Leestip: Kukuru – de 10 grootste lessen tot nu toe – chiel Beelen

Toen ik vorige week de Happinez las kwam ik een interview tegen van Susan Smit met Chiel Beelen. Chiel heeft voor de maand van de spiritualiteit een essay geschreven. Het essay bevat de 10 grootste lessen uit de eerste 50 afleveringen van de best beluisterde podcast in Nederland over spiritualiteit en zelfontwikkeling. De podcast heet – niet geheel toevallig – ook KUKURU. Dit staat voor kort, groots en je innerguru: je eigen drijfveer. Ik was erg benieuwd naar wat de radio-dj te vertellen heeft over spiritualiteit, zonder dat ik daar een vooroordeel over had.

Chiel (1977) heeft in de afgelopen jaren veel te maken gehad met verschillende emoties. Hij verloor zijn vader en oudste zus in een paar jaar tijd en ging zich druk maken over de mening van anderen. Hij stopte met zijn ochtendshow bij 3FM en stapte uiteindelijk over naar Radio Veronica. Toch hielp dat niet om beter in zijn vel te komen en hij zocht op diverse manieren verdoving in de vorm van drugs en alcohol.

Road tot Sixpack

Toen er een einde aan zijn relatie kwam realiseerde hij zich echter dat er iets moest veranderen. Een vriend van hem gaf hem het boek Master your mindset van Michael Pilarczyk (ook een belangrijk boek voor mij). Later ging hij ook Think and Grow Rich van Napoleon Hill lezen. Toen hij rond die tijd een filmpje van zichzelf tegenkwam met een buikje besloot hij dat hij aan de slag moest. Zijn doel om in 100 dagen een sixpack te krijgen werd een online hit. Het was toen dat hij zich realiseerde dat alles te trainen is. Ook je mind.

Door het trainen in de sportschool afgelopen jaar kwam ik weer meer tot mezelf. En besefte ik me dat je fouten kan omzetten in positieve energie. Ik kwam erachter dat er ook leuke dingen zijn die wél goed voor je zijn! Ook op de lange termijn.

Chiel Beelen

Op een gegeven moment ontstond het idee om alle vragen die hij had te laten beantwoorden tijdens een interview. De podcast KUKURU werd geboren. Hij koos voor die naam omdat het precies zegt wat Chiel wil uitdragen. “We hebben geen andere goeroe nodig dan onszelf, plus een paar mensen die je goede handvatten geven.” KUKURU is er echter niet om je beter te voelen, maar om beter te worden in voelen.

Recensie

Een heerlijk boekje voor tussendoor en dat is niet vervelend bedoeld.
De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel boeken gelezen over zelfontwikkeling en spiritualiteit en hoewel dat erg interessant is kost het toch best wat moeite om dat te lezen. Een roman is soms te lezen in een dag en anders twee of drie dagen, afhankelijk van hoe dik het is. Sommige zelfontwikkelingsboeken doe ik soms weken over. Niet allemaal gelukkig, maar het kost gewoon energie.
Dit boekje is echter in een paar uur uit en als je eens een avondje kiest voor lezen in plaats van Netflixen zul je er op de lange termijn geen last van hebben ;-). Voor veel mensen is (regelmatig) lezen niet weggelegd, maar ik denk dat als je graag iets wilt leren en lezen over spiritualiteit dat je KUKURU zeker moet kopen.

Natuurlijk is het niet een heel uitgebreid boek en is het basic, maar toch heeft Beelen op een mooie manier tien van de grootste lessen die hij heeft geleerd samengevat. Zo lees je onder andere over:

 • Hoe positiviteit je sterkte wapen kan zijn en hoe je je na twintig seconden glimlachen al beter kunt voelen.
 • Wat je kunt doen met de stemmetjes in je hoofd, welke rol je ego eigenlijk speelt en of dat ego wel zo slecht is.
 • De kracht van het ochtendritueel en wat je kunt doen om de dag goed te beginnen.
 • Dat tantra weliswaar regelmatig wordt geassocieerd met seks, maar dat het heel veel meer is dan seks alleen.
 • De kunst van het loslaten, iets waar ik overigens nog heel erg in kan groeien.
 • Een bonus les over het belang van goed (en lang genoeg) slapen.

Achterin vind je overigens nog een boekenlijst waarin de boeken staan die hij in dit essay heeft benoemd. Op zijn »website« heeft hij nog een uitgebreidere leeslijst.

Ik vond het erg leuk om te lezen en ik denk dat ik het dit jaar nog wel vaker even zal pakken om te herlezen. Het viel me namelijk meteen op dat hij en ik in de zoektocht naar waar we nu zijn veel dezelfde boeken hebben gelezen en op een bepaalde manier hetzelfde denken over onderwerpen. Maar goed, dat is op zich niet vreemd als je dezelfde ‘teachers’ hebt gehad. Ik kan dit boek van harte aanbevelen en wie weet is het een mooi begin naar verdieping in spiritualiteit.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

5 reacties op ‘Leestip: Kukuru – de 10 grootste lessen tot nu toe – chiel Beelen

 1. Soms kom je een boek tegen en denk je mee wat kan ik ermee. Tot je erin begint te lezen en dan vallen puzzelstukjes in elkaar. En weet je na het lezen deze neem ik nog eens vast.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Een teken dat je er iet kan uithalen.
  Dat zijn zoals je schrijft de leukste en mooiste boeken die snel uitgelezen worden. Maar waar je voor jezelf kantlijnen bij schrijft.

  Aum Shanthi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s