Over de muur – Wulf [geraakt #8]

Bron: Screenshot YouTube – Beste Zangers

Vandaag was ik bezig met alle blogs die als concept staan klaar te zetten om online te gaan af te ronden, zodat ik er geen omkijken meer naar heb. Vanaf morgen zitten de kinderen weer 24 uur per dag thuis en ondanks het feit dat Samuël dit keer een laptop van school meekrijgt (nieuwe school) ben ik toch bang dat er van werken niet heel veel meer komt. Ik ben meer dan tevreden over het afgelopen halfjaar hoor, ik heb meer dan 200 artikelen online gekregen en heb mijn blogsite mooi neergezet, maar ik vind het wel jammer dat er van werken misschien nog weinig terechtkomt de komende weken. En terwijl ik daar mee bezig was kwam dit liedje voorbij. Het staat in mijn »wandellijst op Spotify«, maar had het nog niet eerder gehoord. Meteen viel alles stil en kon ik niets anders dan ademloos luisteren en de tranen van mijn wangen vegen, terwijl het kippenvel torenhoog stond.

Opnieuw is er een nummer uit deze reeks van Beste Zangers dat me zo intens ontroerd.

Het origineel komt uit in 1983, maar werd in juni 1984 opnieuw uitgebracht aan de vooravond van de grote Vredesdemonstratie op het Malieveld in Den Haag. Zanger Harrie Jekkers van ’t Klein Orkest koos er bewust voor om geen partij te kiezen. Het lied geeft de situatie weer in een verdeeld Europa na de Tweede Wereldoorlog. Toen de Berlijnse muur in november 1989 uiteindelijk viel, kwam de plaat opnieuw in de belangstelling.

Ik denk dat dat het moment was dat ik groot fan werd van dit nummer, de andere keren was ik te jong. In november ’89 was ik tien jaar oud, maar ik voelde toen al dat er iets speciaals gaande was en dat dit nummer heel bijzonder moest zijn. Het lied resoneerde diep vanbinnen en ik ben het in de dertig jaar erna blijven draaien. Niet wekelijks, ook niet maandelijks, maar wel vaak. Nog steeds komt het binnen, maar niet op een manier zoals de versie van Wulf zojuist bij me binnenkwam. Niet zo intens.

Het begon al bij het eerste deel, waar hij het liedje met de originele tekst zingt. Zijn stem… het raakt me diep. Het is zo prachtig, vol, intens en een tikkeltje rauw.

De woorden krijgen er ‘body’ door. Nadat het eerste deel voorbij was besefte ik dat dit liedje naar het heden werd getrokken en toen raakte het me nog meer. Kippenvel van begin tot eind. Tranen die prikten achter mijn ogen, die uiteindelijk naar beneden rolden door alle emoties die als een razende door mijn lichaam ging. Is het verdriet? Is het boosheid? Is het geluk? Wat is het? Het is pure schoonheid tot in het diepst van mijn ziel!

Wat is nou die vrijheid achter dat masker van geluk?

Lees ook onderstaande blogs over muziek uit Beste Zangers – onder de video alle blogs uit de serie #geraakt:

*Bron: Wikipedia

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

6 reacties op ‘Over de muur – Wulf [geraakt #8]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s