Mijn goodreads jaar [2020]

Bron: Goodreads.com

Het afgelopen halfjaar heb ik diverse blogs met jullie gedeeld over de boeken die ik heb gelezen. Voorlopig zal dít de laatste zijn. Al sinds 2014 houd ik in Goodreads bij welke boeken ik lees. Dit jaar kies ik er echter voor om dat niet te doen, maar natuurlijk wil ik nog wel graag het afgelopen leesjaar (in statistieken) delen, omdat ik het ook frequent heb bijgehouden. Waarom zou ik dan in 2021 niet mijn boeken bijhouden? Nou, ik heb gemerkt dat ik steeds meer (dwangmatig) gefocust ben op het aantal boeken dat ik lees. Zeker wanneer ik merk dat ik op weg ben naar een nieuw pr ga ik steeds meer over hele stukken tekst heen lezen. Met romans is dat op zich niet écht een probleem, maar als het gaat om zelfontwikkelingsboeken is dat een ander verhaal. Ik lees die namelijk om iets van ze te leren. Als ik vervolgens hetgeen dat ik gelezen heb niet toepas schiet het zijn doel voorbij.

Daarom heb ik besloten dat ik in 2021 de focus volledig weghaal van de hoeveelheid boeken. Maak ik er geen probleem van dat ik boeken meerdere keren in één jaar lees (wat ik normaal nooit doe) en ga ik een groot aantal van de boeken die ik afgelopen jaren las opnieuw lezen en in de praktijk brengen. Daarover zal ik wel bloggen in 2021. Voor nu eerst mijn Goodreads jaar 2020.


In het jaar 2020 las ik in totaal 190 boeken. Die boeken samen hadden een totaal van 43,315 pagina’s. Gemiddeld is dat: 228 pagina’s per boek.

Het boek met de minste pagina’s (26) was een kortverhaal van Lisette Jonkman (Festivalkriebels – die ik overigens voor de tweede keer las én kocht!). Het boek met de meeste pagina’s (728) was Zon van »Lucinda Riley«.

Het meest populaire boek dat ik las was Het Achterhuis van Anne Frank. Bijna 4,3 miljoen mensen hebben het ook gelezen en geregistreerd in Goodreads.

De gemiddelde rating die ik gaf alle boeken samen is: 3.8. Gemiddeld genomen een heel goed leesjaar dus.


Hieronder allemaal screenshots met boeken die ik las. Wil je de foto in het groot zien, dan kan dat door met de rechtermuisknop op de foto te klikken en hem te openen in een nieuw tabblad. Op de telefoon of tablet hoef je geloof ik alleen maar de foto aan te klikken.


Aan het begin van 2020 was het mijn bedoeling om ‘maar’ 90 boeken te lezen. Ik wilde me voornamelijk focussen op de hoeveelheid dikke boeken in mijn boekenkast. Die staan er al een hele tijd, maar het kwam er steeds niets van om ze te lezen. Iets met leesdoelen ;-). De planning was dus dat ik die in 2020 zou lezen. Ik kan zeggen: ‘Dat is niet gelukt!’ Ik heb geloof ik maar één boek gelezen dat op mijn planning stond: Oorsprong van Dan Brown. Ik heb in 2020 sowieso niet veel boeken gelezen uit mijn kast; ik heb er wel heel veel (gelezen) aan toegevoegd, maar dat telt niet helemaal.

Daarom heb ik afgelopen maand mijn Kobo Plus abonnement opgezegd en heb ik alle boeken die ik nog moet lezen op volgorde gezet in mijn boekenkast. Ik geloof dat ik er nog zo’n 150 moet lezen, dus als het me lukt om dit jaar er 100 van daadwerkelijk te lezen ben ik heel erg blij. Daarnaast ligt het in de planning dat ik al mijn gekochte e-books ook nog ga lezen. Mocht ik dan toch nog eens iets anders willen kan ik altijd terugvallen op de (digitale) bibliotheek.


Bron: Goodreads.com

Maar goed, om even terug te komen op de 90 boeken… ik heb midden in het jaar dat aantal gewijzigd in 150, omdat ik al over de 90 stuks heen zat. Ik had hem nog op 175 kunnen zetten nadat ik dat doel had behaald, maar besloot dat ik dat niet zou doen om de druk eraf te halen. Uiteindelijk kwam ik dus uit op 190 boeken. Netjes en om heel eerlijk te zijn hoefde ik er niet eens heel veel moeite voor te doen. En nee, ik heb niet in al die boeken stukken tekst overgeslagen ;-).


Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s