De Kleine Heinen – Frank Heinen

In De Kleine Heinen legt Frank Heinen uit wat commentatoren eigenlijk bedoelen met het vaak ondoorgrondelijke wielerjargon dat ze via radio en televisie over ons uitstrooien. Zonder De Kleine Heinen is de taal van het wielrennen duister en verwarrend, maar dankzij dit bijzondere woordenboek krijg je toegang tot een rijke en poëtische wereld vol wonderlijke beelden en metaforen. Heinen licht ze op geheel eigen wijze toe, volgens het didactische principe dat je de dingen beter onthoudt als je erom moet lachen.

‘Een zakwoordenboek voor iedereen die weleens koers kijkt’, prijkt op de voorkant van het boek. Dat was het: ik zou dit boek gaan kopen. Het feit dat de eerste 100 exemplaren gesigneerd zouden worden zorgden ervoor dat ik hem al reserveerde voordat hij gedrukt werd.

Een zakwoordenboek met daarin – op alfabetische volgorde – verklaringen van woorden die je in de meeste koersen voorbij hoort komen. Aangevuld met een voorbeeldtekst.

Whereabouts 
Dopingbestrijdingsmiddel, verzonnen door voormalig WADA-baas George Orwell. Zo lek als een mandje.
‘Toen Stefan van Dijk voor de derde keer vergat zijn — in te vullen, loste hij dat elegant op door een tijdje nergens te zijn.’”

Op wielergebied kom ik net kijken, hoewel ik al tien jaar lang elk jaar weer de Tour de France kijk. Daar houdt het dan echter ook wel op. Sommige woorden waren (en zijn) me dus ook totaal onbekend. Sommige woorden gaan vergezeld met leuke illustraties van Kamagurka (pseudoniem van Luc Charles Zeebroek, een Belgisch cartoonist, theater- en televisiemaker en allround kunstenaar* die ik nog ken van de strip Cowboy Henk).

Een boekje dat je in een avond uitleest, maar tevens een boek dat je nog keer op keer uit de kast kunt pakken wanneer je tijdens het kijken van een koers geen idee hebt waar het over gaat.

*Bron: Wikipedia

Titel: De Kleine Heinen
Auteur: Frank Heinen
Genre: Non-fictie
Uitgever: De Muur
Uitgave datum: november 2016
Uitvoering: hardcover
Pagina's: 208
Dit boek kun je onder andere bij Bol.com kopen.

Deze recensie is niet gesponsord!

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s