Orthomoleculaire voedingsleer – nieuwe studie

Foto door Pineapple Supply Co. op Pexels.com

Ik mag dan weliswaar vastzitten in een ziek lijf, dat wil nog niet zeggen dat ik daarom niets meer kan en geen dromen meer heb. Ik heb nog heel veel dromen en hoewel ik er vrijwel niets mee kan (als in: erin werken) vind ik het toch leuk nieuwe dingen te leren en andere inzichten te krijgen. Net als vroeger is mijn honger naar meer kennis nog altijd niet te temmen.

Zo ben ik van mening dat het goed voor je is om gezond te eten en te leven. Om die reden ben ik begonnen met de studie orthomoleculaire voedingsleer. De afgelopen jaren deed ik mijn cursussen via Laudius, maar dit keer wilde ik per se echt een studie en koos ik voor Civas. Ik heb in het verleden vaker voedingscursussen gedaan, maar voelde nooit een echt klik. Voor deze studie voel het anders, voelt het meer passend bij mij.

Aansluiting op andere studies

Ik koos voor deze studie omdat ik hem mooi vind aansluiten bij mijn andere opleidingen: chemisch laborant en apothekersassistent (en drogist). Veel van de kennis die ik moest leren voor deze opleidingen komen namelijk terug in deze opleiding. Wat overigens niet wil zeggen dat het daardoor ook makkelijk is. Ik kan namelijk merken dat ik het echt te studeren helemaal ontwend ben en het afronden van de de studies lijkt alweer een eeuwigheid geleden (1999 & 2003).

Gezondheidswinst

De laatste jaren ben ik tot de conclusie gekomen dat ik qua voeding niet zo heel goed voor mijn lichaam zorg en dat daar best wel winst te behalen is wat betreft gezondheid. Ik geloof namelijk echt dat als je met voeding goed voor jezelf zorgt je heel wat meer energie hebt.

Nu heb ik natuurlijk een ziekte waarbij energie laag is, maar als ik het meer kan maken door goede voeding dan heb ik daar wel oren naar.

Definitie

In de orthomoleculaire voedingsleer staat centraal hoe wij het lichaam kunnen opbouwen, versterken en onderhouden door middel van onze dagelijkse voeding. De leidraad is dan ook dat je zoveel mogelijk de juiste bouwstoffen binnen krijgt. Dit kun je doen door te kiezen voor seizoensproducten, biologische voeding en kwaliteit voedsel te kiezen. Door dat te doen maak je optimaal gebruik van de aanwezige macro- en microstoffen. Deze voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien.

Biologisch evenwicht

Wanneer je het hebt over goede voeding dan zou je kunnen zeggen dat in die voeding álle moleculen moeten zitten die direct of indirect worden gebruikt bij verschillende processen in je lichaam. Om gezond te zijn heb je deze allemaal nodig. Helaas zijn al die voedingsstoffen tegenwoordig niet meer alleen uit voeding te halen. Daarom wordt er in de orthomoleculaire voedingsleer gebruik gemaakt van voedingssupplementen. Hierdoor is het mogelijk te werken aan een biologisch evenwicht.

Geen enkele ziekten die door een dieet kan worden genezen, dient met andere middelen te worden behandeld.

Maimonides

Dieet

Nu heeft het woord dieet de afgelopen jaren voor velen een negatieve klank gekregen. Er wordt voornamelijk gedacht aan (bijna) niet mogen eten en leven op wortels en selderij (of shakes). Maar in dit geval, dus bij deze voedingsleer, kun je het woord dieet beter veranderen ik voedingspatroon; dat is meer van toepassing. Bij dieet hoort vaak een tijdelijk karakter, althans dat wordt er tegenwoordig van gemaakt, maar in deze voedingsleer maak je een omslag in het denken en voeden van het lichaam om het op te bouwen en goed te onderhouden. Dat blijft een proces.

Bewuster worden

In een eerdere blog schreef ik al over »het belang van water drinken« – die is veel belezen en daarom heb ik besloten wat vaker voedingstips met jullie te delen. Wat ik met deze studie probeer te bereiken is dat ik beter voor mijn lichaam ga zorgen door middel van de juiste voeding. Helaas is deze opleiding vooral theoretisch en leer ik geen voedingsschema‘s maken, toch merk ik al na één les dat ik me veel bewuster ben van wat ik eet en wat het veroorzaakt in mijn lichaam. Ik heb dan ook heel veel zin om verder te gaan met deze reis.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s