Band Aid – Do they know it’s Christmas time?

Het zijn de eerste tonen en de eerste woorden die me iets meer dan twintig jaar terug in de tijd gooien. Zestien jaar was ik destijds en ik zat in de vierde klas van het voortgezet onderwijs. Ik had net een paar maanden een elektrische gitaar en vol goede moed zei ik dat ik samen met een paar klasgenoten dit nummer zou gaan spelen. De gedachte dat ik helemaal nog niet zo goed gitaar kon spelen en al helemaal niet met een paar andere klasgenoten een ‘band’ kon vormen negeerde ik, stoer als ik was.

Catastrofe

We (de ‘band’) waren groot fan van dit nummer en begonnen meteen met oefenen, het werd een catastrofe. In de weken die volgden bleek al snel dat het helemaal níets zou worden, maar we wilde er geen van allen aan. ‘We’ waren overigens allemaal meisjes uit een klas boordevol jongens en we moesten gaan toegeven dat het niets zou worden.

“It’s Christmas time, there’s no need to be afraid. At Christmas time,
we let in light and we banish shade”

Playbacken

Uiteindelijk kun je zo’n bekentenis niet uit blijven stellen en dus moesten we met het schaamrood op de kaken de dag van de voorstelling toegeven dat het niets zou worden met onze ‘band’ en dat we dan maar het nummer moesten gaan playbacken. Iets dat er hilarisch uit moet hebben gezien! Het eerste wat ik wil doen, nu ik daaraan terug denk, is mezelf meedogenloos schamen, maar ik ben in dit jaar wat milder voor mezelf geworden en kan alleen maar glimlachen bij de herinnering aan die ene dag. We mochten dan niet zijn nagekomen wat we hadden beloofd, maar we hebben wel plezier gehad, zonder echt nagedacht te hebben over de boodschap die dit nummer uitzendt. We waren zestien en redelijk onbezorgd over de grote-mensen-wereld.

“There’s a world outside your window and it’s a world of dread and fear,
where the only water flowing is the bitter sting of tears.”

Bob Geldof

Band Aid is een Britse liefdadigheidsgroep die al in 1984 werd opgericht. Het nummer was destijds al elf jaar oud, maar was zo eigentijds dat het net zo goed nieuw had kunnen zijn. Dat geldt nu, na 31 jaar, nog steeds! De band werd opgericht door Bob Geldof en Midge Ure met als doel geld te werven om de Ethiopische hongersnood te bestrijden. Hongersnood, ook zoiets waar ik als tiener weinig mee bezig was. Natuurlijk deden die televisiebeelden van kleine, donkere kindjes met bolle buikjes en betraande ogen met vliegen er omheen me heel erg veel, maar het was tevens een ver-van-mijn-bed-show. Dat was een andere wereld, wat kon ik daaraan doen? Deze band van musici bood hulp voor een noodsituatie, maar ook zij wisten dat dit project niet alles voor ze kon doen.

“And there won’t be snow in Africa this Christmas time. The greatest gift they’ll get this year is life. Oh, where nothing ever grows, no rain or rivers flow.
Do they know it’s Christmas time at all?”

1984

“Do they know it’s Christmas time?” werd op 25 november 1984 binnen 24 uur opgenomen en drie dagen later als single uitgebracht. Het bereikte in veel landen de eerste plaats, ook in Nederland. Terwijl ik tijdens het schrijven van dit artikel kijk naar de videoclip weet ik ook weer waarom ik er talloze keren naar keek destijds. De mannen (en vrouwen) zijn inmiddels 31 jaar ouder, maar door deze video voor altijd jong gebleven. Het zijn grote namen, de mannen die te zien zijn in de clip, en om die reden zal deze video velen bereikt hebben.

Band Aid II

Vijf jaar later kwam er opnieuw een groep artiesten en wederom om geld binnen te halen voor Ethiopië. Band Aid II werd geboren en het nummer werd opnieuw opgenomen. Deze plaat deed het echter minder goed in de charts.

In 2004 werd er een derde versie gemaakt onder de naam Band Aid 20 vanwege het feit dat Do they know it’s Christmas time? twintig jaar bestond. De opbrengst daarvan gaat naar Soedan en Engeland zelf doneerde de belasting die op de cd’s geheven werd.

Band Aid 30

Nog weer tien jaar later kwam… jawel Band Aid 30. Dat uiteraard verwijst naar 30 jaar Do they know it’s Christmas time?. Dit nummer kwam uit als digitale download en de opbrengst gaat naar de Ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014. Vorig jaar was ik totaal níet gecharmeerd van deze versie, maar nu ik dit artikel schrijf en na ruim een jaar het wederom beluister moet ik eerlijk toegeven dat ik er best van gecharmeerd ben, maar ook de kerstklokken mis. Dat is misschien ook wel de kracht van dat eerste nummer, net als de kraak voorin het nummer – het geluid van oude muziek.

Een aantal dingen die ik me inmiddels wel afvraag:

  • Hoeveel geld heeft dit allemaal opgeleverd?
  • In hoeverre gaat de opbrengsten nog altijd naar de desbetreffende doelen? De allereerste versie wordt nog  altijd gedraaid op radiozenders en ik neem aan dat daar nog altijd voor betaalt moet worden.
  • Waarom spelen er alleen mannen een ‘hoofdrol’ in de allereerste videoclip?
  • Hoe kan het toch dat de allereerste nog altijd een grote hit is en de rest het nooit écht gemaakt heeft op de radio?
  • Waarom zit Bono echt in elke versie?

“Feed the world, let them know it’s Christmas time.”

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s