Happy New Year – Abba

We staan aan het begin van een nieuw jaar. Voor velen hield dit in het verleden in dat ze het oude achter zich zouden laten en vol goede moed aan iets nieuws zouden beginnen. Wat geweest was konden ze achter zich laten en op de eerste dag van 365 ongeschreven pagina’s weer met een leeg boek beginnen. Deze eerste dag van het nieuwe jaar is echter heel anders dan “normaal” en voor velen is het boek al gevuld met inktzwarte pagina’s. Het afgelopen jaar zijn er niet alleen heel erg veel mensen ziek geworden, er zijn ook veel te veel mensen overleden. Ik sta stil bij deze mensen en denk met liefde in mijn hart aan hun nabestaanden.

Ik heb dit jaar vele lessen geleerd door COVID-19 en zonder een ander te willen kwetsen kan ik zeggen dat ik het heel dankbaar ben dat het mij tot inzicht heeft laten komen en me de moed gaf te verhuizen. Dat heeft me heel veel goed gedaan en ligt aan de basis van deze we website. Maar dan heb ik ook het geluk dat niemand uit mijn directe omgeving besmet raakte met het virus.

Toch zullen er ook mensen zijn voor wie er momenten waren die ze niet willen vergeten en die voor altijd positief in hun geheugen gegrift staan. Of we het nu graag willen vergeten of niet, het jaar 2020 zullen we ons hoe dan ook altijd blijven herinneren. Helaas gaan we ook 2021 in met deze pandemie en lijkt er nog geen vooruitzicht te zijn over hoe lang nog.

Deze blog schreef ik ver voor we te maken kregen met COVID-19. Toen we nog dachten dat we voor eeuwig naar vuurwerk konden staren terwijl met een hele meute bij elkaar stonden en we elk nieuwjaar konden inluiden met knuffels en zoenen.

Ontmoeting

Midden 1966 ontmoetten Benny Andersson en Björn Ulvaes elkaar voor de eerste keer. Björn was een lid van de Hootenanny Singers en Benny speelde op dat moment keyboard in Zwedens grootste popgroep van de jaren zestig: The Hep Stars. De twee mannen schreven later dat jaar hun eerste nummer en eind jaren zestig hadden ze een partnerschap als componisten. In de lente van 1969 ontmoetten ze de twee vrouwen Agnetha Fältskog en Anni-Frid Lyngstad. Zij werden niet alleen hun toekomstige echtgenotes, maar samen met hen vormden ze vanaf 1970 een groep.

No more champagne And the fireworks are through
Here we are, me and you

Weinig succes

In het begin was er weinig sprake van succes, totdat ze in 1972 het nummer ‘People Need Love’ uitbrachten. Dit succes moedigde hen aan om in 1973 mee te doen aan het Eurovisie songfestival mee te doen met het nummer ‘Ring Ring’. Ze werden derde en het gelijknamige album stond in de top van Zwedens hitparade. In 1974 deden ze nogmaals mee en wonnen de titel met het nummer ‘Waterloo’. Pas vanaf dat moment noemden ze zichzelf ABBA (tot die tijd was het Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid)*. De band verkocht meer dan driehonderdzeventig miljoen platen wereldwijd. Daarmee behaalden ze een plaats in de top vijf van best verkochte artiesten. Daarnaast was ABBA de eerste popgroep uit een niet-Engels sprekend land dat doorbrak in de charts van Engelssprekende landen. Ik denk dat zij daarmee baanbrekend zijn geweest voor  veel generaties die na hen zijn gekomen.  

Keerzijde

Dat roem ook een keerzijde heeft bleek wel toen beide paren uiteindelijk uit elkaar gingen. Op het zevende album van ABBA, ‘Super Trouper’, is dan ook een duidelijke verandering te bemerken in hun muziek, want de groep lijkt wat volwassener te zijn geworden. Het nummer ‘The Winner Takes It All’ werd geschreven naar aanleiding van de scheiding van Björn en Agnetha.

Who can say what we’ll find
What lies waiting down the line
In the end of eighty-nine…

Happy New Year

Op datzelfde album staat ook ‘Happy New Year’. Dit nummer werd, in januari 1980, geschreven op het eiland Barbados en was oorspronkelijk bedoeld voor een musical. Helaas flopte de musical, maar het nummer werd in februari toch opgenomen. Ze wilden het in eerste instantie graag als single uitbrengen, maar daar bleek het niet goed genoeg voor te zijn en daarom werd het op album gezet. Datzelfde jaar werd het nummer in het Spaans vertaald, Felicidad, en bereikte de top vijf in Argentinië. In de rest van de wereld was het niet meer dan een leuk liedje voor de jaarovergang. Pas in 1999, vlak voor de millenniumvieringen, werd ‘Happy New Year’ definitief vrijgegeven als single en bereikte het in meerdere landen de Top twintig.

* Bron: http://www.abbasite.com

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s