Girl: Belgische speelfilm over transgender ballerina [geraakt #7]

Bron: Filmposter

Gisteren heb ik naar een film gekeken dat me zo diep raakte dat ik na het afsluiten van Netflix het gevoel bleef houden dat ik moest huilen. Het ging zo diep dat ik het maar niet los kon laten en later in bed nog altijd middenin de film zat. Het eindigde dan ook wel heel erg heftig moet ik zeggen; toch denk ik dat het in de lijn van het verhaal niet anders had kunnen eindigen. De film Girl is gebaseerd op het levensverhaal van Nora Monsecour, een transgender ballerina.

LET OP: deze blog bevat spoilers!

Waar gaat de film over?

Helaas staat de film vanaf vandaag niet meer op Netflix en ik weet ook niet precies waar hij wel te zien is. Toch wilde ik dit niet voorbij laten gaan. Ik moet hier gewoon wat over schrijven, omdat het me zo diep raakte. Afgelopen vrijdag schreef ik al over »Paarse Vrijdag« en daaruit voortvloeiend heb ik het boek: »De weg naar mezelf« (over Nora’s leven) geleend in de bibliotheek. Omdat ik wist dat deze film gebaseerd is op haar leven heb ik Girl nog snel gekeken.

Ik leg me in deze blog even toe op de film, later zal een recensie van het boek (en een vergelijk) volgen.

Het verhaal gaat over de vijftienjarige Lara die carrière wil gaan maken als ballerina. Haar vader is hierin haar grote steun en toeverlaat en verhuist met haar en haar broertje naar een kleine flat – en een andere stad – zodat zij haar droom kan najagen. Lara heeft echter een ‘probleem’, ze is namelijk geboren in het lichaam van een jongen. Haar vorige school vond dat ze niet een carrière als professioneel ballerina na kon streven, omdat ze een jongen is, maar de school waar dit verhaal zich afspeelt geeft haar die kans wél.

Bron: Screenshot YouTube

Helaas heeft ze op haar vorige school een achterstand opgelopen, waardoor ze heel veel harder moet werken dan haar klasgenoten. Zij krijgt extra lessen, terwijl haar klasgenoten lekker chillen, en loopt keer op keer tegen haar grenzen aan. Omdat ze nooit goed heeft leren dansen op spitzen – en die tijd nu moet inhalen – danst ze haar tenen tot bloedens toe kapot. Ze moet zo hard knokken dat ze er op een gegeven moment bijna aan onderdoor gaat. Daarnaast is ze ook nog bezig met haar transitie en is ze zo ongeduldig om een meisje te worden (zonder penis) dat ze een zeer drastische beslissing neemt.

Recensie

Helaas werd in het begin niet echt duidelijk of haar klasgenoten wel wisten dat ze transgender is, hoewel er wel kleine aanwijzingen zijn. Ook werd haar personage als stil en laconiek weggezet en dat vind ik ook jammer. Tegelijkertijd maakt het dat de kijker zelf dit kan invullen. Ik had graag iets meer in haar hoofd gekeken

Wat ik nogal heftig vond in het verhaal is dat ze op een gegeven moment gedwongen wordt om haar geslachtsdeel te laten zien. Ik voelde de wanhoop door het beeldscherm heen. Acteur Victor Polster speelde de rol echt uitmuntend!

Bron: Screenshot YouTube

Als haar artsen haar keer op keer blijven vragen op wat voor soort jongens ze valt besluit ze te gaan experimenten met een jongen uit haar flat. Ook dat raakt me enorm, want het is wel duidelijk dat dat niet is wat zij wil. Er was een continue onderhuidse spanning bij mij omdat ik het toch te doen had met het meisje dat ijzersterk is en beschikt om een enorme hoeveelheid doorzettingsvermogen.

Meer informatie

Girl is de debuutspeelfilm van Lukas Dhont die het scenario schreef samen met Angelo Tijssens. Hij kwam op het idee van de film toen hij in Het Laatste Nieuws een artikel las over een jong meisje dat ballerina wilde worden, maar geboren was in een jongenslichaam. Hij nam in 2014 contact met haar op en in eerste instantie had Nora geen interesse om haar verhaal te delen. Een jaar later nam hij opnieuw contact met haar op en toe heeft ze ja gezegd. De film is gebaseerd op haar leven, maar niet een letterlijke verfilming van haar leven. Ze is nauw betrokken geweest bij het maken van de film en was ook vaak op de set om hoofdrolspeler Victor Poster met raad en daad bij te staan. In »dit artikel« kun je meer lezen over Nora.

“Het is oké dat je niet in het juiste lichaam geboren wordt”

Nora Monsecour

Acteur Victor Polster werd geboren in 2002 en is een Belgische acteur en danser. Hij studeert dans aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen en Girl is zijn debuutfilm. De film werd geselecteerd voor het 71e filmfestival van Cannes, waar hij ook een prijs won voor beste debuutfilm. Polster won de prijs voor beste acteerprestatie. Ook de regisseur won een prijs: de prestigieuze Camera d’Or. Daarnaast won de film ook de Queer Palm. Later volgden nog meer filmprijzen en was de media lovend over de film.

Bronnen:

  • Wikipedia
  • Vrt.BE

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

8 reacties op ‘Girl: Belgische speelfilm over transgender ballerina [geraakt #7]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s