De kracht van dankbaarheid

Afbeelding van John Hain via Pixabay

Ik geloof dat er een enorme kracht gaat vanuit dankbaarheid. Ik ben er van overtuigd dat je leven en stuk rijker is wanneer je dankbaar bent voor wat je hebt en ik geloof óók dat je meer moois aantrekt als je al het mooie dat je al wel hebt benadrukt. Maar zelfs als dit allemaal niet het geval is dan nóg is het goed om eens wat vaker stil te staan bij wat je wél hebt in plaats van wat je niet hebt. Dat is niet makkelijk, maar het is de moeite waard.

Ik ben niet specifiek opgevoed met het idee dat dankbaarheid goed voor je is. Meer dan het ‘Here zegen deze spijze amen’ (bij vlagen) was er niet en daar voelde ik eigenlijk niet de dankbaarheid die eraan vast had moeten zitten. Ik begreep het nut van het gebed eigenlijk nooit zo, want ik was vaak genoeg niet dankbaar voor wat er op mijn bord lag. Toch kwam er een zeker moment in mijn leven dat ik bedacht dat het goed voor me zou zijn als ik wat dankbaarder zou zijn. Het daadwerkelijk uiten van die dankbaarheid had wat meer tijd nodig. En zelfs toen ik daar eenmaal mee begonnen was had ik tijd nodig om uit te vinden wat ik nu precies fijn vind om mezelf gemotiveerd te houden in het uiten van die dankbaarheid. De zoektocht was lang en ik vertel je er graag meer over.

Als je eenmaal gaat nadenken over de mooie dingen in je leven, zul je versteld staan hoe zich een eindeloze reeks gedachten aaneenrijgt over met dingen om dankbaar voor te zijn.

Rhonda Byrne

Simpel schrift

Zo begon ik jaren geleden mijn dankbaarheid te benoemen door elke avond op te schrijven waar ik dankbaar voor was. Dat deed ik in een simpel schoolschrift en ik noteerde wat er maar in me opkwam. In het begin was ik enthousiast en schreef ik alles op wat ik kon bedenken. Toch denk ik – achteraf – dat ik meer iets deed wat moest dan wat ik daadwerkelijk voelde. Het schrijven deed ik vlak voor het slapengaan, maar op sommige dagen was ik te moe om te beginnen. Het was dus ook niet iets wat ik heel erg lang volhield.

Dankbaarheidsdagboek

Toen besloot ik een dankbaarheidsdagboek aan te schaffen. Het was mijn eerste en hoewel het een hele leuke was kreeg ik na een tijdje het gevoel dat ik me niet écht bezighield met dankbaarheid. Het stond me steeds vaker tegen om te schrijven, vond het misschien wel te confronterend. Hoe dan ook, ik begon na een tijdje te merken dat ik het bijhouden van het dagboek gewoon veel te veel werk vond en bovenal nogal vermoeiend. Daarbij voelde ik het nog steeds niet, die diepe dankbaarheid. Ik stopte ermee. Aan het dagboek zelf lag het overigens niet, die zag er prachtig uit, maar kon me niet genoeg motiveren.

Five minute journal

Op een dag zocht ik op dagboek in de Apple Store en vond ik de digitale ‘five minute journal’ app. Het ging in het begin zo goed dat ik het zelfs kocht. Daarna ging het bergafwaarts. Oké, een beetje overdreven, maar ik moest naar mijn mening te veel invullen dat ik niet van belang vond. Elke avond de nadruk leggen op wat ik aan mezelf moet verbeteren haalde me wel van mijn dankbaarheid af. Ik stopte er mee.

Nee, het loopt niet helemaal verkeerd af, want in de jaren die volgden keerde ik toch elke keer weer terug om het met vlagen te gebruiken. Weliswaar niet consequent elke dag, maar wel periodes lang. Waarschijnlijk precies op de momenten dat ik er behoefte aan had. Hieronder zie je wat schermafbeeldingen van hoe het eruit ziet.

Als je de app The Five Minute Journal opent komt er een leuke quote in beeld die je kunt delen op je socials of via sms. De tweede foto een screenshot van hoe het eruit ziet als het leeg is. Je kunt elke dag een foto posten en die zie je uiteindelijk ook terug in de feed. Het bovenste deel is waar je ’s morgens dankbaar voor bent, hoe je je dag geweldig gaat maken en een dagelijkse affirmatie. Het deel dat je ’s avonds invult bestaat uit drie dingen die je dag geweldig hebben gemaakt en hoe je je dag beter had kunnen maken. Die laatste is voor mij persoonlijk een no-go, omdat ik daar elke dag weer de nadruk moest leggen op wat ik niet goed genoeg had gedaan. Dat vond ik niet fijn. Als laatste een screenshot van hoe het er dan uitziet als het klaar is. Een simpele dag met simpele dingen om dankbaar voor te zijn.

Dankbaarheid hoeft niet per se groots te zijn, het gaat erom dat je het voelt.

Dankbaarheid denken én voelen

Zoals gezegd kostte me dit best veel tijd en ik voelde er geen 100% klik mee. Daarom heb ik een hele tijd elke avond »een edelsteen (amethist)« in mijn handen gehouden en in gedachten al mijn dankbaarheid gedeeld met het universum. Dat werkte eigenlijk heel erg goed (vooral voor het in slaap vallen), maar ik miste het dat ik het niet op papier had staan. Daarom leek het me een beter plan dit op een schrijven in een dagboek. Helaas trapte ik opnieuw in de valkuil dat ik te lang bezig was en te veel opschreef. Overigens wél in een mooi dagboek ;-).

Dankbaarheidsdagboek II

Eind vorig jaar kocht ik – bij de lokale boekhandel – opnieuw een dankbaarheidsdagboek. Dit moest hem toch echt zijn! Ik wist het zeker, want ik had veel tijd gestoken in het zoeken van het juiste boek. In zekere zin is het ook een mooi boek, maar ik merk toch dat het niet aan mijn eisen voldoet. Daarnaast kwam het me ook heel erg bekend voor. Het duurde toch een maand voor het kwartje pas viel. Toen ik op een dag toevallig weer eens bovenstaande app op de iPhone opende begreep ik het. Het zag er exact hetzelfde uit als het Five minute journal, maar dan op papier. De naam van het boek: »Het 6 minuten dagboek«. Zeker geen slecht boek, maar ik liep uiteraard tegen hetzelfde “probleem” aan.

Het principe van het boek is dat je meteen na het opstaan drie dingen benoemd waar je dankbaar voor bent. Een geweldig idee, maar meestal kom ik niet verder dan dankbaarheid voor mijn bed, mijn schrijftafel, mijn gezin en mijn huis. Natuurlijk is er heel veel meer, maar ’s morgens die echte dankbaarheid voélen valt niet mee. Zeker niet als het in één zin moet. Wat ik wel echt leuk vind is dat er elke week een nieuwe weekopdracht is en dat er dagelijks een quote in staat. Daarnaast kun je de week en de maand evalueren en kun je een tracker bijhouden.

Wat ik (wederom) een groot nadeel vind, is dat ik elke dag na moet denken wat ik aan mezelf wil verbeteren. Nu ben ik enorm van de groei, maar ik wil niet elke dag geconfronteerd worden met mijn tekortkomingen. Daarnaast moet je invullen wat je goede daad van de dag is. Dat is een mooi principe, maar in tijden van Covid-19 niet bepaald iets dat je dagelijks doet en dan voel ik me toch weer wat tekort schieten. Nu geef ik ook meteen toe dat dit nou niet bepaald een goede voorbeeldtijd is en nu de maatregelen aangescherpt gaan worden (mogelijke avondklok) wordt de wereld nog kleiner. Het is ook niet omdat ik niet iets goeds wil doen, maar omdat ik niet weet hoe (gezien ME/CVS). Tips zijn overigens welkom. 🙂

Wen je aan elke ochtend, nog voor je opstaat, dankbaarheid te voelen voorafgaand aan de geweldige dag die komen gaat, alsof die dag al achter de rug is.

Rhonda Byrne

Dankbaar door het leven

Het zal je vast niet verbazen dat ik opnieuw ben overgestapt naar iets nieuws. Ik blijf zoeken tot ik het goede vind (of zelf maak) en ik denk dat ik iets gevonden heb waar ik de komende 180 dagen wel mee vooruit kan; daarna pak ik waarschijnlijk weer mijn 6 minuten dagboek op. Op dit moment wil ik bij wijze van experiment graag het verschil zien in dankbaarheid in de ochtend en de avond.

Waar de andere boeken gefocust waren op de leuke dingen die ik had gedaan aan het einde van de dag en dat als dankbaarheid zag (waardoor ik vaak ga denken in tekortkomingen), wil ik nu juist dankbaarheid kunnen voelen voor de kleine dingen. Dus mijn dankbaarheid niet laten afhangen van wat ik die dag heb gedaan. Ik wil dat juist niet meer als belangrijkste laten tellen, ik wil de dag juist met een dankbaar gevoel afsluiten.

Dankbaar door het leven

Daarom heb ik vorige week het boekje »Dankbaar door het leven« besteld. Heel simpel en overzichtelijk: je schrijft namelijk in een paar regels op waar je dankbaar voor bent. Valkuil voor mij is weggehaald (hele pagina’s die vol te schrijven zijn) en als ik eens niet zo veel weet hoef ik niet me er ook niet druk om te maken. Door het boek heen staan quotes. Mijn dochter Elize viel één quote in het bijzonder meteen op, zie foto. Het boek is trouwens inclusief leeslint, iets wat ik in de vorige miste.

Goede hoop

De tijd zal uitwijzen of dit dagboek het dan eindelijk voor me is. Persoonlijk denk ik dat ik dit dagboek hoe dan ook helemaal ga gebruiken, omdat het toch ook eens tijd wordt dat ik een boek volledig ga benutten. Ik schreef voorheen mijn dagboeken ook nooit vol, maar het laatste jaar heb ik er al zeven gevuld, dus ook voor een dankbaarheidsdagboek is er hoop. Als het me lukt ga ik daar uiteraard wat over posten.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

9 reacties op ‘De kracht van dankbaarheid

 1. En ook thuis. Want niet alleen kinderen vergeten snel het woord te gebruiken ook volwassenen. En het woord dankbaarheid mag je ook richten naar jezelf toe. Dat geeft ook altijd een positief gevoel.

  Aum Shanthi

  Like

  1. Klopt. Helemaal mee eens. Ik weet ook uit ervaring dat het niet makkelijk is. Niet alleen om het dagelijks te doen, maar ook het bedenken waar je dankbaar voor bent is lastig. Ik heb het al een aantal keren geprobeerd tijdens het avondeten, maar het gaat altijd gepaard met gezucht. Het hoeft echter nooit iets groots te zijn. Dat je dankbaar bent dat je droog op school bent aangekomen is het zo goed iets om dankbaar voor te zijn dan voor je gezondheid bijvoorbeeld.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ook als je ’s morgens wakker wordt. Dankbaar zijn dat je aan je dag mag beginnen. Ongeacht hoe deze verloopt. Net zoals je schrijft. Wat op je bord ligt bedanken dat je het tot je mag nemen. Dat moet niet hardop zijn maar in jezelf.
    Dankbaarheid wordt zo vaak vergeten en het zit voor jezelf in kleine dag dagelijkse dingen.
    Zelfs af en toe eens het woord dankbaar geven omdat je mag zijn wie je bent.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s