Inspirerende boeken van januari 2021

Het is tien uur in de ochtend, Christiaan is aan het hardlopen (met een gevoelstemperatuur van -10), Samuël gaat zijn vader achterna en is op de iPad begonnen met zijn eerste races in Real Racing en Elize zit op haar kamer. Een heerlijk moment om nog even snel de laptop te pakken en een nieuwe blog te schrijven. De maand januari is voorbij gevlogen. Het lijkt wel gisteren dat ik op het bruggetje hierachter mijn tranen de vrije loop liet en intens dankbaar was voor de plek waar ik nu woon. Afgelopen maand was een maand waarin ik weinig schreef en veel las. Het was onmogelijk voor me om zowel het schrijven van blogs (wat ik graag in de ochtend doe) te combineren met thuisleren van de kinderen. It’s a hell of a job, but I’ve got to do it. Het valt mij zwaar, heel erg zwaar, dus besloot ik mezelf even te ontslaan van iets anders dan dat.

Ik had besloten niet meer maandelijks alle gelezen boeken met je te delen, omdat het nu eenmaal heel veel werk is om meer dan twintig boeken te plaatsen in een blog. Even los van het feit dat het veel te veel is om in een keer te lezen. Toch zijn er een paar boeken die ik toch echt heel graag met je wil delen, omdat ze veel indruk op me hebben gemaakt. Klik op de titel om het boek op Bol.com te vinden.

Ik weet waarom gekooide vogels zingen – Maya Angelou

Waardering: 4 uit 5.

Maya Angelou beschrijft in deze autobiografie de strijd en het doorzettingsvermogen van een zwarte vrouw in een vijandige, blanke wereld. Huiveringwekkend zijn de minachting en onderdrukking; hartverwarmend Angelou’s successen als zangeres, danseres en schrijfster; ontroerend het contact met haar Afrikaanse wortels. Een bijzonder boek dat me de ogen nog verder heeft geopend.

Stad van meisjes – Elizabeth Gilbert

Waardering: 4 uit 5.

New York, 1940. De negentienjarige Vivian Morris heeft het eerste jaar van de universiteit niet gehaald, en haar ouders besluiten dat ze bij haar tante in New York moet gaan wonen. Haar tante is de eigenaar van de Lily Playhouse, een roemrucht maar vervallen theater in Manhattan, en Vivian voelt zich meteen thuis in de extravagante en onconventionele wereld van acteurs en showgirls. Ze mag achter de schermen werken en de kostuums ontwerpen, maar als ze een schandaal veroorzaakt staat haar wereld op zijn kop en zal ze pas jaren later alle gevolgen kunnen overzien. Het enige fictie tussen alle non-fictie boeken. Ik ben dol op Elizabeth Gilbert. Ik hou van haar schrijfstijl en van de manier hoe het haar lukt om geschiedenis interessant te maken. Over het algemeen houd ik namelijk niet zo van boeken die zich zo lang geleden afspelen, maar dit boek heb ik van genoten.

Tien argumenten om je social media-account nu meteen te verwijderen – Jaron Lanier

Waardering: 4 uit 5.

Een leven zonder sociale media maakt ons aardiger, verstandiger en gelukkiger. Sociale media hebben de neiging het slechtste in ons naar boven te halen. Ze maken ons dommer, egoïstischer en willozer. Ze misleiden ons met illusies van populariteit en succes. Ze geven ons het idee meer ‘verbonden’ te zijn dan ooit, terwijl we in werkelijkheid van andere mensen vervreemd raken. We denken zelf te kiezen, maar worden voortdurend bestookt met gerichte advertenties en zijn weerloos tegenover algoritmen van de rijkste bedrijven ter wereld, die verdienen aan de manipulatie van hun gebruikers. In tien scherpzinnige argumenten fileert Silicon Valley-pionier Jaron Lanier het kwaad van de sociale media en geeft hij een aanzet tot een rijkere, menselijkere manier van online netwerken. Eind december 2020 heb ik een deel van mijn social media accounts verwijderd en twee accounts op pauze gezet. Ik wilde ontdekken hoe het is om een website op te bouwen zonder geholpen te worden door bedrijven als Facebook en Instagram (wat feitelijk ook FB is), maar op eigen kracht en met behulp van het universum ;-). Ik had ook nog andere redenen om even afstand te nemen, dus besloot ik het als een experiment te zien. Voor wie The Social Dilemma op Netflix heeft gezien: die grote man met de dreadlocks schreef dit boek. Het was nog meer een eyeopener dan de documentaire en ik heb me regelmatig verbaasd over hoe sociale media werken. Na het lezen van dit boek besloot ik ook een week zonder Whatsapp te doen, wat inmiddels al twee weken duurt. Voor iedereen die meer wil weten over hoe het achter de schermen van sociale media werkt is dit boek een aanrader.

De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

Waardering: 3 uit 5.

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden? In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het goede of het kwade? Adembenemend, weids en revolutionair – De meeste mensen deugen herschrijft niet alleen de geschiedenis, maar werpt ook nieuw licht op onze toekomst.

The Secret – Rhonda Byrne

Waardering: 4 uit 5.

Er bestaat een eeuwenoud Geheim: The Secret. Het werd gezocht, gevonden en weer verloren, het is gestolen en voor veel geld doorverkocht. Tot nu toe was kennis van dit Geheim voorbehouden aan een kleine kring van ingewijden. Plato, Galileo en Einstein kenden The Secret, net als de succesvolste uitvinders, denkers en ondernemers in de geschiedenis. Dat juist zij de wereld konden veranderen is geen toeval… Zij begrepen dat, net zoals er atoomkracht schuilt in eon korrel zand, or ook in ieder van ons een ontzagwekkend vermogen schuilt – een verborgen kracht waarmee je wensen werkelijkheid kunnen worden. Oude en moderne meesters onthullen in dit boek hoe zij The Secret hebben ontvangen en toegepast in hun leven. Hoe zij alle tegenslagen konden overwinnen en rijkdom en succes verweren die ze niet voor mogelijk hadden gehouden. Zij willen dit Geheim nu delen met jou. Ik heb dit boek voor de tweede keer gelezen en ik haalde er weer veel nieuws uit. De eerste keer was inmiddels ook al dertien jaar geleden, dus dat mag dan ook wel ;-). Waar ik toen veel moeite had met geloven dat dit kon, was ik dit keer niet meer sceptisch. Toch moet ik ook zo eerlijk zijn om te zeggen dat ik onmogelijk alles kan geloven, omdat het Universum bijna een postorderbedrijf is volgens dit geheim. Toch is schuilt er veel waarheid ik de woorden van al deze meesters.

Over liefhebben en loslaten – Rachel Brathen

Waardering: 5 uit 5.

Yoga Girl Rachel Brathen deelt haar levensverhaal en de verkregen wijsheid over leven en dood, liefde en angst, in dit prachtige, ontroerende en kwetsbare boek. Het pijnlijke, rauwe, eerlijke en inspirerende verhaal van “Yoga Girl’ Rachel Brathen. Over liefhebben en loslaten is het persoonlijke verhaal van Rachel Brathen. Ze vertelt over hoe ze opgroeide met een depressieve moeder, haar rebelse puberteit, haar vlucht naar Costa Rica, haar eerste yoga-ervaring en hoe ze vervolgens in een korte periode haar beste vriendin, oma en hond verliest. Door het hele boek heen neemt ze je mee in alle pijn, verdriet en twijfels. Ze doet aan meditatie en yoga, alles om maar grip te krijgen op zichzelf en het verdriet dat ze voelt. Over liefhebben en loslaten gaat over het leven in de grootste en breedste zin van het woord; de constante groei die je doormaakt, en de intense pijnen en het enorme geluk die daarbij komen kijken. Wauw! Dit boek is zo mooi en eerlijk geschreven. Ik kan er bijna geen woorden aan geven. Het ontroerde me en ik vond er herkenning in. Heel erg goed geschreven ook.

Als je wilt weten wat ik nog meer heb gelezen scrol dan nog even naar beneden.

Deze boeken las ik ook

 • Hoe is het om transgender te zijn (jeugdboek)
 • Powervrouwen – Richard Zuiderveld (jeugdboek)
 • Villa Toscane – Linda van Rijn
 • Vive la France – Linda van Rijn
 • Viva España – Linda van Rijn
 • Last minute – Linda van Rijn
 • Vakantievrienden – Linda van Rijn
 • Het transgenderboek – Joz Motmans
 • No-nonsense mediteren – Steven Laureys
 • Het geheugenboek – Lara Avery *****
 • De ster van steen – P.D. Bacalario (jeugdboek)
 • De vanger in het graan – J.D. Sallinger
 • Walden – Henry David Thoreau (niet volledig gelezen)
 • Stranddagboek – Emily Henry ***** (tweede keer)
 • F*ck it – John C Parkin (niet uitgelezen)

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

6 reacties op ‘Inspirerende boeken van januari 2021

 1. Hoi Angela, ik zag dat je me bent gaan volgen en dat doe ik nu andersom ook. Ben gelijk gaan zitten om je blog te lezen. Natuurlijk springt een blog over gelezen boeken bij mij in het oog. Van de zes uitgelichte boeken heb ik er twee gelezen (The Secret en De meeste mensen deugen) en ik heb er twee op mijn ‘te lezen’ lijstje op Hebban gezet (Tien argumenten om je social media-account nu meteen te verwijderen en Over liefhebben en loslaten). De ene lijkt me erg interessant, want ik ben iemand die het niet altijd zo heeft op social media, maar het blijft trekken. Het andere is puur op wat je erover schreef. Het lijkt me daarom zo’n mooi boek. Ik heb inmiddels ook al aardig wat los ‘moeten’ laten, dus dat zal zeker meespelen met de interesse in dit boek. Hartelijke groet, Nelleke

  Like

  1. Wat heerlijk om te lezen dat je geïnspireerd raakte door mijn blog. Binnenkort weer een nieuwe “gelezen” ;-). Ik ga overigens het eerste boek van Yoga girl binnenkort lezen (over liefhebben en loslaten is haar tweede boek).

   Geliked door 1 persoon

   1. Aha, dat wist ik niet. Ook gelijk even opgezocht. Leuk dat er binnenkort een nieuwe ‘gelezen’ komt. Ik ben er zelf ook mee bezig, want februari is tenslotte bijna voorbij 🙂 .

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s