen maand heel erg veel geslapen. Ik was op sommige dagen zo moe dat ik me met geen mogelijkheid kon concentreren op het verhaal. Normaal gesproken probeer ik meer non-fictie te lezen dan fictie, maar deze maand is dat niet gelukt. Op moment van schrijven ben ik aan vijf verschillende non-fictie boeken begonnen en geen van allen laten me doorlezen. Dat kan aan twee dingen liggen: of ze zijn niet interessant, of het ligt aan mij. Voorlopig houd ik het op het laatste.

Toch wil ik graag een paar boeken met je delen. Klik op de titel om naar de website van Bol.com te gaan en meer te lezen.

1. The Power – Rhonda Byrne

Waardering: 5 uit 5.

De Power is het tweede boek van Rhonda Byrne en is het vervolg op de bestseller The Secret. In dit boek komt duidelijk naar voren hoe belangrijk liefde is in het leven, maar ook juist liefde voor jezelf en goed voor jezelf zorgen. Als je niet lekker in je vel zit kun je niet de liefde uitstralen die je nodig hebt om positiviteit aan te trekken.
Dit is het handboek voor de grootste kracht in het universum – The Power om alles te hebben wat je wilt. Zonder The Power zou er geen enkele mens op deze planeet leven. Elke ontdekking, uitvinding en menselijke creatie komt voort uit The Power. Volmaakte gezondheid, geweldige relaties, een carrière waarvan je gelukkig wordt, een leven dat bol staat van geluk, en het geld dat je nodig hebt om alles te zijn, te doen en te hebben wat je wilt, komen allemaal voort uit The Power. Het leven van je dromen heeft altijd al dichter bij je gelegen dan je besefte, want The Power – om al het goede van het leven te hebben – zit in je. Om wat dan ook te creeren, om wat dan ook te veranderen heb je maar één ding nodig… THE POWER.


2. Balsem voor de ziel 2 – Jack Canfield

Waardering: 4 uit 5.

Toen ik begin twintig was las ik het boek Balsem voor de ziel en ik heb in al die jaren die volgden regelmatig aan dat boek gedacht. Ik was ontroerd door de vele indrukwekkende verhalen, dus toen ik het vervolg ervan vond bij de kringloop heb ik hem uiteraard meegenomen. Toch stond hij nog een tijdje in mijn boekenkast omdat er nog zovéél te lezen was. In het midden van februari besloot ik dat ik over warmte en liefde wilde lezen en pakte het uit de kast. De twee dagen die volgden moest ik regelmatig mijn best doen om niet te gaan huilen bij die rakende verhalen; als ik alleen was geweest had ik me gewoon laten gaan. Wat sommige mensen toch overhebben voor een ander is zo hartverwarmend dat we zulke verhalen eigenlijk wekelijks in de krant zouden moeten lezen.
Na het succesvolle Balsem voor de ziel 1 vroegen lezers wereldwijd aan Jack Canfield en Mark Victor Hansen om het vervolg op deze verzameling hart veroverende verhalen. Balsem voor de ziel 2 toont weer het bestaan in volle rijkdom, laat zien wat we kunnen leren van verdriet en hoe we vreugde kunnen beleven aan de kleine dingen van het leven. Net als de andere Balsem- titels hebben ze in ieder geval één ding gemeen: ze laten vooral de mooie en positieve kanten van het leven zien.


Foto door GEORGE DESIPRIS op Pexels.com

3. KliFi – Adriaan van Dis

Waardering: 4 uit 5.

Ondanks dat ik niet zo goed weet wat ik over dit boek moet vertellen, omdat ik het niet kan samenvatten, wil je toch graag attenderen op KliFi. Vorige week was hij op televisie bij De Vooravond om zijn boek te promoten (klik »»»HIER««« om het filmpje te bekijken). Het Nederland van 2030 wordt geregeerd door een dictator en getroffen door een overstroming. ‘Een boek’ (aldus van Dis) ‘over klimaatveranderingen, populisme en vluchtelingen.’ Het heeft indruk op me gemaakt, ondanks dat ik nog even niet onder woorden kan brengen waarom. Van Dis is in ieder geval een van de weinige Nederlandse auteurs die ik lees. Ik houd van zijn eigenheid en zijn soms vreemde manier van denken dat ik helemaal herken in mezelf.
De Oranjes zijn verjaagd, de republiek Nederland likt haar wonden na een orkaan en het volk schikt zich in een president die ontkennen tot kunst heeft verheven. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers. Geheel tegen zijn aard verzet hij zich en geeft hij een stem aan de slachtoffers van een lokale overstroming. KLiFi is een bitter vrolijke vertelling over uit de pas lopen, over onze neiging tot aanpassen en veinzen, en over lastige vriendschappen.


4. In weerwil van woorden – Dimitri Verhulst

Waardering: 4 uit 5.

Een paar dagen later verscheen aan dezelfde tafel auteur Dimitri Verhulst; een van de best gelezen auteurs in de Nederlandse taal. (klik »»»HIER««« om dat filmpje te bekijken). In weerwil van woorden gaat over de zoon van een postbode die tandarts is en zijn post niet durft open te maken. Hij gaat op een gegeven moment zelfs zo ver dat hij zijn post gaat opeten. Het verhaal begint ermee dat hij zit te wachten tot de politie hem komt halen en in zijn hoofd worden de gedachten steeds groter en groter. Ook voor dit boek geldt dat ik hou van de vreemde manier van denken waar ik bij tijd en wijle ook “last” van heb. In tegenstelling tot Adriaan van Dis heb ik van Verhulst nog niet heel veel boeken gelezen, maar ik hou wel van zijn schrijfstijl.
Iedereen met een fobie voor de brievenbus, iedereen die zijn enveloppen dagenlang ongeopend op tafel laat liggen tot hij moedig genoeg is om ze open te maken, zal zich herkennen in Pol Verholst. Hoewel hij de zoon is van een postbode, en een groot liefhebber van de woorden, is zijn angst voor de post zo groot dat hij willens nillens zijn naam schonk aan een ziekte waar zovelen aan lijden. De angst voor post. Oftewel: de Ziekte van Verholst. Een ziekte die het hele leven kan ruïneren, en waarbij vergeleken de angst voor spinnen of iets als hoogtevrees werkelijk niets meer voorstelt.


5. KUKURU – DE 10 GROOTSTE LESSEN TOT NU TOE – GIEL BEELEN

Waardering: 4 uit 5.

In februari schreef ik al een recensie over dit boek dat je »»»HIER««« kunt lezen.
Dit essay geeft je de 10 grootste lessen uit de eerste 50 afleveringen van de best beluisterde podcast in Nederland over spiritualiteit en zelfontwikkeling: KUKURU van Giel Beelen. Giel vertelt wat hij heeft geleerd van grootheden als Napoleon Hull, Brené Brown, Eckhart Tolle, Byron Katie en Tony Robbins, maar ook van de Nederlandse gasten die bij hem aan tafel zaten, zoals Wim Hof (the Iceman) en Jan Geurtz. Naast lessen over voeding, positiviteit, mindset en zelfliefde geeft Giel zijn eigen ochtendritueel prijs om uitgeslapen (en op tijd!) op je werk te verschijnen. Niets moet, maar er zijn wel dingen die je kán doen om het optimale uit het leven te halen. Welke dingen dat zijn, lees je in dit essay.


Deze boeken las ik ook:

  • De stad van wind – P.D. Baccalario (jeugd)
  • De eerste bron – P.D. Baccalario (jeugd)
  • De boekenapotheek aan de Seine (niet uitgelezen)
  • De Vliegenvanger – Ravelli (roman)
  • Starstruck – Lauren Conrad (Young Adult)
  • Infamous – Lauren Conrad (Young Adult)

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

2 reacties op ‘Inspirerende boeken van februari 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s