DE WET VAN DE VUILNISWAGEN – DAVID POLLAY #10

Het zit erop! Alle commitments zijn inmiddels voorbij gekomen en het boek is uit. Het was erg leuk om dit wekenlang bij te houden, hoewel ik ook wel merk dat dat alleen al een heel commitment was. Zo was het voor mij rond de verhuizing echt onmogelijk om ze écht na te leven, laat staan om erover te bloggen. Toch merkte ik ook dat het een mooie leidraad is om ander na te gaan denken over hoe je de sh*t van een ander tot je neemt, maar nog belangrijker misschien wel dat ik mijn vuilnis over een ander uitstort. Het heeft me zeker bewuster gemaakt.

Helemaal onderaan vind je alle links naar de verschillende blogs. Klik op commitment om de desbetreffende blog te lezen.

Even een korte reminder.

David Pollay wil een wereld waarin mensen in staat zijn negatieve dingen in het leven waar we geen macht over hebben aan ons voorbij laten gaan. Hij wil dat de wereld een betere plek wordt. Zijn missie is dat zijn principe iedereen op de wereld bereikt en waardoor wij mensen anders met elkaar omgaan. Hij heeft dit boek geschreven voor mensen die hun leven in eigen hand willen nemen. En dat is de reden waarom ik dit boek las.

Niet lezen, maar leven

In de eerste blog lees je over het ontstaan van de wet van de vuilniswagen, wat Pollay hiermee wil bereiken, inclusief een YouTube video. Maar je leest er ook wat ik met het bloggen over de commitments wilde bereiken.
In de tweede blog lees je over het eerste commitment: Laat andere mensen geen vuilnis op jou dumpen. Over het herkennen van vuilniswagens en ervoor zorgen dat ze je leven niet gaan overnemen. Ik vertel er ook hoe ik vrijwel mijn hele leven al erg beïnvloedbaar ben en wat ik daarvan vind. Over hoe ik thuis regelmatig te maken krijg met vuilniswagens en hoe het me aan het denken heeft gezet.
In de derde blog leer je hoe je je eigen vuilniswagens aan je voorbij kun laten gaan. Met andere woorden: hoe je zelf geen vuilnis op jezelf dumpt. Met die vuilnis wordt bedoeld dat de herinneringen uit het verleden ons behoorlijk in de weg kunnen staan met vertrouwen hebben in de toekomst. Die vuilniswagens ‘zorgen ervoor dat we onze ingewortelde gewoonten en de denkpatronen die ons verhinderen ons beste leven te leven, vasthouden*’.
In de vierde blog leer je hoe je niet de vuilniswagen van een ander wordt. Dat was voor mij een enorm eyeopener, want ook al wist ik diep vanbinnen wel dat ik een enorme vuilniswagen kan zijn, dat het zo erg was wist ik niet. Als je je ergens bewust van wordt kan dat er confronterend zijn!
In de vijfde blog lees je over je andere vuilniswagens kunt gaan helpen, voor mij een onwijs lastig commitment, vooral omdat ik nog al sterk last heb van de vraag: ‘wie ben ik om over een ander te oordelen?’ Je vindt er een mooi praktijkvoorbeeld over hoe ik iemand dit alles probeerde uit te leggen, maar er helaas jammerlijk in faalde.
In de zesde blog gaat het over hoe je de wet in ere kunt houden en dat was (is!) voor mij een tricky iets. Het is erg lastig om binnen een paar weken tijd de wet volledig na te leven. Toch vind je er fijne tips om dit te bereiken. Je leest er hoe het voor mij de grootste uitdaging is om van mijn huis een vuilnisvrije zone te maken.
De zevende blog gaat voornamelijk over dankbaarheid. Iets dat ik veelvuldig toepas in mijn leven en waarover ik de komende tijd meer wil gaan bloggen. Ik geloof volledig in de kracht van dankbaarheid en hoe het je door moeilijke tijdens kan krijgen. Ik ga hier wel een beetje met de billen bloot als het gaat over roddelen en klagen.
De achtste blog gaat over hoe je van je eigen leven een vuilnisvrije zone kunt gaan maken en over groei. Over oordelen en vergeven. Er wordt nogmaals uitgelegd wanneer je een vuilniswagen bent. In deze blog deel ik dat dit boek een enorme aanwinst voor me is; ook met betrekking op mijn ziekte.
De negende blog bevatte het laatste commitment: hoe je van je werk een vuilniswagen-vrije zone maakt. Die paste het minst bij me, maar ik heb daarin mijn gezinsleven betrokken.
De tiende blog is deze en daarmee is de cirkel wat betreft dit boek rond.

Ik schreef in mijn eerste blog dat De wet van de vuilniswagen negen jaar op me heeft liggen wachten voor ik het ging lezen. Alles komt op zijn tijd en blijkbaar moest dit boek zo lang wachten voor ik er iets mee zou kunnen. Ik ben erg dankbaar dat ik het destijds gekocht heb, want in deze tijd was ik het niet meer tegengekomen. En op dit moment ben ik heel blij dat ik deze kennis tot me heb kunnen nemen. Ik heb naar aanleiding van dit boek de wetten op papier gezet en samen met de eed op de vuilniswagen uitgeprint voor alle gezinsleden, zodat je de wet kunnen blijven toepassen.

Dit boek is met name geënt op jezelf. Je moet het echt heel erg naar jezelf trekken. Dat is goed, wat mij betreft, want ik denk namelijk écht dat een goede, liefdevolle vredige wereld bij jezelf begint en niet bij een ander.

*Geciteerd uit tekst.

Titel: De wet van de vuilniswagen 
Originele titel: The Law Of The Garbage Truck
Auteur: David Pollay
Genre: Populaire psychologie, zelfontwikkeling
Verschijningsdatum: oktober 2011
Uitvoering: paperback, e-book
Aantal pagina's: 277 pagina's
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789000301157
Bestel dit boek via Bol.com
De wet van de vuilniswagen – David Pollay #1
Het eerste commitment – De wet van de vuilniswagen #2
Het tweede commitment – De wet van de vuilniswagen #3
Het derde commitment – De wet van de vuilniswagen #4
Het vierde commitment – De wet van de vuilniswagen #5
Het vijfde commitment – De wet van de vuilniswagen #6
Het zesde commitment – De wet van de vuilniswagen #7
Het zevende commitment – De wet van de vuilniswagen #8
Het achtste commitment – De wet van de vuilniswagen #9

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s