De weg naar mezelf – Nora Monsecour

Waardering: 4 uit 5.

Nora wordt geboren als Aaron. Al van kinds af aan voelt ze dat ze niet in het juiste lichaam geboren is. Maar om de weg naar zichzelf te vinden moet ze heel wat obstakels overwinnen: zowel in de maatschappij als in zichzelf. Dit is haar eerlijke en ontroerende verhaal. ‘Elke mens gaat in het leven op zoek naar zichzelf. Allemaal bewandelen we onze eigen weg op zoek naar ultiem geluk. Daarin verschillen we niet van elkaar. Het is nu tijd om mijn leven als één geheel te zien, en niet langer in twee duidelijke delen – voor en na mijn operatie. Mijn toekomst lacht naar me. En ik lach terug. Ik ben niet langer bang voor het onzekere, voor de liefde of om nieuwe mensen te ontmoeten. Sterker dan ooit zal ik elk avontuur met beide handen grijpen. Want ik ben Nora. Helemaal Nora.’

Vorige week schreef ik eerst over »Paarse Vrijdag«. In navolging daarvan leende ik dit boek bij de bibliotheek, maar keek ik eerst »de film Girl«, waar ik ook over schreef. Die film was gebaseerd op het verhaal van deze vrouw. Niet exact hetzelfde, maar het was aanleiding voor het verhaal van de film.

Vandaag een zeer uitgebreide boekrecensie over dit zeer indrukwekkende boek.

Let op: deze recensie bevat spoilers! Sla het eerste deel over als je dat niet wilt lezen. Na de trailer van Girl kun je mijn mening over dit boek lezen. 

Waar het over gaat

Het verhaal is meteen on point. Het start bij haar geslachtsoperatie, waar heel erg veel fout gaat. Vrij heftig, maar kon natuurlijk onmogelijk worden weggelaten. Haar operatie duurde negen in plaats van zes uur, waardoor ze haar benen had kunnen verliezen.

Kindertijd

Na dit heftige begin vertelt ze over gaat kindertijd en over hoe duidelijk het voor haar was dat ze een meisje was. Ze begreep niet waarom ze in een jongenslichaam zat. Haar tweelingbroer en zij waren heel verschillend: waar hij met Lego speelde, wilde zij niets liever dan spelen met poppen. Helaas waren haar ouders niet meteen overtuigd dat ze een meisje is en dat was niet altijd even fijn.

Als ze acht jaar oud is gaat ze met haar ouders naar het genderteam van het Universitair Ziekenhuis in Gent en heeft ze haar eerste afspraak bij de psycholoog.

Ik ben een 8-jarig kind, en word geanalyseerd, bekeken, bestudeerd in de speelkamer in het ziekenhuis. Ik heb geen flauw benul van wat me allemaal te wachten staat. Welke obstakels ik nog zou moeten overwinnen. Ik weet alleen dat ik gevangen zit in een lichaam dat niet de mijne is.

Toch verandert er nog niet heel veel. Thuis mag ze zich verkleden als meisje, maar als er bezoek komt moet het gewisseld wordt met jongenskleding. Uiteindelijk zal ze nog tot haar twaalfde als jongen door het leven moeten.

De balletschool

Als ze negen jaar oud is mag ze naar de Koninklijke Balletschool van Antwerpen. Haar grote droom: ballerina worden. Helaas gaat het niet zoals gehoopt. Haar grote droom houdt haar echter op haar plek en gaat een paar jaar door het leven als ballerino. Als ze voelt dat het klaar is om als jongen te dansen wil ze overstappen. De Balletschool wil haar bij de jongens houden en dwingt haar in dat hokje – ondanks hun belofte. Een het wordt erger als er een nieuwe directrice komt.

‘Nooit zal er een jongen dansen in een meisjes klas op de Koninklijke Balletschool Antwerpen.’

De situatie wordt onhoudbaar en ze wisselt van school. Op het MUDA in Evergem is ze veel meer op haar plek en wordt ze wel geaccepteerd.

Haar jeugd

Als ze 16 wordt mag haar naam – in officiële documenten – gewijzigd worden naar Nora en als ze 18 jaar oud is wordt ze officieel vrouw door de langverwachte operatie. Ze gaat naar Leeds voor een opleiding. Het leven zou haar moeten toelachen, maar ze wordt steeds depressiever. Totdat ze besluit eerlijk te zijn tegen haar vrienden en vooral tegen zichzelf.

Vroeger zou ik het van de daken geschreeuwd hebben: ik bén geen transgender, ik ben gewoon een vrouw. Nu weet ik: ik ben het allebei. Het label ‘transgender’ staat niet uitdrukkelijk op mijn voorhoofd, maar het hoort er wel bij. Het is een deel van mij.

Na het uitkomen van de film Girl kan ze eindelijk zichzelf zijn, maar komt er al snel achter dat er meer nodig is dan een geslachtsoperatie om gelukkig te zijn. Het vechten houdt daar niet op, er is psychisch nog veel te overwinnen.

Lees verder onder de video.

Recensie

Wat me meteen opvalt is haar prettige schrijfstijl. Het beweegt net zo soepel als zijzelf. Je zou daardoor bijna de heftigheid van het verhaal zelf vergeten. En heftig was het, op sommige momenten.

Er zijn veel raakvlakken met de film Girl en een aantal dingen werden daardoor duidelijker voor me.

Situaties die ze beschrijft na een examen zorgen ervoor dat mijn haren recht overeind gaan staan. Wat een afschuwelijke reacties krijgt ze als 13-jarig meisje. Echt bizar.

Aan elke jonge transgender zeg ik ook: gebruik het begrip ‘transgender’ niet als een excuus om in verdriet of zelfmedelijden te verdrinken. […] Jij hebt het recht te bestaan, liefde te ontvangen en dromen waar te maken.

Nora Monsecour

Nora Monsecour geeft een helder inzicht in het leven van een transgender die een transitie onderging. Wat een prachtige, krachtige vrouw.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s