Deze boeken las ik in december 2020

Halverwege deze maand werd er een lockdown afgekondigd en ik besloot dat het twee kanten op kon. Of ik ging meer lezen of juist minder. Halverwege de maand had ik negen boeken gelezen en stonden er nog een paar op de planning, zodat er in totaal 14 boeken gelezen zou worden. Dat streefgetal moest ik in ieder geval halen, maar toen ik doorkreeg dat ik weer lerares mocht gaan spelen voor twee kinderen had ik er een hard hoofd in. Zoals dat wel vaker gaat is het me toch gelukt om veel te lezen, omdat ik andere zaken heb laten liggen.

1. Interviewen – Arjan Visser

Waardering: 3 uit 5.

Hoe wordt een goed vraaggesprek gevoerd? Oprechte interesse tonen, alert zijn, doorvragen zonder te gaan drammen. Het zijn slechts een paar adviezen voor eenieder die van plan is te gaan interviewen, en misschien zelfs voor degene die het al langer doet maar er nog niet eerder bij heeft stilgestaan.
In dit boek laat interviewer Arjan Visser, onder andere bekend van de serie `De Tien Geboden’ in het dagblad Trouw, aan de hand van eigen – soms pijnlijke – ervaringen zien hoe een interview tot stand komt. Van het moment waarop je iemand probeert te strikken tot de dag waarop een verhaal wordt gepubliceerd. Door de openhartige manier waarop een ervaren interviewer over zijn vak vertelt, biedt Interviewen een persoonlijke visie op de valkuilen en verrassingen van het vak.

Erg leuk boek voor tussendoor, maar ik moet wel zeggen dat als ik kijk naar mijn verwachtingen van dit boek het nogal tegenviel. Wel een prettige schrijfstijl.


2. De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen – Andy Stanton

Waardering: 4 uit 5.

Grote gruwelzooi! Is het echt waar?
Rust er een oude vloek op het stadje Lamme Griemel?
En hebben die ouwe schurk meneer Gom en zijn trouwe metgezel Willem Wilhelmus de Derde er weer iets mee te maken?
Gelukkig zijn er nog onze lievelingshelden Polly, Vrijdag en peperkoekmannetje Alex Tolman…
Oef… zucht van verlichting.
Hou je hoofd en je oogbollen erbij, want in dit boek word je weggezwiept naar het land van de sprekende honden, gekke liedjes en de beste achtervolgingsscène die je ooit hebt gelezen…

De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen is erg humoristisch. Het bevat prachtige tekeningen en hilarische zelfbedachte woorden. Ik vind het leuk om te lezen hoe goed en kwaad hier een grote rol in spelen en hoe belangrijk het is als je vrienden hebt die je komen helpen.


3. Brief aan mijn dochter – Maya Angelou

Waardering: 3 uit 5.

Opgedragen aan de dochter die ze nooit had maar overal om zich heen ziet, onthult Maya Angelou in Brief aan mijn dochter haar visie op een goed en betekenisvol leven. In korte betoverende stukjes – een mix van memoires, levensgids en poëzie – neemt Angelou ons mee door haar bewogen leven en herinnert ze zich de meest ingrijpende en waardevolle gebeurtenissen: het leven bij haar ontembare grootmoeder, de relatie met haar moeder, de vreselijke manier waarop ze haar grootste geschenk ooit kreeg, haar zoon. Een boek om te koesteren.
Dit is een ontroerend boek. Ik las het jaren geleden ook al eens, maar voelde me er opnieuw tot aangetrokken. Allemaal korte verhalen over het leven, over wat ze heeft meegemaakt.


4. Het boek van vergeten woorden – Pip Williams

Waardering: 5 uit 5.

Esme wordt geboren in een wereld van woorden. Moederloos en onbedwingbaar nieuwsgierig brengt ze haar tijd door in een schuur waar haar vader en een team toegewijde mannen woorden verzamelen voor de allereerste Oxford English Dictionary. In een houten koffer van haar vriendin Lizzie verzamelt ze woorden die verkeerd gesorteerd, weggegooid of genegeerd werden en ze geeft ze een plek in haar eigen boek van vergeten woorden. De woorden helpen Esme de wereld beter te begrijpen. Een betoverend boek over de kracht van woorden.
Ik hou van dit verhaal. Het is geweldig! Het is mooi geschreven. Het is boeiend. Het is leerzaam. Het is intrigerend. Ontroerend. Ik ben er zo enthousiast over dat ik alles op tafel zou willen gooien om je aan het lezen te krijgen. Als er één roman is dat je zou moeten lezen dan is het deze wel. Geschiedenis en fictie worden op sublieme wijze met elkaar verweven en het is leuk om te lezen hoe de maak van de Oxford English Dictionary tot stand is gekomen. Het is in niet te vergelijken met de snelheid waarmee woordenboeken op dit moment gemaakt worden. Dit geld ook voor de boekdrukkunst. Fascinerend!


5. The Flat share – Beth O’Leary

Waardering: 4 uit 5.

Tiffy and Leon share a flat Tiffy and Leon share a bed Tiffy and Leon have never met. . . Tiffy Moore needs a cheap flat, and fast. Leon Twomey works nights and needs cash. their friends think theyre crazy, but its the perfect solution: Leon occupies the one-bed flat while Tiffys at work in the day, and she has the run of the place the rest of the time. But with obsessive ex-boyfriends, demanding clients at work, wrongly imprisoned brothers and, of course, the fact that they still havent met yet, theyre about to discover that if you want the perfect home you need to throw the rulebook out the window.
Een van de Engelse boeken die ik dit jaar las. Ik merk dat ik er steeds beter in word om in het Engels te lezen; ik beleef er zelfs plezier aan. Toch ben ik wel blij dat ik dat op de e-reader doe, zodat ik af en toe woorden kan opzoeken in het woordenboek.

6. Himalaya – De reis naar binnen – Hans Peter Roel

Waardering: 4 uit 5.

Reis mee naar de Himalaya in een op waarheid gebaseerd en bijzonder levensverhaal. Voor Angie lijkt haar leven op jonge leeftijd al over te zijn als ze haar vader op tragische wijze verliest. Pas na het lezen van een boek met lang vergeten kennis en wijsheden komt de ommekeer in haar leven en besluit ze op reis te gaan. In de Himalaya ligt het mysterieuze Kopan-klooster. Een negentig jaar oude boeddhistische lama leert haar de kracht van Ki en vertelt haar het geheim van een energiek en wervelend leven. Dit boek staat voor kracht, jezelf vinden en worden wie je bent, zelfs als het leven zwaar is en het je tegenzit. Want pas wanneer je jezelf hebt gevonden, ben je klaar om de ander te helpen. De kennis van onze levensenergie Ki komt uit de Himalaya, die vele heilige plaatsen kent. Al duizenden jaren lang wordt er gemediteerd en is het de regio waar duizenden lama’s en heiligen verlicht zijn geraakt. De levensenergie Ki is nergens zo sterk voelbaar als in dit gebergte. In de Himalaya is het onmogelijk om het gevoel van spiritualiteit te ontlopen. 
Wauw, dit boek is erg indrukwekkend. Het is heftig. Zo rauw. Zo diep. Zo intens. Hoeveel kun je meemaken in (iets meer) dan een kwart eeuw. Hoeveel pijn en verdriet kun je hebben. Hoeveel geweldig en vernedering. Diep respect voor hoe Angie hieruit gekomen is.

7. Moeder, dochter, minnares – een ode aan leven, liefde en lust – Heleen van Royen

Waardering: 5 uit 5.

In 2020 is Heleen van Royen twintig jaar schrijver. Dat vieren we met Moeder, dochter, minnares. Deze jubileumbundel bevat zowel columns, als persoonlijke lange verhalen, over bijvoorbeeld de dag dat ze haar beide ouders begroef. Ze schrijft onomwonden over de eerste keer dat ze XTC nam met haar vriend Bart en over haar bijzondere ontmoeting met George Michael via diens vriend Fadi Fawaz, na zijn eennalaatste concert. En natuurlijk geeft ze een inkijkje in haar recente grootmoederschap. Samen geven de stukken een mooi beeld van de afgelopen twintig jaar en van alle vrouwen die Heleen is.
Ik heb dit boek in 4 á 5 uur gelezen. Ik begon er aan het begin van de avond mee en kon hem niet meer wegleggen. Ik moest hem echt uitlezen voor ik naar bed zou gaan, dus het werd een latertje die avond. Je houd van Heleen van Royen of niet, maar schrijven kan ze echt wel.

8. Niet te stoppen – Nick Vujicic

Waardering: 2 uit 5.

Nick Vujicic brengt wereldwijd een christelijk geïnspireerde boodschap. Hij verkondigt dat grenzen relatief zijn en dat je je niet moet laten beperken door je schijnbare fysieke of mentale onmogelijkheden. Zijn nieuwe boek gaat over geloven in jezelf, in je talenten en je levensdoel, maar het meest van al in Gods liefde en zijn goddelijke plan voor jouw leven. Ongelooflijk wat je kunt bereiken als je ergens in gelooft! Nick Vujicic is een zoon van Servische migranten in Australië. Na zijn verhuizing naar Los Angeles richtte hij de stichting Life without Limbs op. Hij heeft een druk programma als motivatiespreker. 
Ik moet eerlijk zeggen dat ik zijn eerste boek veel beter vond. Ik heb wel »een recensie geschreven« over dit boek, maar ik ben me er ook bewust van dat dit onderwerp je wel echt moet liggen. In dit boek deelt hij verhalen van mensen van over de hele wereld, maar draait voornamelijk om het uitdragen van het geloof in Jezus Christus, de verlosser.

9. Hamstersaurus Rex – Tom O’Donnell

Waardering: 5 uit 5.

Op een dag vindt de klas van Sam een mysterieuze, grommende hamster in het lokaal. Sam weet meteen hoe hij hem moet noemen: Hamstersaurus Rex. De naam blijkt goed te passen, zeker als het vriendelijke maar hongerige beestje gaat snoepen van het eigenaardige Dinoblast Krachtvoer van de gymleraar. Sam en zijn nieuwe, supersterke minivriend nemen het samen op tegen Stier van der Kop, de ergste pester in de geschiedenis van de school. Stier is niet bang voor een rare schoolhamster. Maar misschien zou hij dat wel moeten zijn…

10. Het geschenk – Edith Eger

Waardering: 4 uit 5.

Toonaangevend psycholoog Edith Eva Eger – bekend als de ballerina van Auschwitz – begeleidt lezers op een universele reis naar vrijheid en genezing. Wat er met ons gebeurt is uiteindelijk niet het belangrijkst. Het gaat erom wat we ermee doen. We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren. Dr. Edith Eger, gevierd therapeut en Holocaustoverlever, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egers’ eigen leven en die van haar cliënten Het geschenk. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.
Dit boek heb ik geluisterd via Kobo Plus en vond ik zo mooi (en interessant) om te lezen dat ik erover denk om hem in het nieuwe jaar te gaan kopen en opnieuw te lezen. Het nadeel van een luisterboek is namelijk dat aantekeningen maken bijna niet gaat. Het kan wel, maar kost mij te veel energie. Toch staan er heel veel wijze lessen in dit boek dat ik graag nog eens op mijn gemak lees van papier.

11. De weg naar mezelf – Nora Monsecour

Waardering: 5 uit 5.

Nora wordt geboren als Aaron. Al van kinds af aan voelt ze dat ze niet in het juiste lichaam geboren is. Maar om de weg naar zichzelf te vinden moet ze heel wat obstakels overwinnen: zowel in de maatschappij als in zichzelf. Dit is haar eerlijke en ontroerende verhaal.
‘Elke mens gaat in het leven op zoek naar zichzelf. Allemaal bewandelen we onze eigen weg op zoek naar ultiem geluk. Daarin verschillen we niet van elkaar. Het is nu tijd om mijn leven als één geheel te zien, en niet langer in twee duidelijke delen – voor en na mijn operatie. Mijn toekomst lacht naar me. En ik lach terug. Ik ben niet langer bang voor het onzekere, voor de liefde of om nieuwe mensen te ontmoeten. Sterker dan ooit zal ik elk avontuur met beide handen grijpen. Want ik ben Nora. Helemaal Nora.’

12. Het toernooi van de parfumeurs (De magische apotheek #4) – Anna Ruhe

Waardering: 3 uit 5.

Lucie Alvenstein weet het zeker: er schuilt meer achter de uitnodiging die ze heeft ontvangen. Haar rivaal Elodie de Richemondt nodigt haar uit om mee te doen aan het Toernooi van de Parfumeurs, een wedstrijd tussen de beste geurmakers ter wereld. Het kan niet anders dan dat Elodie op zoek is naar getalenteerde nieuwe senti- fleurs voor haar magische apotheken. Toch kan Lucie de uitnodiging niet afslaan. Samen met Mats, Leon en Daan de Bruijn vertrekt ze naar Engeland om aan het toernooi deel te nemen. Wat begint als een spannend spel verandert echter al snel in een strijd om te overleven. En als Lucie niet wint, raakt ze alles kwijt wat haar lief is…
Voorlopig het laatste deel dat er in Nederland te koop is. Er kwamen er dit jaar meerdere op de markt, maar nummer 5 zat daar niet bij. Ik hoop dat die in 2021 niet al te lang op zich laat wachten, want ik vind deze serie echt geweldig! Ook dit boek was van begin tot eind spannend.

13. Vier vragen die je leven veranderen – Byron Katie

Waardering: 2 uit 5.

Terwijl ze een doodgewoon leven leidt, wordt Byron Katie in toenemende mate depressiever. Gedurende tien jaar zakt ze steeds dieper weg in woede, wanhoop en gedachten aan zelfmoord. Tot ze op een ochtend wakker wordt in een staat van uitzinnige vreugde, met een heel duidelijk inzicht waarmee haar lijden tot een einde gebracht kan worden. Dit besef van vrijheid heeft haar nooit meer losgelaten, en nu kun je die vrijheid zelf ervaren aan de hand van The Work, een methode die Byron Katie zelf ontwikkelde. The Work bestaat eenvoudigweg uit vier vragen die je, zodra je ze toepast op een specifiek probleem, in staat stellen dat wat jou dwarszit in een totaal ander licht te zien. Zoals Katie het opmerkt: “Het is niet het probleem dat ons lijden veroorzaakt, het is onze gedachte over dat probleem.’ Vier vragen die je leven veranderen laat je stap voor stap door middel van verhelderende en levendige voorbeelden zien hoe je zelf dit revolutionaire proces kunt toepassen en gelukkiger zult worden.

14. Het licht is hier veel feller – Mareike Fallwickl

Waardering: 1 uit 5.

Maximilian Wenger, ooit gevierd bestsellerauteur, slijt zijn dagen onderuitgezakt op de bank van zijn kleine huurwoning. Wanneer hij brieven begint te lezen die aan de vorige huurder geadresseerd zijn, raakt hij gefascineerd door de onbekende vrouw die zo vurig schrijft. Hij weet niet dat zijn zeventienjarige dochter Zoey de brieven ook leest. Wanneer Zoey in een #MeToo-situatie belandt en geen hulp vindt, inspireren de brieven haar tot een radicaal besluit. Tegelijkertijd drijven de brieven Wenger ook tot een keuze waarvan geen weg terug bestaat.
Dit boek kon mijn niet bekoren. Ik heb mijn best gedaan het leuk te vinden, omdat ik niet graag een negatieve recensie schrijf voor Trotse Moeders, maar ik kon er helaas niet veel van maken. Ik heb een positieve noot toegevoegd aan de recensie, maar op persoonlijke basis kan ik het niet meer dan één ster geven.

15. A Christmas Playlist – Jeske Meinema

Waardering: 3 uit 5.

Negen korte kerstverhalen geïnspireerd op dé kersthits die jij en ik elk jaar meezingen! Maak kennis met Rae die plots weer oog in oog komt te staan met haar jeugdliefde. Hazel krijgt autopech nadat ze een wel heel leuke man heeft aangereden. Babs gaat skiën, maar bakt er niks van. En Gemma moet ook tijdens Kerstmis aan de slag, want ook tijdens de feestdagen worden er baby’s geboren.
Leuk tussendoortje. Lees vlot weg en allemaal verschillende verhalen.

16. Beslissen doe je zo – Jolet Plomp

Waardering: 2 uit 5.

We leven in een maatschappij waarin we de ene na de andere keuze moeten maken. Werk, kinderen of een combinatie? Een huis huren of kopen? Latten, samenwonen of trouwen? Je hebt nu meer dan ooit de kans om de loop van je leven te beinvloeden. Goed beslissen is daardoor veel belangrijker dan het vijftig jaar geleden was. Bij het nemen van beslissingen speelt zich heel wat af in je gevoelens en gedachten. Het is een combinatie van rationele, bewuste overwegingen en veelal onbewuste, subjectieve processen. Beslissen doe je zo laat zien hoe je tot weloverwogen besluiten kunt komen. Jolet Plomp geeft concrete tips om hoofdbrekens en keuzestress te vermijden en om simpel en effectief te beslissen. Jolet Plomp is arbeidspsycholoog en auteur. In Psychologie Magazine beantwoordt zij persoonlijke vragen van lezers. Andere boeken van Jolet Plomp zijn onder andere Loslaten kun je leren en Doen of laten wat je wilt.
Helaas niet helemaal wat ik ervan verwacht had. Er werd heel erg veel met cijfers en statistieken gesmeten en daar was ik niet zo in geïnteresseerd. Toch vond ik het interessant genoeg om het uit te lezen.

17. Mijn broer heet Jessica – John Boyne

Waardering: 5 uit 5.

Broers Sam en Jason zijn altijd onafscheidelijk geweest. Tot Jason op een dag opbiecht dat hij zich al zijn hele leven een meisje voelt. Het is voor Sam en hun ouders een grote schok. Moeder is staatssecretaris met het doel premier te worden en een transseksueel kind is slechte publiciteit. Na een tijdje wordt de situatie voor Jason zo onleefbaar dat hij bij zijn tante gaat wonen, waar hij zichzelf kan zijn. Kan de familie uiteindelijk toch begrip opbrengen voor Jasons gevoelens? En hoe lang houdt Jason het vol zonder de acceptatie van de mensen van wie hij het meest houdt?
Ik heb dit boek in iets meer dan twee uur tijd gelezen. Het was zo indrukwekkend dat ik het niet weg kon leggen en door bleef lezen. De worsteling van de jongen, die een meisje is, en de worsteling van het kleine broertje is mooi beschreven. Ook kaartte de auteur het verschil tussen de ouders en de kinderen aan, waarbij de carrière van de ouders (met name de moeder) vele malen belangrijker was dan de gevoelens van hun zoon/dochter. Gelukkig mag zij bij haar tante zijn wie ze werkelijk is: Jessica.

18. Ki: kracht van binnenuit – Hans Peter Roel

Waardering: 4 uit 5.

Al tijdens het lezen van Ki besloot ik dat ik het werkboek ook moest hebben. Dit moet ik leren! Ik ben van plan om de komende tijd hier met enige regelmaat over de schrijven en te vertellen hoe ik het toepas in mijn leven en of het me echt energieker maakt.
Wat is Ki? Ki is de natuurlijke kracht die in ons huist en ons helpt bij een krachtig en energiek leven. Ki is geen hoogdravende filosofie, maar een eenvoudige en praktische manier om in je eigen kracht te komen. Ontdek de vier Ki-principes, die werkzaam, voelbaar en overtuigend zijn. Je zult verbaasd zijn over de innerlijke kracht die in je huist. Eigen ervaring overtuigt Dit werkboek staat boordevol oefeningen en opdrachten om je Ki-kracht zelf te ontdekken. Je gaat jouw verborgen krachten op een praktische en eenvoudige wijze ontdekken. Als je eenmaal de Ki-kracht hebt ervaren, laat dat je nooit meer los. Ki helpt echt Onze hectische maatschappij vraagt steeds meer van mensen. Onze welvaart heeft jammer genoeg een nogal hoge prijs: veel mensen zijn uit balans en gaan gebukt onder stress, slapeloosheid, een burn-out of depressiviteit. De oplossing zit in jezelf en heet Ki. In Ki werkboek leer je hoe Ki jou kan helpen. Door Ki ervaar je jouw innerlijke kracht. Met de aanwijzingen in Ki werkboek leer je deze innerlijke energiebron mobiliseren. Ki verbaast door haar eenvoud. Juist daarom ervaar je snel resultaat en kun je in korte tijd weer meester worden over je eigen lichaam. 

19. Introvert – Marti Olsen Laney

Waardering: 4 uit 5.

Marti Olsen Laney schreef met Introvert een boek boordevol tips waarmee introverte persoonlijkheden hun voordeel kunnen doen: beroepskeuze, communicatie en relaties, omgaan met gedachten, angsten en frustraties en spirituele ontwikkeling passeren de revue. Ook voor ouders, partners, leidinggevenden en hulpverleners is hier veel bruikbare informatie te vinden. Laney brengt de kracht van de introverte persoonlijkheid zeer overtuigend voor het voetlicht.
Sinds ik weet dat ik introvert ben heb ik al heel wat boeken gelezen over dit onderwerp. Steeds als ik iets nieuws tegenkom dat me aanspreekt wil ik het lezen. Aangezien dit boeken zijn waarvan ik het vermoeden heb dat ik ze veel vaker zal lezen schaf ik ze met plezier aan. Wel als e-book, zodat ik alles overzichtelijk bij elkaar kan houden.

20. Zonder mij – Dani Atkins

Waardering: 5 uit 5.

Maddie heeft alles wat ze zich kan wensen: een heerlijk leven, een goede relatie, ze is net zwanger en gaat trouwen. Maar dan is door een noodlottig ongeluk opeens alles anders. Zes jaar later ontwaakt Maddie uit een coma. Langzaamaan wil ze voorzichtig haar leven weer oppakken, maar hoe doe je dat als voor jou alles in een oogwenk veranderd is terwijl voor iedereen die je kent het leven zes jaar lang is doorgegaan?
Wauw, dit was echt zo’n indrukwekkend boek. Niet normaal meer. Heel indringend.

21. Boeddha’s dieet –  Dan Zigmond

Waardering: 3 uit 5.

De eenvoudige richtlijnen van de Boeddha in Boeddha’s dieet helpen je om gewicht te verliezen, je energieker te voelen en je obsessie met eten los te laten. Wil jij ook dieettips van de enige echte Boeddha? Dan ben je hier aan het goede adres. Lang voordat het populair werd, hield de Boeddha zich namelijk al bezig met intermittent fasting. Wat hij 2500 jaar geleden wist, is tegenwoordig wetenschappelijk bewezen: periodiek vasten werkt. Het is niet alleen belangrijk wat je eet, maar vooral wanneer je eet. De eenvoudige richtlijnen van de Boeddha in Boeddha’s dieet helpen je om gewicht te verliezen, je energieker te voelen en je obsessie met eten los te laten. Hoewel de Boeddha in een tijd zonder borrelnootjes en bitterballen leefde, bieden zijn wijsheden en lessen een zinvolle benadering om mindful een optimale gezondheid te bereiken.

22. Het 6 minuten dagboek – Dominik Spenst

Waardering: 3 uit 5.

In dit invulboek stelt bestsellerauteur Dominik Spenst je de juiste vragen op het juiste moment. Na een gedegen uitleg over de principes van positieve psychologie, nodigt Dominik je in dit journal uit om over je dag na te denken, van schrijven een gewoonte te maken en positief op jezelf en je dag te reflecteren. En bomvol quotes van Tony Robbins tot Oprah, van William Shakespeare tot Agatha Christie. Je ontdekt waar je gelukkig van wordt en zo ontstaan er vanzelf positieve gedachtes en nieuwe positieve gewoontes. Ter afsluiting van een week volgen er vragen als: Welk compliment had het meeste effect op jou? Wat zou je meteen gaan doen als je niet bang was om fouten te maken? Na elke maand is er een korte check hoe je je voelt over zaken als: humeur, dankbaarheid, vrienden, familie; of je ontspannen bent, gezond, creatief. Na een jaar blik je terug en zie je het resultaat: je bent gegarandeerd gelukkiger. En het mooie is: het kost je maar 6 minuten per dag!

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s