De boeken die ik in 2020 las voor trotse moeders

Niet alleen voor mijn eigen blog recenseerde ik boeken, maar ook voor het online magazine Trotse Moeder mocht ik weer aantal boeken recenseren. Hieronder de boeken die ik las. Het waren vrijwel allemaal goede boeken en ik zou het zonde vinden als ik ze niet met je kon delen. De gehele recensie moet je uiteraard op die website lezen. Dit om te voorkomen dat het content niet uniek is. Aangezien het voor de flaptekst niet veel uitmaakt en ook niet voor de foto’s zal ik bij de boeken een link zetten naar de desbetreffende recensie.

1. Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

Waardering: 5 uit 5.

In Barkley Cove, een rustig stadje aan de kust van North Carolina, gaan al jarenlang geruchten over het moerasmeisje. Kya is in haar eentje opgegroeid in het moeras. Hier voelt ze zich thuis. De natuur is haar leerschool. Dan komt de tijd dat ze ernaar verlangt aangeraakt te worden en lief te hebben. Twee jonge mannen uit de stad raken geïntrigeerd door haar fascinerende schoonheid. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Lees de recensie >>HIER<<

Daar waar de rivierkreeften zingen is heel mooi en gedetailleerd beschreven. Bijna poëtisch zelfs.

2. De Wolventemmer – Barbara Jurgens

Waardering: 5 uit 5.

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige plek te leiden. Met halfwolf Rocco en 49 wolven trekt ze dwars door de Alpen naar het Noorden, opgejaagd door de kinderbescherming, de politie en journalisten. En dan blijkt ook nog dat Runa’s grootste vijand en wolvenjager Giacomo ontsnapt is uit de gevangenis. Met hulp van de 11-jarige schaapsherder Vito, die Runa in de bergen ontmoet, neemt ze een alternatieve, levensgevaarlijke route. Zal ze het redden?

Lees de recensie >>HIER<<

Wat een waanzinnig goed boek. Het is echt gewoon meteen spannend.

3. Het ongelofelijk enge voorval in Bizarria – Adam Cece

Kipper, Tobias en Cimfonie wonen in Bizarria, de vreemdste plek op aarde. Daar worden op een dag de grootste angsten werkelijkheid.
Hoe komt het dat een dinosaurus Cimfonie in tweeën wil happen? En is Hinderman Zwart echt niet langer boosaardig of zit hij toch achter de ongelooflijk griezelige gebeurtenissen? Halsbrekende gebeurtenissen in een geheim lab, met een pratende spruit en strijdvaardige badkuipen!

Lees de recensie >>HIER<<

4. ‘t Verrukkelijke kinderbakboek – Rutger van den Broek & Mark Haayema

Waardering: 5 uit 5.

De familie Bakker is het liefst de hele dag in de weer met bloem, eieren, boter en suiker. Het hele jaar door maken ze de lekkerste baksels: cheesecakejes met aardbeien in de lente, strandkoekjes in de zomer, rozijnenbollen in de herfst, en ’s winters natuurlijk kruidnoten en kerstkransjes. En wat te denken van de honnepon, een ratjetoe of verwentelteefjes?
Dit bakboek wordt nog regelmatig gebruikt.

Lees de recensie >>HIER<<

De vrolijkheid spat er vanaf. Niet alleen op de voorkant, maar vooral van de pagina’s binnenin.

5. Het Laura’s Bakery Kinderbakboek – Laura Kieft

Waardering: 5 uit 5.

Laura Kieft is haar hele leven al dol op bakken. Na haar opleiding Commerciële Economie en een aantal banen in die richting, besloot ze om van haar hobby’s – bakken, fotografie en bloggen – haar werk te maken. Op haar blog Laura’s Bakery plaatst ze wekelijks verschillende recepten, maar ook informatieve artikelen mogen niet ontbreken. De recepten zijn lekker, niet moeilijk en de ingrediënten zijn goed verkrijgbaar. Een combinatie waarmee ze al jaren vele trouwe volgers aan het bakken heeft gekregen. Ook deelt ze op haar tweede blog Handige Baktips allerlei tips die het bakken nóg makkelijker en leuker maken. Een boek kon dan ook niet uitblijven!

Lees de recensie >>HIER<<

Ik vind het een absolute pre dat je een boek maakt dat aantrekt,
wil je niet verbleken bij de honderden, zo niet duizenden, andere boeken.

6. Steigereiland – Lidewij Martens

Waardering: 5 uit 5.

Lin moet altijd schipperen: tussen haar functie als rechercheur in de regio Rijnmond en haar officieuze rol als ordebewaker op Steigereiland: een kleine gemeenschap van woonbootbewoners waar zij al heel haar leven deel van uitmaakt. Als er een drugsvondst wordt gedaan, krijgt die zaak topprioriteit. Maar dan verdwijnt de vijftienjarige Sabine, Lins buurmeisje en zwemmaatje. Niet alleen wordt Lins ex daarmee in verband gebracht, ook brengt het Lin terug naar een noodlottig ongeval in het verleden. Is zij in staat Sabine op tijd te vinden, of komt het allemaal te dichtbij? Woonarkgemeenschap Steigereiland biedt het decor voor een schrijnende en spannende politieroman, verteld in een directe, zintuiglijke stijl.

Lees de recensie >>HIER<<

Ik ben geen thriller lezer, maar dit boek verraste me op vele manieren. Ik las het dan ook in een razend tempo uit (6 uur) en kan niets anders zeggen dan: ‘Zo wil ik wel vaker thrillers lezen!’

7. De Moedermaffia

Waardering: 3 uit 5.

Merel is zwanger, en één ding weet ze zeker: ze zal nooit zo worden als haar zus, die alleen nog maar oog heeft voor haar zoontje. Met gezonde tegenzin waagt ze zich aan een cursus zwangerschapsyoga, waar buiken in alle maten op haar wachten. Ze ontmoet Lies, Wendy, Marjet en Ilona, geen van allen het type vrouw waar ze vriendschap mee zou willen sluiten. Nog voordat Merel “baby’ kan zeggen, wordt ze meegezogen in het verbale geweld van de moedermaffia. Ongewild wordt ze geconfronteerd met zenmoeders, overbezorgde moeders, duurzame moeders, chaotische moeders, werkverslaafde moeders, helikoptermoeders en thuisblijfmoeders. Naarmate haar zwangerschap vordert, ontstaan er onverwachte vriendschappen en ontdekt ze de belangrijkste les van de moedermaffia: iedere moeder doet het op haar eigen manier.
Het viel me meteen op hoe heerlijk vlot dit boek wegleest. Het was voor mij dan ook een echte pageturner. Tegelijkertijd merkte ik dat ik toch ook wat jeukmomenten had. Ik ben bijna blij dat mijn ‘pufclubs’ gewoon saai waren en dat Whatsapp toen nog niet zo (op die manier) in gebruik was.

Als je de gehele recensie wilt lezen dan kan dat »HIER«.

De moedermaffia is voornamelijk een erg leuk boek (af en toe zelfs hilarisch) als je zwanger bent of een nieuwbakken moeder.

8. Dagboek van een verloskundige

Waardering: 5 uit 5.

Van grote hoogtes naar diepe dalen en van gemoedelijke spreekuren tot zenuwslopende bevallingen. En dat alles soms in één dag. Dit boek geeft een unieke en openhartige kijk achter de schermen van een van de mooiste, intiemste en zwaarste beroepen. Je hebt 20 uur niet geslapen, 10 uur nauwelijks gegeten en je bent bezig met de begeleiding van je tweede bevalling tijdens je 48-uurs dienst. Welkom in het leven van een verloskundige. Een baan met grote verantwoordelijkheid, met soms moeilijke en snelle beslissingen. Marlies Koers neemt je in Dagboek van een verloskundige een jaar lang mee in haar hectische en onvoorspelbare leven. Van spreekuren tot spoedsituaties en van bijzondere momenten tot groot verdriet: een jaar vol eerlijke, ontwapenende en inspirerende verhalen en een ode aan het vak in al zijn complexiteit.
Ook dit boek las ik voor het online magazine Trotse Moeders. Wat een prachtig boek is dit. Het is het relaas van een jonge verloskundige die haar ervaringsverhalen deelt. Ik had er hoge verwachtingen van omdat de filmrechten al waren opgekocht voordat het boek op de markt was. Ik werd niet teleurgesteld. Wat een intens boek en wat goed geschreven!

Lees de recensie >>HIER<<

Ik had erg hoge verwachtingen toen ik aan dit boek begon. De filmrechten waren namelijk al verkocht nog voor dit boek uitkwam. Dagboek van een verloskundige was meteen ‘on top’. Vanaf de eerste hoofdstukken werd al duidelijk hoe heftig en wonderbaarlijk mooi dit beroep kan zijn.

9. Het licht is hier veel feller – Mareike Fallwickl

Maximilian Wenger, ooit gevierd bestsellerauteur, slijt zijn dagen onderuitgezakt op de bank van zijn kleine huurwoning. Wanneer hij brieven begint te lezen die aan de vorige huurder geadresseerd zijn, raakt hij gefascineerd door de onbekende vrouw die zo vurig schrijft. Hij weet niet dat zijn zeventienjarige dochter Zoey de brieven ook leest. Wanneer Zoey in een #MeToo-situatie belandt en geen hulp vindt, inspireren de brieven haar tot een radicaal besluit. Tegelijkertijd drijven de brieven Wenger ook tot een keuze waarvan geen weg terug bestaat.

Laat me daarover zeggen dat het verhaal met een vlotte pen geschreven is, dat het makkelijk wegleest, voor mij altijd een belangrijk punt in een boek en die vaak bepalend is voor het aantal sterren dat ik geef. Op schrijfstijl zou Mareike Fallwickl hoog scoren.

10. Het boek van vergeten woorden – Pip Williams

Waardering: 5 uit 5.

Esme wordt geboren in een wereld van woorden. Moederloos en onbedwingbaar nieuwsgierig brengt ze haar tijd door in een schuur waar haar vader en een team toegewijde mannen woorden verzamelen voor de allereerste Oxford English Dictionary. In een houten koffer van haar vriendin Lizzie verzamelt ze woorden die verkeerd gesorteerd, weggegooid of genegeerd werden en ze geeft ze een plek in haar eigen boek van vergeten woorden. De woorden helpen Esme de wereld beter te begrijpen. Een betoverend boek over de kracht van woorden.

Lees de recensie >>HIER<<

Ik hou van dit verhaal. Het is geweldig! Het is mooi geschreven. Het is boeiend. Het is leerzaam. Het is intrigerend. Ontroerend. Ik ben er zo enthousiast over dat ik alles op tafel zou willen gooien om je aan het lezen te krijgen. Als er één roman is dat je zou moeten lezen dan is het deze wel. Geschiedenis en fictie worden op sublieme wijze met elkaar verweven en het is leuk om te lezen hoe de maak van de Oxford English Dictionary tot stand is gekomen. Het is in niet te vergelijken met de snelheid waarmee woordenboeken op dit moment gemaakt worden. Dit geld ook voor de boekdrukkunst. Fascinerend!

11. De verdwenen brieven van Esther Durrant – Kayte Nunn

Waardering: 5 uit 5.

1951. In de schaduw van WOII wordt Esther Durrant denkend dat ze samen op vakantie gaan door haar man naar een inrichting voor geestelijk zieken gebracht. Het ziekenhuis voelt aanvankelijk aan als een gevangenis, maar al snel wordt het Esthers toevluchtsoord.
2018. Zeewetenschapper Rachel Parker start een onderzoek op de Scilly-eilanden, voor de kust van Cornwall. Wanneer ze een verzameling verborgen liefdesbrieven ontdekt, besluit Rachel, geboeid door de passie en de tederheid, de ontvanger op te sporen. Dit zet een reeks gebeurtenissen in gang die diep begraven geheimen dreigt te onthullen.

Wauw, wat een bijzonder mooi boek is De verdwenen brieven van Esther Durrant! Ik heb het van begin tot eind met heel veel plezier gelezen. Het was hartveroverend. Kayte Nunn heeft een heerlijke schrijfstijl en houdt de lezer geboeid van begin tot eind. Een bijzonder liefdesverhaal. Met een speciale rol voor de narcis.

12. Stranddagboek – Emily Henry

Waardering: 5 uit 5.

January is een hopeloze romanticus die vertelt over haar leven alsof ze in haar eigen feelgoodromans figureert. Gus is een serieus en literair type die gelooft dat ware liefde een sprookje is. Maar January en Gus hebben meer gemeen dan je zou denken. Ze zijn allebei blut. Ze hebben een gigantisch writer’s block. En ze moeten een bestseller schrijven voor de zomer voorbij is. Op een avond sluiten ze de weddenschap om elkaars boek schrijven, met het risico dat als ze in elkaars huid kruipen hun leven voorgoed vernadert. Maar er wordt niemand verliefd. Beloofd.
Eerder dit jaar schreef ik een recensie over dit boek op mijn eigen website »LEES HIER« en ik schreef daar het volgende: Toch vind ik het in zekere zin jammer dat ik hem als e-boek heb, want anders zou ik op een dag een kapot gelezen boek in mijn kast hebben staan. Echt heel erg mooi. Ik was dan ook enorm verrast toen bleek dat ik hem dit jaar als papieren boek mocht lezen voor Trotse Moeders. Later volgt de link naar de recensie.

Stranddagboek is een van de mooiste feelgoodboeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen.

13. De Monsterdokter – John Kelly

Waardering: 5 uit 5.

Ben jij…
Een draak met maagproblemen?
Een alien met een verkoudheid?
Een yeti met een pijnlijke voet?
Maak dan snel een afspraak met de MONSTERDOKTER: geen pijntje te klein, geen wezen te groot!
Appie is ontzettend normaal… maar voor hij het weet wordt hij ingehuurd als verpleger bij de slechtlopende monsterkliniek van dokter Annie v.d. Keuken-Trap! Het is een flinke opgave: hij moet de nogal bijzondere patienten helpen én daarnaast ook nog een manier vinden om de kliniek te redden voordat die ten onder gaat.

Lees de recensie >>HIER<<

Ik kon tijdens het lezen alleen maar denken: hoe verzin je het in vredesnaam?! Een van de leukste kinderboeken die ik gelezen heb. Ook mijn zoon heeft dit boek in één ruk uitgelezen en heeft om sommige passages hard moeten lachen.

14. Mickey en de beestachtige spionnen – Anne Miller

Waardering: 3 uit 5.

Mickey is iemand die altijd op zoek is naar codes om te kraken en puzzels om op te lossen. Dus het voelt als haar geluksdag als ze in de bus zit en opeens een poster ziet hangen met een vreemde tekst die een code blijkt te zijn. Ze ontcijfert de code en vindt een verborgen boodschap. Een boodschap die leidt naar een spannend en verrassend avontuur… Een avontuur met diamantdieven, hondvoerders en een buitengewone groep beestachtige spionnen!

Lees de recensie >>HIER<<

Een super spannend boek waarin dieren kunnen praten en waar ze een speciale groet hebben om te weten dat ze onderdeel zijn van het Cobra team. Er zat zelfs een twist in die ik niet zag aankomen. Heel erg goed gedaan.

15. De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen – Andy Stanton

Waardering: 4 uit 5.

Grote gruwelzooi! Is het echt waar?
Rust er een oude vloek op het stadje Lamme Griemel?
En hebben die ouwe schurk meneer Gom en zijn trouwe metgezel Willem Wilhelmus de Derde er weer iets mee te maken?
Gelukkig zijn er nog onze lievelingshelden Polly, Vrijdag en peperkoekmannetje Alex Tolman…
Oef… zucht van verlichting.
Hou je hoofd en je oogbollen erbij, want in dit boek word je weggezwiept naar het land van de sprekende honden, gekke liedjes en de beste achtervolgingsscène die je ooit hebt gelezen…

Lees de recensie >>HIER<<

De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen is erg humoristisch. Het bevat prachtige tekeningen en hilarische zelfbedachte woorden. Ik vind het leuk om te lezen hoe goed en kwaad hier een grote rol in spelen en hoe belangrijk het is als je vrienden hebt die je komen helpen.

17. Hamstersaurus Rex – Tom O’Donnell

Waardering: 3 uit 5.

Op een dag vindt de klas van Sam een mysterieuze, grommende hamster in het lokaal. Sam weet meteen hoe hij hem moet noemen: Hamstersaurus Rex. De naam blijkt goed te passen, zeker als het vriendelijke maar hongerige beestje gaat snoepen van het eigenaardige Dinoblast Krachtvoer van de gymleraar. Sam en zijn nieuwe, supersterke minivriend nemen het samen op tegen Stier van der Kop, de ergste pester in de geschiedenis van de school. Stier is niet bang voor een rare schoolhamster. Maar misschien zou hij dat wel moeten zijn…

Hamstersaurus Rex werd bij ons aan de eettafel gelezen en viel meteen in goede aarde. Niet alleen omdat wij onze eigen Sam (Samuël) in huis hebben, maar ook omdat er net een hamster hadden overgenomen van iemand. Hij heette Sammie. Wij noemden hem toen Hammie (net als in het boek), maar nu heet hij Epke. Het hebben van een hamster was voor het lezen van dit boek toevoegde leesplezier.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s