Een avond met Paul Gascoigne – Michel van Egmond

Waardering: 4 uit 5.

Een avond met Paul Gascoigne is de nieuwste bundel verzamelde columns en reportages van Michel van Egmond, journalist, columnist en tv-maker bij Voetbal International. Ook het afgelopen jaar verrijkte stilist Michel van Egmond weekblad Voetbal International met columns en sfeerreportages die een scherp oog voor detail en groot gevoel voor humor verraden. Dit boek is een selectie daarvan. Als observator pur sang beziet Van Egmond de voetbalwereld net even door een andere bril. Hij heeft een arendsoog voor het curieuze detail, wat ontroerende en hilarische typeringen oplevert. Bijvoorbeeld wanneer hij in Eindhoven een nacht doorbrengt met Louis van Gaal, in Barcelona oog in oog zit met een verlegen Lionel Messi, een middag gaat golfen met Willem van Hanegem, telefoneert met Johan Cruijff of naar Engeland vliegt om daar een hevig transpirerende Paul Gascoigne de hand te schudden. Niets zo boeiend als het randverschijnsel.

 Al vanaf de eerste pagina neemt Michel van Egmond de lezer mee in de wereld van het voetbal. Hij drukt gelijk een stempel op het boek door een erg leuke column over Willem van Hanegem te schrijven en laat daarmee zien dat hij beschikt over een gezonde dosis humor. Op luchtige wijze schrijft  van Egmond over van Hanegem die als scheidsrechter een wedstrijd fluit tussen twee G-voetbalteams bij amateurclub IJsselmeervolgels.

Prins der Keepers

Michel van Egmond neemt je mee in aller tijden. Niet alleen vertelt hij over de voetballers van nu en van lang geleden, maar geeft ook een kijkje in de wereld van de voetballers van de toekomst. De talenten van nu! Hij schrijft over het verspilde talent van Jimmy Boyd die in 1914 zijn eerste profcontract tekende, maar die later, met zijn gehele team, naar het front werd gestuurd. Geen prachtige bekers en overwinningen voor hem, niet eens een eigen graf, maar twee oorlogsmonumenten om hem (en vele anderen) te eren. John Thompson had geen lange glansrijke carrière en stierf in het harnas toen hij onverschrokken op een bal afging. De Prins der Keepers werd maar tweeëntwintig jaar oud, maar wordt nu, tachtig jaar later, nog altijd herdacht. ‘Bobby’ is het talent van nu dat straks een grote naam moet gaan worden in de voetbalwereld. Hij is nog maar twaalf jaar oud, maar maakt nu al de oversteek van Ajax naar FC Barcelona. Niets lijkt een glansrijke carrière in de weg te staan, maar de voetbalwereld is keihard. Ook voor kleine jongens van twaalf jaar.

Seksuele voorkeur

Hoewel het boek in eerste instantie een echte pageturner lijkt te zijn moet je bij sommige columns even doorbijten. Dat vervelende gevoel compenseert hij ruimschoots door een aantal zeer ontroerende columns te schrijven. Als eerste is daar het verhaal van supporter Dennis die twee (voetbal) vijanden bij elkaar bracht en ze vrienden voor het leven maakte. Daarnaast het aangrijpende verhaal van Geoffrey Claes die een prachtige carrière voor de boeg had, maar een depressie hield hem in zijn macht. Het interview met de zus van John Blankenstein, geeft een kijkje in zijn veelal eenzame leven wiens seksuele voorkeur maar slecht geaccepteerd werd. Hij die ooit een van de beste scheidsrechters was die Nederland ooit heeft gekend overleed in 2006 na een lang ziekbed en heeft nooit de kans gehad de stichting op te bouwen die hij zo graag zag: De John Blankenstein Foundation die zich inzet tegen een homofobe voetbalwereld wordt nu gerund door zijn zus Karin.

Johan Cruijff

Uiteraard kan Johan Cruijff in een boek als dit niet ontbreken, hij komt er zelfs twee maal in voor. De eerste keer is er enige afstand, maar de tweede keer staat dé Johan Cruijff samen met Piet Keizer op vijf centimeter van Michels bumper met de handen op de motorkap van zijn auto. Hevig geschrokken.

Hekkensluiter

De hekkensluiter is de column: Een avond met Paul Gascoigne. In deze column is te lezen dat hij zegt zichzelf snel te vervelen. Misschien moet dit boek vertaalt worden naar het Engels, dan is hij er in ieder geval zeker van dat hij zich tijdens het lezen ervan níet hoeft te vervelen. Dit boek is een ware aanrader voor iedere voetbalfanaat en zelfs een lust om te lezen voor de persoon die nog volkomen onbekend is in de wereld van het voetbal.

Titel: Een avond met Paul Gascoigne
Auteur: Michel van Egmond
Genre: columns – voetbalverhalen
Uitgever: Voetbal International
Uitvoering: paperback
Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via Bol.com

De recensie was in opdracht van de uitgeverij!

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s